Το Rub-Cloth είναι άλλο ένα είδος προσάναμματος, για χρήση με κάποιο σπινθηριστή. Στην ουσία πρόκειται για ένα, ας πούμε υποκατάστατο, του charcloth, το οποίο όμως έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι μπορείς να το φτιάξεις γρήγορα και το δεύτερο, ότι δίνει φλόγα μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, αφού περιέχει πυρίτιδα.

Ο τρόπος είναι πολύ απλός και όπως λέει και στο όνομα του (rub=τρίβω/επαλείφω), απλώνουμε και τρίβουμε σε ένα νωπό πανί, μια μικρή ποσότητα πυρίτιδας. Αφήνουμε το πανί να στεγνώσει και είναι έτοιμο. Τόσο απλά.

Το συγκεκριμένο προσάναμμα, σίγουρα είχε μεγάλη αξία την εποχή που φτιάχτηκε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και σήμερα, την στιγμή που υπάρχουν τόσοι εναλλακτικοί τρόποι για να ανάψει κάποιος φωτιά. Ίσως μόνο για ιστορικούς λόγους. Αν πάλι θέλετε να το δοκιμάσετε, θα μπορούσαμε να πάρουμε την πυρίτιδα από μία σφαίρα ή ίσως από πολλά καψούλια παιδικών παιχνιδιών/πιστολιών. Ακόμα και από τα «κεφάλια» πολλών σπίρτων, μπορούμε να το φτιάξουμε, αν και η καύση σίγουρα θα διαφέρει και ως προς την ένταση, αλλά και ως προς την διάρκεια. Αν το δοκιμάσετε, με προσοχή λοιπόν…

Advertisements