Το υγραέριο έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, αφού σε κάθε σπίτι, υπάρχει τουλάχιστον μία συσκευή υγραερίου, αν όχι πλήρης εγκατάσταση. Όσο οικονομικό και βολικό είναι στην χρήση, άλλο τόσο είναι επικίνδυνο. Ακόμα και στην Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι φορές που φιάλες υγραερίου έχουν σκάσει. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να κάνουμε έναν έλεγχο στις σωληνώσεις και φυσικά σε κάθε ένωση, ιδίως αν χρησιμοποιούμε μπουκάλες.

Η πιο συνηθισμένη ΜΑΛΑΚΙΑ!!! ναι ΜΑΛΑΚΙΑ!!!, είναι να βλέπω ανθρώπους με αναπτήρα αναμμένο, να τον βάζουν στην ένωση της μπουκάλας, για να δουν αν έχει διαρροή… Λες και αν έχει, θα ζήσουν για να την επισκευάσουν. Ποτέ μα ποτέ, δεν ελέγχουμε το υγραέριο με φλόγα, ούτε κρατάμε οτιδήποτε αναμμένο πχ τσιγάρο, ή που μπορεί να προκαλέσει έστω και σπίθα.

Ο σωστός τρόπος, είναι να πάρουμε λίγο υγρό σαπούνι και σε μικρή ποσότητα νερού, να φτιάξουμε αφρό/σαπουνάδα. Απλώνουμε την σαπουνάδα στην επιφάνεια που ελέγχουμε πχ ένωση φιάλης και αν δούμε ότι βγάζει φυσαλίδες, σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή και αμέσως κλείνουμε την παροχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μπορεί να κάνει σαπουνάδα, από αφρό ξυρίσματος, οδοντόπαστα, μέχρι αφρόλουτρο. Ακόμα και αν δεν έχουμε τίποτα από αυτά εύκαιρα, φτύνουμε και απλώνουμε το σάλιο μας. Δεν υπάρχει δικαιολογία, στο να μην κάνουμε έλεγχο ή να βάλουμε φλόγα για να δούμε αν υπάρχει διαρροή.

Έκρηξη φιάλης υγραερίου:

Advertisements