Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα οικογενειακό δέντρο και να καταγράψω τις ρίζες μου, από που προέρχομαι, αλλά και μελλοντικά που θα καταλήξουν οι απόγονοι μου. Δεν είναι και τόσο παράξενο, αν σκεφτείτε ότι σήμερα, πάνω στην Γη, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πρόσφυγες και ακόμα ένα μεγαλύτερο, πιθανόν να είναι στο προσεχές μέλλον. Άσχετα με αυτό όμως, το να ξέρεις τις ρίζες σου και να καταγράφεις διάφορες πληροφορίες/λεπτομέρειες, έχει τα θετικά του. Καθένας όπως νομίζει. Στην ανάρτηση αυτή, θα ήθελα να μοιραστώ τον τρόπο με τον οποίο το κάνω, καθώς νομίζω πως είναι αρκετά διαφορετικός, από το συνηθισμένο, δεντρό – διάγραμμα, το οποίο από κάποιο σημείο και μετά, καταντά μη πρακτικό.

Η δική μου προσέγγιση λοιπόν, είναι η παρακάτω:

Κάθε φύλλο, θα αναφέρεται σε ένα ζευγάρι/οικογένεια και θα πρέπει να είναι αριθμημένο. Όλα τα φύλλα, θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα ή περισσότερα ντοσιέ, ώστε να μπορούν να μπαίνουν / βγαίνουν κατά το δοκούν. Στο κάθε φύλλο, γράφουμε τους γονείς του ζευγαριού, το ζευγάρι και τα ονομάτα των παιδιών. Πολύ σημαντικό… δίπλα σε κάθε όνομα βάζουμε και τον αριθμό σελίδας, που είναι καταγεγραμμένος ο εκάστοτε γονιός/παιδί, ώστε αν θέλουμε να ψάξουμε παραπέρα, με τον αριθμό σελίδας, θα βρούμε πολύ εύκολα την δική του οικογένεια κοκ.

Μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες του ζευγαριού, να γράψουμε κάποιες κληρονομικές ασθένειες / παθήσεις που μπορεί να είχαν / έχουν και μας μένει μία ολόκληρη σελίδα (η πίσω), να γράψουμε ότι θέλουμε ή να βάλουμε φωτογραφίες. Τοποθετούμε τα φύλλα σε ένα ντοσιέ, σύμφωνα με την αρίθμηση που τους έχουμε κάνει. Φυλάμε το ντοσιέ, σε ένα κουτί, καλά κλειστό, σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία ή ακόμα καλύτερα, μπορούμε να το κλείσουμε σε αεροστεγή σακούλα. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να βάλουμε κάθε φύλλο μέσα σε σελοφάν, για μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο.

Αν δεν έχουμε εκτυπωτή, δεν είναι ανάγκη να ψάχνουμε έναν, για να τυπώσουμε τα παραπάνω φύλλα. Απλά χρησιμοποιήστε τα κοινά 50φυλλα τετράδια και χρησιμοποιήστε το προσχέδιο. Χρησιμοποιήστε τις γραμμές για τα ονόματα και τις πληροφορίες και αφήστε μερικές γραμμές κενές, για να βάλετε κάποια φωτογραφία.

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, το να κρατά κάποιος αρχείο για το οικογενειακό του δέντρο και όμως είναι τόσο όμορφο, ρομαντικό αλλά και σημαντικό. Το να ξέρεις από που έρχεσαι και που κρατά η σκούφια σου, είναι πολύ σημαντικό και θα έλεγα πως δίνει μία “ταυτότητα” στην δική μας ζωή.

Advertisements