Πολλοίς κόσμος, θεωρεί πως σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, που δεν έχει νερό, μπορεί να φάει απευθείας χιόνι, για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του σε νερό. Σίγουρα δεν είναι λάθος, πρέπει όμως να ξέρουμε ορισμένα πράγματα, διαφορετικά ρισκάρουμε να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το χιόνι, όπως και η βροχή, όταν πέφτει από τον ουρανό, συμπαρασύρει μαζί του, ότι υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Σκόνη, σωματίδια, αέρια που μολύνουν τον αέρα κτλ. Στην ουσία το χιόνι, είναι ένας μηχανισμός να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει πως το χιόνι, που φτάνει στο έδαφος, δεν είναι 100% καθαρό. Ανάλογα την περιοχή που πέφτει, μπορεί να περιέχει ακόμα και εντομοκτόνα από την γύρω περιοχή, ειδικά αν καλλιεργείτε. Αυτό, για εμάς σημαίνει, πως όσο πιο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα και η περιοχή γενικότερα, τόσο πιο καθαρό είναι και το χιόνι. Έτσι το χιόνι που πέφτει στο βουνό, είναι πιο καθαρό από το χιόνι που πέφτει στα χωράφια. Επίσης καλό είναι να μην συλλέγουμε αμέσως το χιόνι που πέφτει, αλλά να αφήσουμε να πέσει για ορισμένες ώρες, να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και μετά συλλέγουμε το χιόνι, που σίγουρα θα είναι πιο καθαρό, από ότι αν το συλλέγαμε με το που ξεκίναγε η χιονόπτωση.

Εννοείτε πως το χιόνι που συλλέγουμε πρέπει να είναι καθαρό, να μην έχει κάποιο περίεργο χρωματισμό πχ από ούρα ζώων, χώμα/λάσπη, ούτε σκουπιδάκια. Συλλέγουμε το πάνω-πάνω χιόνι, που έχει πέσει τελευταίο και είναι πιο καθαρό και μακριά από το έδαφος. Πως όμως το καταναλώνουμε; Όπως όταν βάλετε ένα παγάκι στο στόμα, δεν μπορείτε να το καταπιείτε κατευθείαν, επειδή είναι πολύ παγωμένο, έτσι και το χιόνι, δεν μπορούμε να το καταπιούμε κατευθείαν. Σαν, ο οργανισμός μας, να καταλαβαίνει πως αν καταπιεί κάτι τόσο παγωμένο, θα έχει συνέπειες και μας αποτρέπει από το να το κάνουμε. Έτσι, βάζουμε μικρές ποσότητες χιονιού στο στόμα, τις πιπιλάμε, ώστε να λιώσει το χιόνι να γίνει υγρό και να ανέβει η θερμοκρασία του. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να το καταπιούμε πιο εύκολα, αλλά και να μην ρίξουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας.

Όταν ένα παγωμένο σώμα και ένα ζεστό, έρθουν σε επαφή, τότε ανταλλάσσεται θερμότητα από το ζεστό προς το παγωμένο. Καταπίνοντας το παγωμένο χιόνι, πέφτει η θερμοκρασία του σώματος μας, καθώς καταναλώνετε θερμότητα για να λιώσει το χιόνι. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες χιονιού, σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας, να ανταπεξέλθει. Όπως αναφέρεται και στο βίντεο, κατά την κατανάλωση χιονιού, το σώμα καταναλώνει θερμίδες. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση, που δεν έχουμε φάει για αρκετό καιρό και γενικά ο οργανισμός μας είναι εξασθενισμένος. Σίγουρα η ανάγκη για νερό, είναι μεγαλύτερη από την τροφή, όμως ανάλογα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μπορεί να είναι και ένα μεγάλο ρίσκο.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι το χιόνι που καταναλώνουμε δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα χείλια μας, καθώς λόγω του ψύχους, θα σκάσουν και θα μας ενοχλούν. Είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε μικρές χιονόμπαλίτσες, σε μέγεθος που μπορούμε να τις βάλουμε κατευθείαν στο στόμα, χωρίς να ακουμπάμε τα χείλια. Αυτό συνεπάγεται πως και τα χέρια/γάντια μας, θα πρέπει να είναι καθαρά, καθώς διαφορετικά μεταφέρονται μικρόβια.

Κάτι που δεν κάνουμε/ξέρουμε στα μέρη μας, είναι πως το χιόνι, είναι μια καλή ευκαιρία να φάμε ή να φτιάξουμε παγωτό. Όταν δεν υπήρχαν ψυγεία, ο μοναδικός τρόπος να φτιάξεις κάτι παγωμένο ήταν είτε το χειμώνα, είτε να μεταφέρεις πάγο από τα βουνά. Σε άλλες χώρες έχουν σαν σνακ/γλυκό, να τρώνε χιόνι στο οποίο έχουν ρίξει από πάνω κάποιο σιρόπι ή χυμό, κάτι σαν γρανίτα με θρυμματισμένο πάγο δηλαδή. Όπως λέει και η διαφήμιση «καταναλώστε υπεύθυνα…» 🙂

Διαβάστε επίσης: