Πάντα στο σακίδιο μου, έχω ένα κομμάτι σαπούνι, το οποίο είναι βιολογικό με ένδειξη ως “biodegradable”. Επειδή ήταν βιολογικό, μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως αν πλένω κάτι ή πλένω πχ τα χέρια μου, πάνω από ένα ρυάκι, βρύση κτλ, δεν θα υπάρχει θέμα μόλυνσης του νερού. Το γιατί κάποιος να πλυθεί πάνω από μία φυσική πηγή νερού, είναι απλό και καθαρά θέμα ευκολίας, ειδικά αν δεν υπάρχει άλλο άτομο να σε βοηθήσει, πχ ρίχνοντας σου νερό με κάποιο μπουκάλι.

Παρόλα αυτά όμως, επειδή δεν ήμουν σίγουρος 100% και επειδή ξέρω πως με άλλα είδους σαπούνια και υγρά καθαριστικά, δεν κάνει να τα ρίχνεις στο νερό, το έψαξα και βρήκα πως ούτε και αυτά πρέπει να τα ρίχνουμε στο νερό. Το ότι είναι βιολογικά ή γράφουν βιοδιασπώμενα, σημαίνει ότι θα απορροφηθούν και η Φύση θα ανακάμψει πιο γρήγορα από την μόλυνση που προκαλούν. Όχι ότι δεν προκαλούν μόλυνση όμως… Μάλιστα, δεν είναι το σαπούνι, το μόνο που προκαλεί την μόλυνση, αλλά και η εργασία/δουλειά που κάνουμε. Αν για παράδειγμα, πλένουμε κάποιο πιάτο που μόλις έχουμε φάει, τότε ρίχνουμε λίπη στο νερό, αν πλένουμε ρούχα, ρίχνουμε βρωμιές κτλ. Επιπλέον το σαπούνι προκαλεί χημικές μεταβολές στο νερό πχ αυξομείωση Ph, διάσπαση της επιφανειακής τάσης κα, οι οποίες έχουν επιπτώσεις.

Πιο απλά αν το πάρουμε το θέμα, αν κάποιος έπλενε τα χέρια του στο ποτάμι με σαπούνι, εσείς λίγο πιο κάτω θα πίνατε αυτό το νερό; Μάλλον όχι. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τηρούμε τον κανόνα, που λέει πως πλύσιμο, ξέβγαλμα κτλ, θα πρέπει να γίνονται περίπου 100μ μακριά από την πηγή νερού, για να μην υπάρξει μόλυνση. Διαφορετικά μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε καν το σαπούνι και να προτιμήσουμε κάποια άλλη μέθοδο καθαρισμού όπως:

  • Βρεγμένη πετσέτα με νερό
  • Υγρά μαντηλάκια
  • Οινόπνευμα ή άλλο σκεύασμα απολύμανσης χεριών
  • Χόρτα ή/και μικρές πέτρες με χώμα

Πηγή:

http://www.backcountryattitude.com/biodegradable_soap.html

Advertisements