…απλά φτιάχνεις την καλύτερη λεμονάδα που μπορείς, τα χαίρεσαι με τεκίλα, κάνεις λεμονόπιτα κτλ. Το μόνο που δεν κάνεις, είναι να τα πετάς και να το βάζεις κάτω. Στο παρακάτω βίντεο, φαίνεται έμπρακτα μία τέτοια τακτική «επιβίωσης», όπου μία γυναίκα μαθαίνει στους πρόσφυγες, πως να φτιάχνουν σακίδια, με υλικά από τις βάρκες και τα σωσίβια που συσσωρεύονται στις Ελληνικές παραλίες.

Το σακίδιο που φτιάχνουν, όπως φαίνεται, θα έλεγα ότι είναι και πολυτελείας, καθώς χρησιμοποιεί κάποια δύσκολα υλικά (πχ πριτσιναδόρο). Θα μπορούσαν να φτιάξουν ακόμα πιο απλό, αλλά ίσως πιο δύσχρηστο. Δεν έχει όμως μεγάλη σημασία αυτό. Σημασία έχει, πως μία ανάγκη, όπως το να έχεις μία τσάντα/σακίδιο για μεταφορά των λίγων αγαθών που έχεις, μπόρεσαν να την ικανοποιήσουν, επαναχρησιμοποιώντας (upcycle) πεταμένα υλικά. Το περίεργο είναι, ότι την ιδέα δεν την είχαν οι πρόσφυγες, αλλά μία γυναίκα που ασχολείται γενικά με το θέμα της επαναχρησιμοποίησης.

Αυτό μας δείχνει δύο πολύ σοβαρά πράγματα. Το πρώτο και κυριότερο, είναι πως μέσα στην δυστυχία σου, τις κακουχίες, το στρες και το άγχος να τα βγάλεις πέρα, σίγουρα δεν μπορείς να σκεφτείς σωστά ή και καθόλου! Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Κάτι που σε εμένα, που είμαι στην «απ’έξω» φαίνεται εύκολονόητο, σε αυτόν που είναι σε κατάσταση στρες, δεν είναι… και εδώ θα πούμε το δεύτερο, πως χρειάζεται και επιβάλετέ, σε περιπτώσεις δύσκολες, να ζητάμε βοήθεια ή έστω μία δεύτερη γνώμη. Κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια, ούτε θα πρέπει να μην το κάνουμε για διάφορους λόγους (πχ διαφορετική θρησκεία, να μην δείξουμε αδυναμία κα). Η ταπεινοφροσύνη δεν είναι μειονέκτημα, θέλει μεγάλη δύναμη για να είσαι ταπεινός και να παραδέχεσαι την αδυναμία σου.

Τι άλλα πράγματα όμως θα μπορούσαν να φτιάξουν αυτοί οι άνθρωποι, εκτός από σακίδια; Με ένα αδιάβροχο υλικό, όπως το υλικό που έχουν οι φουσκωτές βάρκες, πάρα πολλά… ζώνες, κούνιες / αιώρες για παιδιά, αδιάβροχα καλύμματα και καταλύματα, μπαλώματα για ρούχα και υποδήματα, τέντες για προστασία από ήλιο, βροχή, αέρα, να τα κάνουν υπόστρωμα για να κοιμούνται πιο άνετα στο έδαφος, «λιμνούλες» για συλλογή βρόχινου νερού, καπέλα, γκέτες κα. Και με τα σωσίβια, θα μπορούσαν να φτιάξουν παρόμοια πράγματα. Οι ιμάντες δε, που έχουν, είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για πρόσδεση και συναρμολόγηση αυτών των υλικών, ώστε να ενώνουν μικρά κομμάτια σε μεγάλα. Τίποτα δεν είναι άχρηστο σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. 😉