Όταν ο άνθρωπος κατάφερε και βγήκε από τις σπηλιές, εννοώντας ότι απέκτησε την ικανότητα να χτίζει δικά του καταλύματα, έπρεπε να ανταπεξέλθει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τις προκλήσεις που είχε το τοπίο, όπου ζούσε. Είναι λογικό λοιπόν, να βλέπουμε σε διάφορα μέρη της Γης, διαφορετικούς τρόπους κατασκευής καταλυμάτων, οι οποίοι εκμεταλλευόντουσαν τις πρώτες ύλες που ήταν διαθέσιμες στην περιοχή, αντιμετώπιζαν τα καιρικά φαινόμενα της περιοχής και παρείχαν προστασία και ζεστασιά. Τα είδη καταλυμάτων, μάλιστα, διαφέρουν ανάλογα την κοινωνική συνοχή της ομάδας των ανθρώπων και τον τρόπο ζωής τους.

Κοινωνίες νομάδων, έφτιαχναν καταλύματα που μπορούσαν να μεταφερθούν εύκολα μεν, αλλά να παρέχουν την όσο δυνατή καλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Κοινωνίες που ζούσαν μόνιμα σε περιοχές κοντά σε δάση, προτίμησαν να φτιάχνουν σταθερά οικήματα με ξυλεία, πιο ευρύχωρα και άνετα, καθώς η πλούσια ξυλεία επέτρεπε την “σπάταλη” του, ενώ οι κάτοικοι του Β.Πόλου, αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν σαν πρώτη ύλη και μοναδική, το χιόνι/πάγο και ένα όσο το δυνατό μικρό κατάλυμα, ώστε να ζεσταίνεται πιο εύκολα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει ίχνος ξύλου.

Άρα σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να πούμε πως το σχήμα που δόθηκε στο κάθε κατάλυμα, ήταν τυχαίο. Κάθε άλλο. Παρατηρήστε την εικόνα και αμέσως θα καταλάβετε ποιο σχήμα θέλει περισσότερη κατανάλωση ενέργειας για να θερμανθεί, ποιο παρέχει μεγαλύτερη άνεση, μεγαλύτερη αντοχή στις κατά τόπους καιρικές συνθήκες και όλα αυτά φυσικά, συναρτήσει των διαθέσιμων πρώτων υλών και του τρόπου ζωής των ανθρώπων.

Η ανάγκη επιβίωσης και η αρμονία με την φύση, ήταν που έκανε αυτούς τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την “στερεομετρία” και να φτιάξουν καταλύματα, ιδανικά για το κλίμα της περιοχής. Σήμερα οι ίδιες γνώσεις, σε πιο σύγχρονη μορφή εννοείτε, χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν οι μοντέρνες σκηνές, που όλοι έχουμε δει και χρησιμοποιούμε πχ σε camping. Το κάθε σχήμα, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία ο χρήστης θα πρέπει να λάβει υπόψιν του, κατά την διαδικασία, όχι μόνο της επιλογής αλλά και της χρήσης. Μία σκηνή σε σχήμα θόλου, έχει μεγαλύτερη αντοχή στον αέρα, μία άλλη σε σχήμα πυραμίδας καλύτερη απορροή του νερού, σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων κοκ.

Ακόμα όμως και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το σχήμα που θα δώσουμε σε ένα πρόχειρο κατάλυμα, έχει την σημασία του, καθώς εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τα διαθέσιμα υλικά και το αν μπορούμε να ανάψουμε φωτιά ή όχι. Το καλύτερο, είναι φυσικά, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, να φτιάχνουμε όσο το δυνατόν μικρότερα καταλύματα, με τα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα. Εκτός ότι κάνουμε οικονομία σε δυνάμεις, καταναλώνουμε λίγα υλικά προστατεύοντας το περιβάλλον και φυσικά καταναλώνουμε ελάχιστα καύσιμα και ενέργεια ή ακόμα και καθόλου για θέρμανση του χώρου.

Συμπεράσματα:

  • Χρησιμοποιούμε τα γύρω διάθεσιμα υλικά, που υπάρχουν σε αφθονία
  • Εξοικονομούμε δυνάμεις για το χτίσιμο/φτιάξιμο
  • Εξοικονομούμε δυνάμεις και καύσιμα για την θέρμανση του καταλύματος
  • Λαμβάνουμε υπόψιν τις καιρικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του χώρου.
Advertisements