Πριν φτάσουμε να κάνουμε το «σκ… παξιμάδι», ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το παξιμάδι, σούπα 🙂 Ας είναι καλά ο άνθρωπος που με το παρακάτω βίντεο, μου «άνοιξε» τα μάτια και έμαθα για τις σούπες από/με ψωμί.

Ιστορικά, οι σούπες με ψωμί, είναι παλιές και χρησιμοποιούνταν συχνά σε περιόδους φτώχειας, έλλειψης τροφίμων, αλλά και απλός νηστείας. Σχεδόν σε κάθε χώρα, υπάρχει μία συνταγή ανάλογα τις συνήθειες του κάθε λαού και φυσικά τα διαθέσιμα συνοδευτικά λαχανικά. Με μία απλή έρευνα στον Γούγλη (https://www.google.gr/search?q=bread+soup) θα βρείτε πολλές συνταγές, αν και στο Ελληνικό Διαδίκτυο, οι πιο πολλές μάλλον είναι ψιλό gourme, παρά φτωχικές.

Το βασικό συστατικό είναι ψωμί, που κυριολεκτικά έχει γίνει πέτρα. Αντί να το πετάξουμε λοιπόν, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, με νεράκι και ότι άλλο έχουμε διαθέσιμο… πατάτα, κρεμμύδι, μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά και η σούπα μας είναι έτοιμη. Αν βγει νερουλή, προσθέτουμε ψωμί και το αντίστροφο.

Ας δούμε όμως τον «ανδρικό» τρόπο…

Από γεύση, μην περιμένετε και πολλά. Είπαμε είναι συνταγή για να γεμίσει το στομάχι και όχι να «ευχαριστηθεί ο φάρυγγας» που λέμε. Εκτός και αν προσθέσετε κρέας, μπέικον κτλ, οπότε ξεφεύγουμε κάπως από την ουσία του θέματος. Ανάλογα το βράσιμο και το πόσο ψωμί θα προσθέσουμε, η υφή της και η γεύση θυμίζει λίγο κάτι, σαν ζεστό quaker. Σημασία όμως έχει, ότι δεν πετάμε τίποτα…

Advertisements