Σήμερα έκανα μια εκκαθάριση και εξέτασα τα τρόφιμα που είχα. Κάποια είναι παλιά, άλλα πιο φρέσκα κοκ. Τι παρατήρησα:

  • Τα μακαρόνια, κρατάνε. Δεν είδα μυγάκια, σκουληκάκια κτλ. Από γεύση είναι σίγουρα κάπως, αλλά τρώγονται.

  • Φακές το ίδιο. Σε ρεβίθια από super market, είδα μόνο, ότι είχαν χαλάσει και έδειχναν σαν φαγωμένα από μέσα.

  • Γάλατα σε κονσέρβα, ακόμα και μετά από 4-5 χρόνια, από την ημ.λήξης… δεν είχαν κανένα σημάδι αλλοίωσης.

  • Το ίδιο και σε ζαμπονάκια.

  • Σε κονσέρβα ντοματάκι κομμένο, όχι πελτέ, είδα ότι ο πάτος είχε φουσκώσει και όταν το πάταγες, πήγαινε μέσα. Πετάχτηκαν ώστε να μην γίνει καμία διαρροή και έχω απώλειες.

  • Έχω πάρει συσκευή κενού αέρος της foodsaver. Θεωρείτε καλή… επίσης οι σακούλες που χρησιμοποίησα ήταν της foodsaver. Παρατήρησα ότι σε ποσοστό 80-90% οι συσκευασίες είχαν πάρει αέρα. Σε κάποιες που είχα βάλει αλεύρι, χάλασε με εμφανέστατα σημάδια. Σε κάποια που είχα βάλει ρύζι με δαφνόφυλλα, δεν είχα κανένα θέμα, παρόλο που είχαν πάρει αέρα. Σε όλες τις σακούλες είχα κάνει διπλό σφράγισμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι και γιατί πήραν αέρα. Ακόμα και τώρα η σακούλα φαίνεται κλεισμένη. Όπως και να έχει, όσα είχαν σημάδια αλλοιώσεις τα πέταξα.

  • Ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι κτλ, ενώ έχουν ψιλό-πετρώσει κάπως, είναι μια χαρά. Κατι πουρεδακια, έτοιμα προϊόντα που ρίχνεις νερό κτλ… όταν άνοιξα ένα-δυο για να δω τι γίνεται.. μύριζαν μπαγιατίλα και τα πέταξα.

Συμπεράσματα…

  • Δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη στην συσκεασία κενού αέρος… δυστυχώς. Δεν μπορώ να την χρησιμοποιώ και να ξέρω ότι θα πάρουν αέρα. Το θέμα θέλει μελέτη.

  • Έτοιμα τρόφιμα… καπουτ! Δεν ξαναπαίρνω.

  • Φάκες, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες… σταθερή αξία στην αποθήκευση

  • …όπως και ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά.

  • Όπου έβαλα δάφνη, δεν παρατήρησα αλλοιώσεις. Δεν ξέρω αν είναι θέμα τύχης… αλλά θεωρώ ότι κάνει δουλειά.

  • Είχα βάλει μαζί, πλάι-πλαι, κονσέρβες και συσκευασμένα προϊόντα πχ μακαρόνια. Πλέον θεωρώ ότι είναι λάθος! Αν μια κονσέρβα χαλάσει, τότε θα χαλάσουν και όλα τα τρόφιμα που είναι δίπλα ή από κάτω, εφόσον τρέξουν ζουμιά/υγρά. Μετακίνησα τις κονσέρβες στο χαμηλότερο ράφι και μάλιστα τις τοποθέτησα μέσα σε σακουλάκια, ώστε αν κάποια τρέξει, να μην πάρουν υγρά οι δίπλα, γιατί θα σκουριάσει η κονσέρβα, το λιγότερο.

  • Αν και πέταξα ορισμένα πράγματα… είναι ελάχιστα. Θεωρώ ότι η αποθήκευση αξίζει τον κόπο, χρόνο, χρήμα και μάλιστα αρκετές φόρες την χρησιμοποίησα όταν ξέμεινα από κάτι.

  • Παρόλο που προσπαθώ να κάνω «ανακύκλωση» των τροφίμων… δηλαδή να καταναλώνω τα πιο παλιά και να βάζω νέα/φρέσκα… δεν τα καταφέρνω στο βαθμό που θέλω. Η αποθηκούλα μου δεν είναι δίπλα στην κουζίνα και έστω αυτή η μικρή απόσταση σε κάνει να μην την έχεις ως βασική αποθήκη τροφίμων, με αποτέλεσμα να μένουν τρόφιμα παλιά, που έχουν λήξει. Άσχετα με αυτό, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί, δεν τα πετάω.

Advertisements