Τα ηλιακά ρολόγια, κάποτε ήταν ο μοναδικός τρόπος για να βρίσκουν οι άνθρωποι την ώρα. Μπορεί να ακούγονται κάπως πρωτόγονα, όμως υπάρχουν ηλιακά ρολόγια, απίστευτου κάλλους και χρησιμοποιούν τεχνολογία, που αν την δείξετε σε έναν μέσο άνθρωπο, δεν θα μπορεί καν να την κατανοήσει, όπως το παρακάτω δαχτυλίδι, που στην ουσία είναι ένα ολόκληρο ημερολόγιο σε μέγεθος δαχτυλιδιού. Κάντε μία αναζήτηση στο Διαδίκτυο με τις λέξεις “ancient solar clock” και θα βρείτε απίστευτες κατασκευές.

Δαχτυλίδι – Ηλιακό Ημερολογίο / Ρολόι

Τα περισσότερα είναι σταθερά, καθώς τα ηλιακά ρολόγια, για να δείξουν σωστά την ώρα, πρέπει να είναι προσανατολισμένα στον Βορρά. Υπάρχουν και “φορητές” εκδοχές, όπως η Οθωμανική πυξίδα, θα πρέπει όμως να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση της, γιατί πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να πάρει λάθος ένδειξη.

Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει
Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως
Σοφοκλής

Ας φτιάξουμε λοιπόν μία δική μας πυξίδα/ρολόι. Καταρχάς να εξηγήσω γιατί την αναφέρω ως ρολόι/πυξίδα. Ο λόγος είναι ότι, αν γνωρίζω τον Βορρά, τότε μπορώ να βρω την ώρα… αλλά όταν γνωρίζω την ώρα, μπορώ να βρω τον Βορρά 😉 Έτσι, ας πούμε ότι η πυξίδα μας, έχει διπλή λειτουργία.

Θα χρειαστεί να βρούμε στο Διαδίκτυο, μία εικόνα με τις γραμμές που δείχνουν την ώρα, κατάλληλη για την περιοχή μας. Μην απογοητευτείτε, δεν είναι πολύ δύσκολο. Κάντε αναζήτηση με τα λεκτικά “sundial lines” και θα βρείτε αρκετές επιλογές. Δεν βάζω κάποια συγκεκριμένη γιατί ο καθένας, μπορεί να έχει δικές του προτιμήσεις και σίγουρα κάποια στιγμή ο σύνδεσμος δεν θα λειτουργεί. Μάλιστα, σε ορισμένες σελίδες, βάζετε τις συντεταγμένες τις περιοχής σας και σας σχεδιάζει εικόνα, για την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή την μέθοδο χρησιμοποίησα και στην δική μου εκδοχή.

Αφού λοιπόν βρείτε την εικόνα/αρχείο με τις γραμμές, μπορείτε να την επεξεργαστείτε σε κάποιο πρόγραμμα τις αρεσκείας σας. Εγώ την επεξεργάστηκα με το Inkscape, που είναι Ελεύθερο Λογισμικό και πρόσθεσα ένα ρητό και μία άλλη εικόνα για να το ομορφύνω. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια, είναι ότι πρέπει να αντιστρέψετε την εικόνα πριν την εκτυπώσετε. Με το πρόγραμμα σας, λοιπόν, κάντε οριζόντια αντιστροφή, σώστε και εκτυπώστε σε χαρτί με εκτυπωτή laser. Βάζουμε την εκτύπωση μας σε ένα κομμάτι ξύλο, με την μεριά της εκτύπωσης να είναι στο ξύλο και με ένα πανακί, απλώνουμε λίγο διαλυτικό ή ασετόν. Το πατάμε ελαφρώς και το κρατάμε λίγο, μέχρι να στεγνώσει. Θα πρέπει κανονικά η εκτύπωση μας, να έχει αποτυπωθεί στο ξύλο. Αν όχι, θα πρέπει να δοκιμάσετε με άλλο είδος διαλυτικού ή εκτυπωτή.

Στην βάση της πυξίδας μας, θα πρέπει να βάλουμε την ακίδα. Κανονικά η ακίδα, χρειάζεται να είναι συγκεκριμένων διαστάσεων και θέλει προσοχή. Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να σχηματίζει με το επίπεδο της πυξίδας, γωνία τόση, όση το γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας μας. Εγώ το έκανα κάπως μπακαλίστκα, καθώς η πυξίδα είναι μικρή και δεν έχω εξοπλισμό ακριβείας κτλ. Τοποθέτησα ένα κομμάτι σύρμα, το λύγισα και με πολλές επαληθεύσεις με ένα κανονικό ρολόι, έφερα την γωνία ώστε όλο το 24ωρο να δείχνει σωστά την ώρα. Αυτό σημαίνει πως και η γωνία είναι σωστή.

Για να την χρησιμοποιήσουμε, είτε βρίσκουμε τον Βορρά με μία κανονική πυξίδα, προσανατολίζουμε το ηλιακό ρολόι σωστά και η σκιά της ακίδας, τελικά, μας δείχνει την σωστή ώρα. Αντίστροφα, αν ξέρω την ώρα από το ρολόι μου, βρίσκω τον Βορρά, βάζοντας τον ίσκιο στην σωστή ώρα. Με μία όμως πολύ σημαντική λεπτομέρεια που θέλει προσοχή. Δεν σας την λέω για την βρείτε μόνοι σας. Δείτε και το βίντεο…

Advertisements