Το να κάνεις μπάνιο (να πλυθείς), σήμερα θεωρείτε κάτι το αυτονόητο… εντάξει, ίσως όχι για όλους… 🙂 Υπάρχουν όμως μέρη σε αυτόν τον “σύγχρονο” κόσμο, που ούτε αυτό δεν είναι εύκολο. Η πρόσβαση σε νερό, δεν είναι δυνατή για όλους και όταν χρειάζεσαι ώρες για να φέρεις έστω λίγα λίτρα νερού, τότε δεν τα σπαταλάς εύκολα. Ακόμα και εμείς εδώ, όταν υπάρχει θέμα διακοπής υδροδότησης, σίγουρα τα βρίσκουμε κάπως δύσκολα, ακόμα και να πλύνουμε τα δόντια μας, για παράδειγμα. Και που να σκεφτείτε τι τραβάνε όσοι έχουν άνθρωπο, ασθενή στο κρεβάτι, ο οποίος δεν μπορεί να σηκωθεί και να κάνει ένα μπάνιο. Όλες αυτές τις περιπτώσεις και ακόμα περισσότερες, μπορούμε να τις καλύψουμε, κάνοντας μπάνιο με μία πετσέτα και λίγο νερό.

Στο βίντεο αυτό, βλέπουμε τον επαγγελματικό τρόπο, που γίνεται στα νοσοκομεία, σε ασθενής που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι: (άλλο ένα)

Για αυτούς που μπορούν να πλυθούν μόνοι τους και επειδή δεν υπάρχει νερό (πχ κατασκήνωση) χρειάζεται να κάνουν “στεγνό καθάρισμα”, μπορούν να το κάνουν με δύο (τουλάχιστον) πετσέτες, πανιά και λίγο νερό. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικές πετσέτες για συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ώστε να μην προκαλέσουμε κάποια μόλυνση. Ξεκινάμε πάντα με το πρόσωπο, ώστε να μην χρειαστούμε άλλη πετσέτα/πανί για αυτό. Με την μία πετσέτα κάνουμε πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα και με την δεύτερη μασχάλες (πρώτα) και γεννητικά όργανα. Εννοείτε πως αν έχουμε περισσότερες πετσέτες/πανιά, είναι καλύτερα.

Οι πετσέτες/πανιά, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες ή κάτι το ιδιαίτερο, όπως έχουμε συνηθίσει στο μπάνιο/σπίτι μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ (στην εξοχή ντε…) πανάκια που χρησιμοποιούν σε μωρά, όταν λερώνται και βγάζουν γάλα στον ώμο της μητέρας. Είναι μαλακά, χοντρά και απορροφητικά. Φυσικά οποιοδήποτε ύφασμα κάνει.

Να θυμόμαστε ότι έχουμε ένα δοχείο με νερό που θα είναι το “καθαρό” μας και ένα δεύτερο που εκεί θα ξεβγάζουμε το πανί. Αν είμαστε στην εξοχή ή δεν έχουμε άλλο δοχείο, απλά στύβουμε το πανί στο έδαφος.

Τελευταία έπεσε στην αντίληψη μου και μία lotion, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντικαταστήσει το πλύσιμο… αλλά δεν του έχω και πολύ εμπιστοσύνη. Για όσους ενδιαφέρονται, εδώ υπάρχει μία παρουσίαση του.

Advertisements