Αν πούμε πως ο άνθρωπος, με την φωτιά κατάφερε να επιβιώσει, με το μέταλλο να καταφέρει να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης και να φτιάξει μηχανές και τεχνολογία, με την πυρίτιδα, κατάφερε να τα τινάξει όλα στον αέρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς με την έλευση της πυρίτιδας στο προσκήνιο των συγκρούσεων, το γεωπολιτικό τοπίο άλλαξε και αλλάζει συνεχώς και δραστικά. Άρα μπορούμε να πούμε πως η πυρίτιδα, είναι ένας μεγάλης σπουδαιότητας, καταλύτης, για την από/εξέλιξη του ανθρώπου. Κάποιοι ισχυρίζονται πως, η πυρίτιδα, έδωσε δύναμη στον καταπιεσμένο να ελευθερωθεί, άλλοι πως έφερε μεγαλύτερη καταπίεση, πόνο και αίμα. Και τα δύο, θα έλεγα δεκτά. Το αν όντως ωφέλησε και ωφελεί τον άνθρωπο, εξαρτάται φυσικά τον “παρατηρητή”.

Στην Ελλάδα και μόνο στο άκουσμα της λέξης, ο νους, πολλών, πάει κατευθείαν σε εικόνες οπλαρχηγών της Επανάστασης του ’21, ίσως σε κάποιες σκηνές ταινιών, σε αυτοσχέδιες βόμβες/εκρηκτικά κτλ. Αφού η κύρια χρήση της είναι (ή μάλλον ήταν) για όπλα. Χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα, σε πυροτεχνήματα, αλλά πλέον η χρήση της στα όπλα είναι σπάνια ή μάλλον διαφορετική, καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικά και πιο σύγχρονα μείγματα. Η κλασσική πυρίτιδα, είναι βραδύκαυστη και εκρήγνυται σε υποηχητικές ταχύτητες, σε αντίθεση με τα καινούργια μείγματα. Η χρήση της σε σύγχρονα όπλα είναι σπάνια και κυρίως για να καθυστερήσει μια ανάφλεξη, αφού οι σύγχρονοι τρόποι/χημικά φλέγονται/εκρήγνυνται ακαριαία. Συνεπώς η εικόνα πχ του Βρετανού μουσκετοφόρου, που γεμίζει το όπλο του, θα μας μείνει για αρκετό καιρό ακόμα σαν εικόνα, στο μυαλό… 🙂 Η πυρίτιδα έπαιξε σημαντικό ρόλο, στην Ελληνική και την Αμερικανική επανάσταση κατά των Τούρκων και Άγγλων, αντίστοιχα. Διαβάστε τα πολύ καλά και ενημερωτικά άρθρα που υπάρχουν παρακάτω, στις Πηγές. Οι περιοχές που μπορούσαν να παράγουν πυρίτιδα, είναι αυτές που κατάφεραν να αντισταθούν με επιτυχία στον κατακτητή ή να απελευθερωθούν πρώτες. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Αμερικανικοί κουλτούρα τα όπλα και η πυρίτιδα, είναι σήμα κατατεθέν της ελευθερίας/ανεξαρτησίας τους και τα υπερασπίζονται με σθένος. Το αντίθετο, από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα δηλαδή, με εξαίρεση την Κρήτη.

Η πυρίτιδα, δεν είναι ένα μείγμα με στάνταρ αναλογίες των συστατικών της (Νιτρικό Κάλιο, Θείο, Άνθρακας), όπως νομίζουν αρκετοί. Οι αναλογίες αλλάζουν και προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα πχ πιο βίαιη έκρηξη, πιο άκαπνη, πιο αργή καύση κτλ. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Ειδικά στον άνθρακα, όσο πιο καθαρός και λεπτόκοκκος είναι, τόσο πιο γρήγορη και βίαιη καύση/έκρηξη έχουμε. Το ίδιο και στο Νιτρικό Κάλιο, που θα πρέπει να έχει πολύ καλή καθαρότητα και απαλλαγμένο κυρίως από χλωριούχο νάτριο, η παρουσία του οποίου καθιστά το μείγμα υγροσκοπικό. Όλα αυτά είναι “μυστικά του επαγγέλματος” των ανά τον χρόνο μπαρουτο-παραγωγών. Μυστικά που ανάλογα την εποχή και περιοχή/χώρα ανά την υφήλιο, μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, ως επτασφράγιστο μυστικό και με μία ιεροσύνη, καθώς ήταν και είναι μέρος της παράδοσης του εκάστοτε τόπου.

Η πυρίτιδα, όταν δεν χρησιμοποιόταν σε πολέμους, εννοείτε πως είχε θετικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα. Χάρη σε αυτή το κυνήγι έγινε ακόμα πιο εύκολο και αποδοτικότερο για τον κυνηγό. Προσέφερε προστασία από τα άγρια ζώα, σε ερημικές τοποθεσίες και ειδικά για τους τσοπάνους/κτηνοτρόφους ήταν μία σωτήρια λύση, απέναντι σε λύκους και αρκούδες. Για τους κατοίκους των παραμεθόριων/ακριτικών περιοχών τα όπλα και η πυρίτιδα ήταν μια δικλίδα ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους που διατρέχαν, πχ από επιθέσεις κλεφτών.

Στο Youtube, αν κάνετε μια έρευνα θα βρείτε πολλά βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για την παραγωγή της, κυρίως αν όχι μόνο, από Αμερικανούς Youtubers. Μπορεί στο βίντεο να φαίνεται εύκολο και απλό, όμως μην ξεχνάτε κάθε Πάσχα, τα ατυχήματα που συχνά καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς, από αυτοσχέδια πυροτεχνήματα/εκρηκτικά, όπως οι γνωστές Σαΐτες στην Καλαμάτα. Η απροσεξία, τα μη σωστά μέτρα προφύλαξης, η άγνοια σημαντικών παραγόντων οδηγούν σε αυτά τα ατυχήματα. Συνεπώς σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο, χωρίς την παρουσία κάποιου, που πραγματικά γνωρίζει… αφήστε δε, που μάλλον πρέπει να είναι και παράνομο.

Κανείς δεν μπορεί να πει απόλυτα, πως η πυρίτιδα και εν συνεχεία τα όπλα, έκαναν και κάνουν καλό στην Ανθρωπότητα. Οι απόψεις μάλλον διίστανται, ανάλογα με την “οπτική γωνία” του “παρατηρητή”. Ακόμα και αν δεν είχε εφευρεθεί η πυρίτιδα, το πιο πιθανό είναι πως ο Άνθρωπος θα έβρισκε άλλους τρόπους να αλληλοσκοτωθεί, όπως και έκανε πριν από την έλευση της. Ένα όμως είναι σίγουρο… όταν ο εχθρός έρχεται με όπλα, εσύ δεν μπορείς να αμυνθείς με πέτρες.

Πηγές

Advertisements