Η περιποίηση των ποδιών, είναι το Άλφα και το Ωμέγα, σε μεγάλες πορείες και σε δύσκολες καταστάσεις. Λίγες ώρες, μέσα στο νερό και τα πρώτα συμπτώματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Σε ακόμα πιο δυσμενή κατάσταση, βρίσκονταν οι στρατιώτες, οι πρόσφυγες, οι άποροι, που αναγκάζονταν να βρίσκονται μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με βροχή, κρύο, χιόνι και λάσπη.

Μία λύση, στο να προστατέψουν τα πόδια τους, ήταν και τα foot wraps. Στα Ελληνικά θα μπορούσε κάποιος να το πει, σαν “ποδοφάσκιωμα”, αφού στην ουσία αυτό είναι. Δεν είναι τίποτα άλλο, από πανιά, τα οποία δένουμε γύρω από το πόδι και αντικαθιστά ή ενισχύει την κάλτσα.

Όπως είπαμε, μπορούμε να τυλίξουμε το πόδι με το ύφασμα και να φορέσουμε απ’ευθείας το υπόδημα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, αν το δοκιμάσετε, πιθανόν να νιώσετε πιο αναπαυτικά. Ίσως επειδή το ύφασμα, κάθεται κάτω από την καμάρα του ποδιού. Αν φοράμε ήδη κάλτσες και πχ κάνει πολύ κρύο, αντί να φορέσουμε μία δεύτερη κάλτσα, κάνουμε το ίδιο τύλιγμα, για περισσότερη ζεστασιά. Μάλιστα, αν φοράμε κάλτσες και απλά θέλουμε μία έξτρα προστασία, αντί για πανιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εφημερίδες, με τον ίδιο τρόπο δεσίματος και όχι απλά γεμίζοντας το παπούτσι, με αποτέλεσμα να μας “χτυπά” στο πόδι και να το τραυματίζουμε.

Μία ιδιαίτερη χρήση των foot wraps, είναι όταν έχουμε τραύμα στο πόδι πχ μας βγήκε το νύχι, όπου εκεί το να φορέσεις κάλτσα, είναι απλά απαγορευτικό. Και δεν θα πιέζει το τραύμα, αλλά το καλύτερο απ’ όλα, είναι ότι μπορεί να αφαιρεθεί/μπει, πολύ πιο εύκολα, από ότι μία κάλτσα. Έτσι αν χρειάζεται, μπορούμε να κάνουμε συχνές αλλαγές και να κρατάμε το τραύμα καθαρό.

Δεν χρειάζεται να πω, πως πλένονται πανεύκολα, στεγνώνουν ακόμα πιο εύκολα και αφού πρόκειται για ένα απλό κομμάτι ύφασμα, έχει πολλές χρήσεις. Είτε επειδή ξεμείναμε από κάλτσες, είτε επειδή τραυματίσαμε το πόδι, τα foot wraps, είναι μία εύκολη λύση, που αν η δυσκολία σε πετύχει “εκτός έδρας”, απλά σε σώζει. Το ότι ο Στρατός, αρκετών χωρών, τα απέσυρε μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα, πρέπει να λέει πολλά…

Πηγή

https://en.wikipedia.org/wiki/Footwraps

Advertisements