Το Κοτάτσου, είναι ένας τρόπος για να ζεσταίνονται οι Ιάπωνες. Στην Ιαπωνία, τα σπίτια δεν έχουν κεντρική θέρμανση, οπότε ανά τους αιώνες, μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να ζεσταθούν. Ένας από αυτούς, είναι και το Κοτάτσου. Σαν κατασκευή δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ένα τραπέζι, μία μεγάλη κουβέρτα/πάπλωμα, μία θερμάστρα και είστε έτοιμοι. Είναι όμως πολύ πρακτικό, ειδικά σε περιοχές με πολύ κρύο και που φυσικά δεν υπάρχει θέρμανση.

Η χρήση του έρχεται από πολύ παλιά και βασίζεται στην αρχή «αντί να θερμαίνω έναν ολόκληρο χώρο, θερμαίνω ένα μικρότερο και κάθομαι εκεί»… Έτσι γύρω από το Κοτάτσου, κάθεται όλη η οικογένεια και η καθημερινότητα της, εξελίσσεται γύρω από αυτό. Εκεί μπορούνε να φάνε, να κοιμηθούν, να παίξουν με τα παιδιά και τα κατοικίδια τους, να δουλέψουν κτλ. Δείτε μερικές πιο σύγχρονες εφαρμογές του.


Μπορεί να μας ξενίζει, σαν εμφάνιση και εφαρμογή, αλλά αν σκεφτείτε πως στην Ιαπωνία κάνει πολύ κρύο το χειμώνα και δεν υπάρχει θέρμανση, μάλλον θα σας φανεί πολύ λογικό, πρακτικό και πιθανόν ως μοναδική λύση για να ζεσταθείτε. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα εδώ, μάλλον θα μάθουμε να το χρησιμοποιούμε και εμείς. Εννοείτε πως ότι έξτρα βάλετε, πχ μαλακό χαλί στο πάτωμα, μαξιλαράκια, κάποιο τρόπο να στηρίζεται την πλάτη σας, όταν κάθεστε κτλ, θα κάνει πολύ πιο άνετη τη χρήση του.

Το σίγουρο είναι, πως τα ζώα το λατρεύουν… 🙂

Πηγές: