Αν ασχολείστε με εξορμήσεις στην Φύση και γενικά έντονες δραστηριότητες, πιθανόν αυτή  ανάρτηση να σας αρέσει 🙂 Και αυτό γιατί μπορεί να γλιτώσετε το πανάκριβο / αγαπημένο σας ρολόι, σε περίπτωση που από έντονη δραστηριότητα, φύγει το ελατήριο που συγκρατεί το λουράκι. Σίγουρα θα σας έχει τύχει. Μάλιστα είναι τόσο σύνηθες, που το ΝΑΤΟ, κάθησε και έφτιαξε ειδικό λουράκι, ώστε να μην χάνεις το ρολόι.

Στην ουσία πρόκειται για ένα κομμάτι ιμάντα, με μεταλλικά εξαρτήματα, για το κούμπωμα, το οποίο όμως το περνάς ανάμεσα στα ελατήρια του ρολογιού, ώστε αν φύγει το ένα, το ρολόι, συγκρατείτε από το άλλο και παρόλο που μπορεί να κρέμεται κάπως περίεργα, δεν το χάνεις!

 

Φυσικά σήμερα, έχει γίνει μόδα, ειδικά ανάμεσα σε λάτρης του ρολογιού και υπάρχει πληθώρα σχεδίων, σε χρώματα, αλλά και υλικά. Το λουράκι, συνήθως είναι φτιαγμένο από ιμάντα, αλλά μπορεί κάποιος να φτιάξει ακόμα και από δέρμα ή ύφασμα. Οι τιμές ποικίλουν, ανάλογα το υλικό και την ποιότητα του (πλέξη). Δείτε εδώ μία ιδιοκατασκευή με δέρμα όπως και εδώ.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα μεταλλικά εξαρτήματα που έχει το κλασσικό σχέδιο, ιδιαίτερα το κούμπωμα. Είναι όμως, το μοναδικό που εξασφαλίζει, ότι δεν θα ανοίξει και θα χάσεις όλο το ρολόι, μαζί με το λουρί. Αν βάλετε πχ πλαστικό κλιπ, αυτό μπορεί να ξεκουμπώσει. Στην σελίδα αυτή θα βρείτε μερικές κατασκευές, με κουμπώματα και εξαρτήματα, πιο όμορφα και συνηθισμένα σε ρολόγια, σε σχέση με το κλασσικό σχέδιο του NATO strap.

Σίγουρα δεν είναι για όλους. Είναι όμως μία καλή εναλλακτική, από τα λουράκια με αρτάνι/paracord, για αυτούς που ψάχνουν κάτι διαφορετικό.

https://gearpatrol.com/2017/12/06/icon-nato-strap/