Παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο, το πιο πιθανόν είναι να πείτε “σιγά, άλλο ένα βίντεο, που δείχνει την χρήση φωτοβολίδας” ή “αααα ωραίος τρόπος”. Ναι, σίγουρα είναι χρήσιμο ο τρόπος ανάμματος φωτιάς με φωτοβολίδα και καλό είναι να το ξέρει κανείς, όμως πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που πρέπει να σκέφτεται κανείς, όταν έχει να κάνει με πραγματική προετοιμασία για ένα έκτακτο γεγονός.

Καταρχάς βλέπουμε τον κύριο, να έχει σε ένα μικρό τσαντάκι μέσης (μπανάνα), όχι σπίρτα, όχι τσακμακόπετρα, αλλά φωτοβολίδα για χρήση σε δρόμο (road flare). Μάλιστα όπως λέει την έκοψε και λίγο, ώστε να χωρέσει στο τσαντάκι. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, στις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ίδιος, ξέρει πολύ καλά, πως αν βραχεί, δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε την υπομονή, ούτε την ικανότητα να ανάψει μία φωτιά πχ με τσακμακόπετρα. Θέλει φωτιά και την θέλει τώρα! Δεν έχει χρόνο να μαζέψει προσεκτικά τα ξύλα, το προσάναμμα, να είναι στεγνό, σε διάφορα μεγέθη κτλ. Θέλει έναν τρόπο να ανάψει φωτιά, με ότι βρει εύκαιρο, εκείνη την στιγμή.

Η χρήση της φωτοβολίδας, δεν είναι αποκλειστική και ο μοναδικός τρόπος. Θα μπορούσε κάποιος να έχει πχ τσακμακόπετρα, αλλά θα πρέπει να έχει φροντίσει, να έχει κάποιο προσάναμμα, που θα ανάψει άμεσα και θα δώσει αρκετή φλόγα πχ φακελάκια με gel οινοπνεύματος ή ακόμα και έναν bic με στέρεο καύσιμο, που δίνει φλόγα για αρκετή ώρα. Σημασία έχει να καταλάβουμε, πως όταν χρειάζεσαι φωτιά, τώρα! θα πρέπει να έχεις μεριμνήσει ώστε να ανάψεις ότι βρεις, πάση θυσία.

Ένα άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι το εξής. Ας πούμε ότι ο τύπος χάνεται στο βουνό με μόνο εξοπλισμό, το τσαντάκι μέσης που έχει. Μέχρι να έρθει βοήθεια και να τον βρούνε, θα περάσει αρκετός χρόνος και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Να χρησιμοποιήσει την φωτοβολίδα ή όχι; Μήπως του χρειαστεί να κάνει σινιάλο; Η λύση είναι απλή. Θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει την φωτοβολίδα, καθώς όπως βλέπουμε έχει κρύο και θα μπορούσε να πάθει υποθερμία, πολύ πριν έρθει βοήθεια. Αν χρειαστεί να κάνει σινιάλο, είτε σε επίγεια, είτε σε εναέρια σωστικά μέσα, απλά θα χρησιμοποιήσει την φωτιά που έχει, βάζοντας χλωρά φύλλα, ώστε να δημιουργήσει καπνό και ακόμα καλύτερα, να ανάψει άλλες δύο σε σχηματισμό τριγώνου, που είναι το διεθνές σινιάλο, όταν κάποιος χρήζει βοήθειας. Το να χρησιμοποιήσεις την φωτοβολίδα, σε εναέρια μέσα, ούτως ή άλλως είναι λάθος, καθώς δεν είναι ορατή πάντα. Κανονικά σε εναέρια μέσα, χρησιμοποιούμε καπνογόνο. Δεν θα πούμε “ααα η φωτοβολίδα είναι για σινιάλο και την κρατάω”. Αφού μπορώ και να ανάψω φωτιά, που είναι απαραίτητη και να κάνω αργότερα σινιάλο με αυτήν, το κάνω. Σκεφτόμαστε λοιπόν, μεσοπρόθεσμα ή και μακροχρόνια, τι θα γίνει παρακάτω; θα έχει έρθει βοήθεια; θα την έχω βγάλει καθαρή; κα.

Ένα άλλο παράδειγμα. Ας πούμε πως είστε στο βουνό, κάνει ζέστη, έχετε μείνει με μισό μπουκαλάκι νερό (των 250ml) και ξαφνικά διαπιστώνετε ότι χάσατε το μονοπάτι ή πήρατε λάθος κατεύθυνση. Τι κάνετε; Πίνετε το νερό, όταν σας έρθει δίψα και το τελειώνετε; Κανονικά όχι! Το τελευταίο νερό, που έχουμε το πίνουμε, μόνο όταν ήμαστε σίγουροι πως βρήκαμε άλλη πηγή νερού, 100% όμως! Όχι να πούμε “ααα εδώ παρακάτω έχει μια πηγή”… και όταν φτάσουμε, να διαπιστώσουμε πως έχει στερέψει. Θα κρατήσουμε το νερό, α) γιατί μπορεί ενδιάμεσα να χτυπήσουμε και να χρειαστεί να ξεπλύνουμε την πληγή, β) γιατί με το νερό και το μπουκάλι και με αρκετή υπομονή, μπορούμε να ανάψουμε μία φωτιά, αν δεν έχουμε άλλο τρόπο γ) γιατί μπορεί να είμαστε με κάποιον άλλον να λιποθυμήσει και να χρειαστεί να του το δώσουμε δ) γιατί με αυτό το λίγο νερό και μοιράζοντας το σε δόσεις, θα κρατήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το σώμα μας και το ηθικό μας ικανό να βγάλει την πορεία, παρά αν το πίναμε μια και έξω. Και πάλι, σκεφτόμαστε λίγο παραπέρα, από το τώρα και αναγκάζουμε τον εαυτό μας, να φτάσει μεν στα όρια του, άλλα όχι να καταπέσουμε τελείως. Και τροφή να ήταν, πάλι θα την μοιράζαμε σε δόσεις/μερίδες, ώστε να ξεγελάμε το στομάχι και να μην μένει πολλές ώρες άδειο, από ότι αν καταναλώναμε την ολόκληρη την ποσότητα, μέσα σε μία φορά.

Advertisements