Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει, ότι τα QR Codes, έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Τα βλέπουμε και υπάρχουν παντού, από καταστήματα και εφημερίδες, μέχρι και σε φορολογικές αποδείξεις. Συνεπώς, ήρθαν για να μείνουν. Γιατί λοιπόν, να μην τα χρησιμοποιήσουμε και εμείς, με διαφορετικό τρόπο, προς όφελος μας.

Φαντάζομαι πως αυτή την σκέψη έκανε και ο φίλος qqqqqs, από το forum, όταν μας είπε την ιδέα του, για χρήση qr codes, με σκοπό να βρει κάποιος, εύκολα, μέσω του smartphone του, μια τοποθεσία. Συνεπώς τα εύσημα, για την ιδέα, ανήκουν σε αυτόν. Απλώς εγώ, πήρα την αρχική ιδέα και σας την αναλύω ακόμα περισσότερο.

Τι είναι το QR code;

Το QR code, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα κείμενο, μία σειρά, που έχει κωδικοποιηθεί σε εικόνα, με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να διαβαστεί από συσκευές, όπως είναι τα smartphones και όχι μόνο. Εμείς βλέπουμε τελίτσες και κουτάκια, αλλά στην ουσία, αλλά όλα αυτά χρησιμοποιούνται ώστε να μπορεί η συσκευή, να διαβάσει το κείμενο, ακόμα και αν η εικόνα του qr code, είναι σχετικά αλλοιωμένη.

Τι μπορούμε να βάλουμε σε ένα QR code;

Μιας και στην ουσία, περιέχει κείμενο, μπορούμε να βάλουμε το οτιδήποτε μπορεί να γραφεί σαν κείμενο και δεν είναι υπερβολικά μεγάλο. Έτσι μπορούμε να κωδικοποιήσουμε…

  • Σύνδεσμους στο Internet
    • Video
    • Social networks profile
    • Email
  • Αριθμό τηλεφώνου
  • Διεύθυνση
  • Συντεταγμένες
  • Κανονικό/Απλό κείμενο
  • Στοιχεία σύνδεσης WiFi
  • Blockchain wallets

…και ότι άλλο σκεφτείτε.

Γιατί να τα χρησιμοποιήσουμε;

Ο προφανείς λόγος, είναι γιατί πλέον όλοι έχουν ένα smartphone στο χέρι, που μπορεί να διαβάσει οποιοδήποτε QR code, ακόμα και με stock rom. Έτσι, αντί να δίνουμε links, συντεταγμένες, κείμενο, με email ή γραμμένα στο χέρι, όπου μπορεί να γίνει λάθος, δίνουμε ή τυπώνουμε το qr code και ο ενδιαφερόμενος, το σκανάρει άμεσα. Επί τόπου θα ανοίξει η κατάλληλη/σωστή εφαρμογή στο κινητό και ο χρήστης θα δει/διαβάσει αυτό που ήθελε, άμεσα και χωρίς κόπο.

Σκεφτείτε να θέλετε να δώστε συντεταγμένες σε κάποιον ανίδεο από κινητά ή στην χρήση συντεταγμένων και να πρέπει να βρει, πως να ανοίξει την σωστή εφαρμογή και να περάσει τις συντεταγμένες… τρέχα γύρευε. Ενώ με το qr code, απλά σκανάρει και είναι έτοιμος. 😉

Ειδικά, τα σημερινά παιδιά/νέοι, εκτός ότι θα καταλάβουν άμεσα το πως να χρησιμοποιήσουν το qr code, πιστεύω πως θα είναι και ο τρόπος που θα προτιμήσουν, μιας και είναι εύκολος για αυτούς και γενικά δεν θέλουν να «ζορίζουν» και πολύ τον εγκέφαλο τους… :p

Χρήσεις για εμάς…

Όπως είπαμε από την αρχή, η πιο απλή και «σοβαρή» χρήση, μπορεί να είναι για να δώσουμε σε κάποιον, συντεταγμένες, ώστε με χρήση εφαρμογής πλοήγησης GPS, να βρει κάτι… το κάτι, μπορείτε να σκεφτείτε εσείς τι μπορεί να είναι. Μερικές ιδέες:

  • Τοποθεσία για bug out
  • …για αναψυχή, διασκέδαση, χαλάρωση
  • …για εξοπλισμό ή geocaching
  • …για νοσοκομείο, πρώτες βοήθειες
  • …για απινιδωτή ή άλλο σημείο ενδιαφέροντος σας
  • …για παρκαρισμένο όχημα ή στίγμα για κάτι άλλο που χάσατε ή ακόμα και το δικό σας, αν χαθήκατε οι ίδιοι

Φυσικά, εκτός από τοποθεσία, μπορούμε να φτιάξουμε QR codes, που θα περιέχουν συνδέσμους στο internet, πχ για ιστότοπο με χρήσιμο υλικό, video links με οδηγίες για χρήση εξοπλισμού, links για αρχεία PDF κα.

