Ακόμα και αν δεν αποθηκεύεται τρόφιμα, για μία δύσκολη στιγμή, το παρακάτω άρθρο πιστεύω θα σας φανεί χρήσιμο, καθώς λίγο πολύ, όλοι μας, κάποια στιγμή έχουμε φάει ή τρώμε κονσέρβα. Ακόμα περισσότερο πιστεύω θα το εκτιμήσουν αυτοί που κάνουν την δική τους κονσερβοποίηση. Ας δούμε λοιπόν, μερικά σημάδια, που δείχνουν ότι μία κονσέρβα/βάζο, πιθανόν να μην είναι καλή. Λέω πιθανόν, καθώς υπάρχει η περίπτωση, ακόμα και αν υπάρχει η ένδειξη, η τροφή να μην είναι χαλασμένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να την φάμε. Με την παραμικρή ένδειξη, πως η κονσέρβα είναι χαλασμένη, θα πρέπει να πετιέται. Δεν ρισκάρουμε την ζωή μας, για να γλιτώσουμε λίγα χρήματα, όσα κοστίζει η κονσέρβα. Μία χαλασμένη κονσέρβα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, εκτός από μία άσχημη δηλητηρίαση. Διαβάστε εδώ, σχετικά με τον Βοτουλισμό., / Botulism

Μία συμβουλή. Όταν ανοίγουμε μία κονσέρβα, αντί να τρώτε απευθείας από αυτή, αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο. Υπάρχει το ενδεχόμενο, στον πάτο της κονσέρβας, να υπάρχει σκουριά ή χαλασμένη τροφή.

Καπάκι συσκευασίας
Πριν καν, ανοίξουμε την συσκευασία, εξετάζουμε το καπάκι της συσκευασίας. Κανονικά δεν θα πρέπει να πατιέται και να κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο (κλακ). Όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο, θα πρέπει να μην πατιέται. Επίσης, στις κονσέρβες, το καπάκι είναι είτε οριζόντιο με την συσκευασία, είτε κάνει μία μικρή λακουβίτσα. Έτσι είναι το σωστό. Αν όμως, το καπάκι, δείχνει σαν φουσκωμένο, αυτό είναι μία ένδειξη, πως η κονσέρβα δεν είναι καλή. Μπορεί να έχει πάρει αέρα ή να έχει χαλάσει η τροφή.

Λερωμένη συσκευασία
Αν η συσκευασία έχει εμφανή σημάδια, με ζουμιά που έχουν τρέξει, είναι ένδειξη πως η κονσέρβα “χάνει” από κάπου. Θα μπορούσε κάλλιστα, μία άλλη συσκευασία να έχει χαλάσει και να έχουν τρέξει υγρά στην κονσέρβα που εξετάζουμε. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε σκουριά. Όπως και να έχει όμως, η κονσέρβα μας, είναι “ύποπτη”.

Πετάγεται το εσωτερικό της κονσέρβας
Αν ανοίξετε μία κονσέρβα και αυτή “σκάσει”, πετάξει ζουμιά/τροφή, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Δείτε και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=K0ndfHjrhV4

Σκουριά
Σκουριά εξωτερικά ή εσωτερικά της κονσέρβας, ακόμα και εσωτερικά στο καπάκι, δεν είναι καλό σημάδι. Καλύτερα να την πετάξετε.

Χτυπημένη συσκευασία
Μία χτυπημένη συσκευασία (πχ από πέσιμο), δεν είναι σίγουρο ότι έχει χαλάσει. Έχει όμως πολλές πιθανότητες να είναι. Παρατηρήστε και για άλλα σημάδια. Εννοείτε πως καλό είναι να μην το ρισκάρετε.

Περίεργη μυρωδιά
Αν ανοίξετε την κονσέρβα και σας έρθει μία παράξενη/διαφορετική μυρωδιά από ότι συνήθως, πετάξτε την.

Φυσαλίδες
Αν δείτε φυσαλίδες στο πάνω μέρος, όταν ανοίξετε την συσκευασία, αποφύγετε την. Μπορεί επίσης να δείτε και περίεργο χρωματισμό της τροφής. Οι φυσαλίδες είναι σημάδι πως κάποιο αναερόβιο βακτηρίδιο υπάρχει στην συσκευασία.

Μούχλα
Μάλλον δεν θέλει και πολύ σκέψη…. 🙂

Ήχος κατά το άνοιγμα
Αν ανοίγοντας το καπάκι, ακούσετε έναν ήχο, όπως πχ όταν ανοίγετε ένα κουτί αναψυκτικού (περίπου), σημαίνει ότι η κονσέρβα έχει χαλάσει. Πετάξτε την.

Πηγές

Advertisements