Aν έχετε κάποιο πλαστικό εξάρτημα, το οποίο σας έσπασε ή ράγισε, υπάρχει τρόπος να φτιαχτεί. Παρακάτω βλέπουμε μερικούς από αυτούς, που μπορούν να γίνουν ερασιτεχνικά και χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Σίγουρα θέλει κάποια προσοχή και εμπειρία, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, ανάλογα την ποιότητα του πλαστικού, ο τρόπος συγκόλλησης που του «ταιριάζει», είναι διαφορετικός. Έτσι, με άλλο τρόπο θα κολλήσουμε πλαστικό ABS, με άλλο PVC και με άλλο HDPE. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις, καθαρίζουμε το μέρος όπου γίνεται η συγκόλληση με οινόπνευμα (όχι διαλυτικό, γιατί μπορεί να λιώσει το πλαστικό) και τρίβουμε ελαφρά με γυαλόχαρτο, περίπου 80-120grit. Αφού κάνουμε την συγκόλληση, τρίβουμε πάλι με γυαλόχαρτο περίπου 400-800grit, για να λειάνουμε την περιοχή και να δώσουμε μία πιο καλή όψη, εφόσον θέλουμε. Μετά μπορούμε ακόμα και να βάψουμε την περιοχή.

Κόλλα/Στόκος για πλαστικό ABS


Η ABS glue ή slurry, είναι λιωμένο πλαστικό ABS, μέσα σε ασετόν. Το ασετόν, καλό θα είναι να μην είναι αυτό που έχουν οι γυναίκες για τα νύχια, καθώς μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά, που πιθανόν να αντιδράσουν με το πλαστικό. Αν ρωτήσετε σε κάποιο χρωματοπωλείο θα σας πουν. Κόβουμε λοιπόν, πεταμένα κομμάτια ABS, σε μικρά-μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι, μαζί με ασετόν. Το πόσο αραιή ή πικτή θα γίνει η κόλλα, εξαρτάται από την ποσότητα ασετόν ή/και πλαστικού που θα βάλουμε. Αν μας βγει πιο αραιή από ότι θέλουμε, αφήστε ανοιχτό το καπάκι, μέχρι να εξατμιστεί η παραπάνω ποσότητα ασετόν και να φτάσουμε την επιθυμητή υφή. Με το υλικό αυτό μπορούμε να «γεμίσουμε» χτυπήματα και ρωγμές σε πλαστικά, ακόμα και να κολλήσουμε σπασμένα κομμάτια. Για καλύτερη συγκράτηση, μπορείτε να βάλετε ίνες από χάλκινο σύρμα (πχ καλώδιο), ώστε να γίνει σώμα και να ενωθούν μαζί τα υλικά.

Ένωση PVC με σφήνα από PVC


Tόσο απλή μέθοδος και όμως τόσο καλή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο ανάλυση.

Ένωση με κολλητήρι

Ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος, όπου ανάλογα την εμπειρία, έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Αν είστε καλός, θα κάνετε πολύ καλό κόλλημα, αν όχι… συνεχείστε… 🙂 Για να γεμίσουμε τις ρωγμές, χρησιμοποιούμε κομμάτια από πλαστικό ίδιας ποιότητας, είτε από το ίδιο αντικείμενο ή ακόμα και από σακούλες super market.