Το ραδιόφωνο μπορεί να έχει χάσει την αίγλη του, δεν παύει όμως να είναι αχώριστος σύντροφος για αρκετούς, στην δουλειά, στο σπίτι, στις εκδρομές κτλ. Παρόλο που έχει παραγκωνιστεί κάπως από την τηλεόραση και το Internet, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο πολύ βοήθησε τον κόσμο, σε παλαιότερες εποχές, δύσκολες, με πολέμους. Ακόμα και σήμερα, όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη όπως πχ σεισμός, όλοι ανοίγουν το ραδιοφωνάκι για να ακούσουν τις ειδήσεις και τα νέα. Και μιας και οι καιροί, είναι και πάλι δύσκολοι, ίσως πρέπει να το ξανά θυμηθούμε και να μάθουμε πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στις παρακάτω σελίδες/συνδέσμους, θα βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες που καλύπτουν όλο το φάσμα γνώσεων, για την χρήση του ραδιοφώνου, κυρίως στα βραχέα/μεσαία, όπου είναι οι μπάντες που χρησιμοποιούνται κυρίως, όταν γίνετε η στραβή. 😉

Αν καταλάβατε όλα τα προηγούμενα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε, αν όχι όμως… ας τα πούμε πιο απλά, συνοπτικά και «μπακαλίστικα». 🙂

Τι χρειάζεται να ξέρουμε:

  • Οι σταθμοί στα βραχέα, ακούγονται πολύ πιο μακριά από ότι στα FM. Ένας σταθμός στην Αγγλία, μπορεί να ακούγεται με ένα απλό ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Με καλές συνθήκες, ακόμα πιο μακριά.
  • Το βράδυ, λόγω κάποιων φαινομένων, οι σταθμοί ακούγονται ακόμα πιο μακριά, σε σχέση με την ημέρα. Οπότε είναι καλό, να ακούμε κυρίως το βράδυ, που υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να «πιάσουμε» έναν μακρινό σταθμό.
  • Δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιο ακριβό ραδιόφωνο / εξοπλισμό. Θυμηθείτε πως το ’40, οι άνθρωποι έπιαναν σταθμούς, με ραδιόφωνα που σήμερα τα ξεπερνά το πιο φτηνό κινέζικο ραδιοφωνάκι. Μην είστε επιλεκτικοί. Εννοείτε πως το να έχουμε πιο καλό εξοπλισμό βοηθά, αλλά δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε έξοδα.
  • Ένα καλό ραδιόφωνο με κακή κεραία, είναι πιο άχρηστο, από ότι ένα φτηνό/κακό ραδιόφωνο με την σωστή κεραία!
  • Να θυμάστε, για να βρούμε τα μέτρα της κεραίας υπολογίζουμε: 300 / συχνότητα σε MHz
  • Σε ένα φτηνό ραδιόφωνο, αν του βάλουμε σαν κεραία απλό χάλκινο καλώδιο στο σωστό μήκος, θα έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση, σε σχέση με την «μαμίσια» κεραία.
  • Όσα πιο πολλά SW (sw1, sw2…sw0) και MW, γράφει πάνω το ραδιόφωνο, τόσο το καλύτερο. Θα μπορείτε να ψάξετε σε περισσότερες συχνότητες για να βρείτε σταθμό.
  • Τα ακουστικά βοηθάνε όχι μόνο στο να ξεχωρίζουμε το σήμα και να ακούμε πιο καλά, αλλά και να είμαστε αθόρυβοι τριγύρω μας 😉

Δείτε / Διαβάστε επίσης: