Καφές… μία καθημερινή απόλαυση για πολλούς. Τι πιο γευστικό και όμορφο να πιείς έναν καφέ στην εξοχή, ανάμεσα στην Φύση, βλέποντας την Ανατολή του Ήλιου. Ας δούμε μερικούς τρόπους παρασκευής καφέ. Το σκεπτικό είναι, ότι έχουμε μόνο καφέ, στην μορφή που μας αρέσει (πχ espresso, ελληνικός, φραπέ) και βασικά σκεύη. Ούτε μιξεράκια, ούτε μπρίκι espresso ή καφετέρια γαλλικού καφέ κτλ.

Ψήσιμο και άλεσμα κόκκων καφέ
Αν είστε μερακλήδες και θέλετε να καβουρδίσετε, από την αρχή τον δικό σας καφέ, το παρακάτω βίντεο, μας δείχνει αναλυτικά τον τρόπο και επισημαίνει τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μην τον κάψουμε. Αρκετά ενδιαφέρον.

Κρύος καφές espresso
Ο καφές τύπου espresso, που μπορούμε να αγοράσουμε στα καταστήματα, μπορεί να γίνει και χωρίς εσπρεσσίερα ή το ειδικό μπρίκι. Τον φτιάχνουμε σαν έγχυμα, είτε ζεστό, είτε κρύο. Στον ζεστό, τον αφήνουμε ίσα που να βράσει ή και πιο λίγο και τον σουρώνουμε, με ένα κομμάτι ύφασμα. Στον κρύο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Βάζουμε καφέ σε νερό της βρύσης και το αφήνουμε για αρκετές ώρες. Ακόμα και 12 ώρες. Σαν ποσότητα καφέ, βάλτε περισσότερο από ότι θα βάζατε αν τον κάνατε ζεστό, καθώς με το δροσερό νερό το έγχυμα (αυτό κάνουμε στην ουσία), είναι πιο “αδύνατο”. Εννοείτε πως και πάλι σουρώνουμε, με ύφασμα.

Hand Drill Frappe
Τι νομίζατε, πως το hand drill, είναι μόνο για φωτιά; 🙂 Αντί για καλαμάκι, όπως στο βίντεο, αν είστε στην εξοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλαδάκι, αφού του αφαιρέσετε τον φλοιό και στο κάτω μέρος το ανοίξετε. Για να μην κλείσουν τα “πτερύγια”, βάζετε ένα μικρό ξυλάκι, ανάμεσα και το δένετε με λίγο σπάγκο. Στην ουσία έχετε φτιάξει, ένα αυτοσχέδιο μιξεράκι.

Ελληνικός καφές στην χόβολη
Ειδικά τον χειμώνα, ένας Ελληνικός καφές στην στάχτη, είναι σκέτη απόλαυση. Δεν χρειάζεται να έχετε μπρίκι, καθώς και η ανοξείδωτη κούπα σας, είναι αρκετή. Αφήστε μόνο, να κρυώσει λίγο καθώς θα κάψετε τα χείλι σας με την κούπα.

Advertisements