Το κεφάλι μας, ευθύνεται για μεγάλες απώλειες θερμότητας, εκτός και άλλων πραγμάτων 🙂 Συνεπώς η κάλυψη του, με κάποιο μέσο, είναι μονόδρομος, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε περίπτωση βροχής. Ποιος όμως είναι ο «καλύτερος» τρόπος;

Οι επιλογές είναι απλές, σκούφος, κουκούλα, καπέλο. Το καπέλο, με τον σκούφο, έχουν λίγες διαφορές, ειδικά ως προς το κυρίως θέμα, που θέλω να θίξω εδώ. Η μεγάλη διαφορά είναι ανάμεσα στο σκούφο/καπέλο και την κουκούλα και έχει να κάνει με το κατά πόσο εμποδίζει ή όχι το πεδίο όρασης μας, την ακοή μας και την ευκινησία.

Η κουκούλα, έχει τα καλά, ότι είναι ευκολοφόρετη, την έχεις πάντα μαζί και δεν χρειάζεται να την κρατάς, προστατεύει το κεφάλι και τον λαιμό σε αρκετό βαθμό. Ο σκούφος, από την άλλη, αφήνει εντελώς εκτεθειμένο τον λαιμό, αλλά δεν περιορίζει καθόλου την ορατότητα μας ή την ακοή μας, ειδικά αν τον φοράμε πάνω από τα αυτιά. Η διαφορά σκούφου/καπέλου, είναι ότι το καπέλο, μπορεί να είναι λιγότερο ζεστό, ενώ ο σκούφος όχι αδιάβροχος, αλλά όχι πάντα. πχ υπάρχουν καπέλα, με εσωτερική επένδυση. Επίσης, η κουκούλα δεν τραβά εύκολα τα βλέμματα, ειδικά σε αστικό περιβάλλον, σε σχέση με ένα buff, σκούφο.

Αν δεν έχετε φορέσει πόντσο στην βροχή, μέσα σε δάσος, να το κάνετε! Θα διαπιστώσετε αμέσως, ότι περιορίζει το οπτικό και ακουστικό πεδίο. Μάλιστα, κάθε φορά που προσπαθείς να στρίψεις το κεφάλι, η κουκούλα του πόντσο, έχει την τάση να μένει ως είναι, λόγο του κορμού του σώματος, με αποτέλεσμα, να κοιτάς την κουκούλα. Επιπλέον το σύρσιμο του πλαστικού, πάνω στο κεφάλι και τα αυτιά, δημιουργούν ήχους, που εμποδίζουν να ακούσεις τον περιβάλλοντα χώρο, ακόμα και ομιλία.

Ίσως σε λιγότερο βαθμό, το ίδιο γίνεται και με την κουκούλα του μπουφάν, που δεν παύει όμως, να περιορίζει όραση, ακοή, ευκινησία. Το καπέλο/σκούφος, από την άλλη, δεν ενοχλεί καθόλου στην κίνηση και την όραση, αλλά αφήνει εντελώς εκτεθειμένο τον λαιμό. Συνεπώς χρειάζεται να βάλουμε και κάτι πρόσθετο, που θα καλύπτει τον λαιμό.

Προσωπικά για μένα, οι περιορισμοί της κουκούλας, είναι απαγορευτικοί για χρήση σε εργασία, μετακίνηση σε δασικό περιβάλλον ή ακόμα και αστικό, όπου επιβάλετε να μπορείς να βλέπεις και να ακούς καλά. Κάντε τις δικές σας δοκιμές και μην επηρεάζεστε από δημοσιεύσεις «ράμπο» σχετικά με πόντσο και μπουφάν. Μπορείτε να έχετε την κουκούλα, σαν μία εύκολη, γρήγορη λύση, αλλά να υπάρχει και ο σκούφος/buff/καπέλο, για πιο «σοβαρή» χρήση.