Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από εδώ:
http://www.bushcraftuk.com/forum/content.php?r=776-cooking-pot-suspension-methods-compared

Πλατφόρμα

Ο γρηγορότερος τρόπος για να τοποθετήσεις μία κατσαρόλα στις φλόγες, είναι να τοποθετήσεις έτσι τα ξύλα, ώστε να σχηματίσουν μία πλατφόρμα, στην οποία ακουμπάμε απ’ ευθείας το σκεύος. Θα πρέπει να προσέχουμε συνεχώς την φωτιά, γιατί αν καούν τα ξύλα, το σκεύος θα πέσει.

Simple stick/Απλό κλαρί

Άλλος ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να κρεμάσουμε ένα σκεύος. Τοποθετούμε ένα κλαρί, όπως περίπου φτιάχνουμε έναν μοχλό. Στην μία πλευρά βάζουμε την κατσαρόλα και στην άλλη ασφαλίζουμε με κάποιο βάρος. Αν η φωτιά μας είναι δυνατή και το κλαρί, παραμείνει για αρκετή ώρα, υπάρχει η πιθανότητα να καεί.

Tripod/Τρίποδο


Το τρίποδο είναι ένας τρόπος που προσφέρει ασφάλεια στο κρέμασμα του σκεύους και είναι μία κατασκευή που θα κρατήσει για αρκετό καιρό. Φτιάχνεται εύκολα και αντέχει αρκετό βάρος. Το ίδιο τρίποδο, μετά το μαγείρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις πχ καρέκλα. Ιδανικό για camping και για πολυήμερη παραμονή στην Φύση.

Burtonsville rig

Μπορεί αυτός ο τρόπος ανάρτησης σκεύους να ξενίζει και φαίνεται κάπως δύσκολος, έχει όμως δύο καλά. Δεν χρησιμοποιεί σχοινί και μπορούμε να προσαρμόζουμε το ύψος του σκεύους, επί τόπου, χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούμε ή να επανατοποθετήσουμε τα ξύλα όπως πχ στην μέθοδο Simple stick/απλό κλαδί. Σίγουρα θέλει παραπάνω χρόνο για να φτιάξουμε τα ξύλα σωστά, αλλά από κει και πέρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο.

High bar with forks/Μπάρα με διχάλες


Άλλη μία μέθοδος που δεν χρειάζεται σχοινί. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να μετακινήσουμε το σκεύος δεξιά και αριστερά της φωτιάς, αυξομειώνοντας τον χρόνο μαγειρέματος και επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερα του ενός σκεύη.

Australian cooking crane/Αυστραλιανός γερανός μαγειρέματος

Λίγο περίεργη κατασκευή, που θέλει χρόνο και επιδεξιότητα στην κατασκευή της, αν δεν θέλετε να μείνετε νηστική στο τέλος της ημέρας. Είναι κυρίως για μαγείρεμα πολλών ατόμων και μπορούν να προσαρμοστούν περισσότερα σκεύη. Το ύψος μαγειρέματος μπορούμε να το προσαρμόσουμε με το σχοινί, στο πίσω μέρος του γερανού.

High bar with tripods/Μπάρα με τρίποδα

Παρόμοιως τρόπος με την “Μπάρα με διχάλες”, όμως εδώ χρησιμοποιούμε τρίποδα. Αυτό μας επιτρέπει να κρεμάσουμε πιο πολλά και βαριά σκεύη, ώστε να μαγειρέψουμε για πολλά άτομα. Άλλο ένα καλό που έχει είναι ότι τα τρίποδα, μας επιτρέπουν να στήσουμε την μπάρα σε μέρος όπου είτε το έδαφος είναι σκληρό, είτε παγωμένο.

Μέθοδος Χρόνος Κατασκευής
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Πλατφόρμα 5 min.
  • Γρήγορος τρόπος
  • Δεν απαιτούνται υλικά
  • Το σκεύος τοποθετείτε άμεσα
  •  Δεν είναι σταθερός τρόπος
  • Δεν προσαρμόζετε το ύψος
  • Στάχτη μπορεί να μπει στο δοχείο
  • Χρειάζεται συνεχή επίβλεψη
Απλό κλαρί
10 min.
  • Γρήγορος τρόπος
  • Λίγα υλικά απαιτούνται
  • Το κλαρί θα καεί γρήγορα
  • Δεν προσαρμόζετε εύκολα το ύψος
  • Χρειάζεται επίβλεψη
Τρίποδο 20 min.
  • Σχετικά γρήγορος τρόπος
  • Μπορεί να χρησιμοποιθεί και σε σκληρό έδαφος
  • Μετακινείτε εύκολα
  • Χρειάζεται σχοινί
Burtonsville rig 30 min.
  • Δεν χρειάζεται σχοινί
  • Θέλει χρόνο
  • Απαιτεί δεξιοτεχνία με το μαχαίρι
Μπάρα με διχάλες
30 min.
  • Μπορούν να τοποθετηθούν πολλά σκεύη
  • Δεν χρειάζεται σχοινί
  • Χρειάζεται μαλακό έδαφος, ώστε οι διχάλες να μπουν βαθιά στο έδαφος
  • Δεν προσαρμόζετε εύκολα το ύψος
Αυστραλιανός γερανός
90 min.
  • Σταθερή κατασκευή για μαγείρεμα πολλών ατόμων σε κατασκήνωση
  • Τοποθετούνται πολλά σκεύη
  • Χρειάζεται χρόνο για την κατασκευή και αρκετά υλικά
Μπάρα με τρίποδα
180 min.
  • Σταθερός τρόπος για μαγείρεμα πολλών ατόμων
  • Τοποθετούνται πολλά σκεύη
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκληρό έδαφος
  • Μπορεί να μετακινηθεί
  • Χρειάζεται χρόνος για την κατασκευή
Advertisements