Ίσως τα έχετε δει σε κάποια παλιά ταινία ή φωτογραφία, από τον Β’ ΠΠ. Τα puttees, μας έρχονται από την Ινδία, αφού οι Βρετανοί στρατιωτικοί εκεί τα πρώτο είδαν και αργότερα τα ενσωμάτωσαν στον εξοπλισμό του Βρετανικού Στρατού, εκείνη την περίοδο. Μπορεί να ξενίζουν λίγο στην εμφάνιση ή να έχετε συνηθίσει τις γκέτες, όμως την δουλειά τους την κάνουν μια χαρά και με το παραπάνω.

Όπως και οι γκέτες, σκοπός των puttees, είναι να προστατέψουν το πόδι, από αγκάθια, βράχια, τσιμπήματα φιδιών και εντόμων. Αν τυλιχτούν σωστά και το ύφασμα είναι σχετικά σκληρό, τότε σίγουρα θα σας προστατέψουν από όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, ανάλογα το παπούτσι που έχετε, αν τις δέσετε χαμηλά, στηρίζουν/σφίγγουν το πόδι, στο ύψος του αστραγάλου. Έτσι, αποφεύγουμε κάποιο στραμπούληγμα που μπορεί να μας βγάλει εκτός “μάχης” σε μία ορεινή πεζοπορία. Δένοντας τα puttees γύρω από την γάμπα, εφαρμόζουμε πίεση και εμποδίζουμε το αίμα να κατέβει στα πόδια, αποφεύγοντας το πρήξιμο, από πολύωρες εξορμήσεις. Σίγουρα η εμφάνιση τους, δεν είναι ότι καλύτερο και αν μας δει κανένας στο δρόμο/δάσος, έτσι… σίγουρα θα σκεφτεί διάφορα. Γι’ αυτό και εμείς, μπορούμε να δέσουμε/φορέσουμε τα puttees, εσωτερικά του παντελονιού, ώστε να μην φαίνονται. Να ξέρουμε μόνο, ότι με αυτό τον τρόπο, δεν θα προστατεύεται το παντελόνι μας.

Σε θέμα κόστους, μπορεί να φτιάξει κάποιος μόνος του ένα ζευγάρι, σχετικά ανέξοδα. Σε σύγκριση με τις γκέτες που οι τιμές τους ποικίλουν, η διαφορά είναι τεράστια. Επίσης, τυλίγονται εύκολα και τοποθετούνται σε κάποια σακούλα, για να μην λερώσουμε τα υπόλοιπα πράγματα στο σακίδιο μας ή τις απλώνουμε σε κλαριά για να στεγνώσουν. Φυσικά, έχουν ακόμα περισσότερες χρήσεις, αφού δεν είναι τίποτα άλλο από μία λωρίδα υφάσματος, που όμως ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν.

Advertisements