Έτσι λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε μία σελίδα Α4, που να περιέχει 4,6,8 ή και περισσότερα QR codes, τα οποία θα υποδεικνύουν τοποθεσίες/πληροφορίες για σημαντικά πράγματα, σε περίπτωση ανάγκης (τηλέφωνο ανάγκης, ασφαλής τοποθεσία, βίντεο για αντιμετώπιση εγκεφαλικού/εμφράγματος κα.). Η σελίδα αυτή μπορεί να είναι σε εμφανές σημείο στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, ώστε όλα τα μέλη/συνεργάτες, να έχουν πρόσβαση.

Την σελίδα αυτή, μπορείτε να την έχετε σαν PDF, αποθηκευμένη στο κινητό σας, για άμεση εκτύπωση από αυτό, μέσο bluetooth/wifi προς εκτυπωτή συνδεδεμένο στο τοπικό σας δίκτυο ή και να την δώστε σε άλλους μέσο email. Οι εφαρμογές που σαρώνουν qr codes, μπορούν να σαρώσουν και εικόνες, αλλά και κείμενα, αποθηκευμένα στο κινητό. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να τυπώσετε τα qr codes, ώστε να τα σκανάρει κάποιος, με την κάμερα του κινητού του.

Ασφάλεια

Όπως κάθε μέσο/εργαλείο, έτσι και το qr code, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακόβουλο τρόπο. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή, όταν σκανάρουμε ένα qr code. Εάν πρόκειται για σύνδεσμο, δεν τον ανοίγουμε, χωρίς να τον δούμε πρώτα, μήπως είναι προφανές ότι πρόκειται για κακόβουλο ιστότοπο ή χωρίς να έχουμε ενεργό αντιικό πρόγραμμα, firewall κτλ.

Κάντε μία έρευνα στο διαδίκτυο, για να δείτε πως κακόβουλα άτομα/ομάδες, χρησιμοποιούν qr codes, με σκοπό να κλέψουν στοιχεία ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές.

Φυσικά, οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται σε ένα qr code, είναι προσβάσιμη, από οποιονδήποτε μπορεί να το σκανάρει. Τι γίνεται αν δεν θέλετε, να έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτή την πληροφορία; Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν και πολλά…. συνεπώς, αν πρόκειται για κάτι που δεν θέλετε να το μάθουν όλοι, απλά μην το μετατρέψετε σε qr code. Από κει και πέρα, μπορείτε να φτιάξετε qr codes, με ψευδείς πληροφορίες και άλλα με τις πραγματικές… τα οποία όμως, μεταξύ τους, να διαφέρουν ως προς την όψη τους, πχ άλλο χρώμα, τα ψεύτικα να χρησιμοποιούν τελείες, ενώ τα πραγματικά να χρησιμοποιούν τετράγωνα, διαφορετικά σχήματα ελέγχου (τα κουτάκια στις γωνίες) κτλ. Έτσι, θα πείτε στα μέλη της οικογένειας/ομάδας σας, ότι τα σωστά είναι πχ με το κόκκινο χρώμα και τα λάθος με το πράσινο ή κάποιο άλλο σημάδι, που θα διαφέρει.

…και πως τα φτιάχνω βρε;

Μπορείτε να τα φτιάξετε με ποικίλους τρόπους, ανάλογα το επίπεδο εξοικείωσης σας με τους υπολογιστές. Για παράδειγμα, κάποιος με γνώσεις linux, μπορεί να χρησιμοποιήσει το τερματικό μιας εγκατάστασης linux  ή ακόμα και το Termux, στα κινητά, όπου με την εφαρμογή qrencode, να δημιουργήσει σχετικά απλά qr codes.

Άλλος τρόπος, είναι με εφαρμογές σε smartphone, είτε Android, είτε iOS. Δεν προτείνω κάποια, γιατί υπάρχουν πολλές… καθένας με ότι βολεύετε.

Στο Internet, θα βρείτε και ιστοσελίδες, που είναι πιο εύκολες στην χρήση. Μία από αυτές είναι το QRCode Monkey. Μπορεί να φτιάξει πολύ σύνθετα qr codes, με εικονίδια, χρώματα, διαφορετικά σχήματα και φυσικά πληροφορίες. Ειδικά για qr codes, με συντεταγμένες, βοηθά ο χάρτης που έχει και μπορείτε να βρείτε το ακριβές σημείο που θέλετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και εικονίδιο στην μέση του qr code, ώστε αυτός που θα το δει, να έχει μια ιδέα, για το τι περίπου είναι αυτό που σκανάρει. πχ για βίντεο, βάλτε το εικονίδιο του Youtube. Σας επιτρέπει ακόμα και να ανεβάσετε τα δικά σας εικονίδια, οπότε, χρησιμοποιείστε την φαντασία σας και να είστε δημιουργικοί 😉