Ενας αλλος τροπος μονοδρομης επικοινωνιας, ειναι με την χρηση FM transmitter. Ο FM tran. ειναι μια συσκευη η οποια δεχεται ενα ηχητικο σημα και το μεταδιδει στην συχνοτητα των FM ραδιοφωνου. Μπορει δηλαδη καποιος να εκπεμπψει σαν ενας μικρος τοπικος ραδ.σταθμος, σε συχνοτητες απο 88 ως 108MHz. Το αρνητικο ειναι οτι εχει πολυ μικρη εμβελεια, μολις λιγα μετρα και αυτο γιατι ειναι παρανομο να εκπεμπει καποιος σε αυτες τις συχνοτητες χωρις αδεια.

Image

Τα χρησιμοποιουν συνηθως οταν θελουν να μεταφερουν σημα σε κοντινες αποστασεις και συσκευες. Για παραδειγμα, αν εχετε ενα iPod και θελετε να ακουτε την μουσικη απο το ηχοσυστημα του αυτ/του, αλλα αυτο δεν εχει εισοδο AUX ή Line-in, τοτε συνδεετε το iPod με τον FM transmitter, ρυθμιζετε μια συχνοτητα που δεν πεφτει ραδ.σταθμος (συνηθως πανω απο 100MHz) και βαζετε και την ιδια συχνοτητα στο ραδιοφωνο του αυτ/του. Ετσι ακουτε την μουσικη απο το ipod, στο αυτ/το.

Image

Το εχω χρησιμοποιησει σε μικρο χωρο εργασιας, σαν συστημα για εκφωνηση (ο χχχχ να ερθει πεταδειν στο γραφειο :histerically: )… στην αρχη ειχε πλακα, αλλα μετα ο καθενας εβαζε αλλο ραδ.σταθμο και δεν ειχε πλεον πρακτικη εφαρμογη.

Για εμας εδω, μπορει να χρησιμευσει σαν ενα συστημα πληροφορησης μικρου βεληνεκους για μια ομαδα. Καθε μελος μπορει να εχει ενα μικρο/παμφθηνο ραδιοφωνακι και ενας να εχει τον FM trans. και να δινει οδηγιες. Ετσι, με πολυ μικρο κοστος, υπαρχει μια μονοδρομη ασυρματη επικοινωνια. Το βεληνεκες ειναι μεν μικρο, αλλα αν καποιος ξερει δυο πραγματα μπορει να το αυξηση.

Τα μειονεκτηματα ειναι οτι… α) Μπορει να ακουσει ο οποιοσδηποτε εχει ραδιοφωνο και ειναι συντονισμενος β) Δεν μπορει να απαντησει ο αλλος, αν και… αν εχει και αυτος παρομοια συσκευη μπορει στην ουσια να δημιουργησει ενα ειδος ασυρματου (VHF). γ) Η ποιοτητα του ηχου δεν ειναι και η καλυτερη και απο μηχανημα σε μηχανημα, μπορει να εχει μεγαλη διαφορα. δ) Ειναι παρανομο.