Για την αλεπού, ήδη έχω αναφέρει αρκετά:

Οπότε ας δούμε πως την αναγνωρίζουμε…

Ίχνη

Όπως τα ίχνη άλλων ειδών της κατηγορίας των κυνίδων, έτσι και της αλεπούς τείνουν να έχουν ένα οβάλ σχήμα, στο σύνολο τους. Έχουν 4 δάχτυλα με σχετικά τριγωνικό σχήμα. Κάθε νύχι, συνήθως αποτυπώνετε μπροστά από κάθε δάχτυλο. Ανάλογα το έδαφος, μπορεί να μην αποτυπώνεται όμως, καθόλου. Ειδικά στην κόκκινη αλεπού οι λεπτομέρειες στα δάχτυλα μπορεί να μην αποτυπώνονται καλά, επειδή έχει πολλές τρίχες στα πόδια και μικρή πατούσα. Το ίχνος έχει περίπου 4.5-6.5 μήκος και 3.5-5εκ. πλάτος.

 

gray fox tracks

Το αποτύπωμα της κόκκινης αλεπούς, δείχνει αρκετές λεπτομέρειες που μας βοηθά να το αναγνωρίσουμε από άλλα είδη της κατηγορίας. Στην παρακάτω φωτογραφία, οι λεπτομέρειες είναι σημαδεμένες με τα χρώματα. Στα κίτρινα σημάδια, φαίνονται τα ίχνη από τα νύχια. Οι πράσινες γραμμές δείχνουν τα σημάδια από τις τρίχες στο πόδι/πέλμα, ενώ οι μαύρες, ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα σε σχήμα V, που είναι χαρακτηριστικό της κόκκινης αλεπούς.

Βάδισμα/Περπάτημα

Η αλεπού ταξιδεύει με μία ποικιλία στο περπάτημα/βάδισμα της, ανάλογα την συμπεριφορά, την τοποθεσία, την κατάσταση (αν κυνηγά ή είναι σε ηρεμία). Περπατά ήρεμα, βαδίζει ελαφρώς γρήγορα (τροχασμός/trot), χοροπηδά, τρέχει. Συνήθως κάνουν τροχασμό, γρήγορο περπάτημα και έτσι το ίχνος του πίσω ποδιού, καλύπτει το ίχνος του μπροστά. Γενικά είναι πολύ ευκίνητο ζώο και έτσι σκαρφαλώνει σε δέντρα, πέτρες, βράχους, κορμούς, τοιχία.

 

gray fox tracks galloping
Κόπρανα
 

Τα κόπρανα της αλεπούς, όπως και στα άλλα είδη κυνίδων, έχουν μια ινώδη υφή, περιέχουν τρίχες από τα θηράματα τους, είναι κωνικά και συχνά κατά τμήματα. Έχουν μια έντονη μυρωδιά, όχι όμως τελείως δυσάρεστη όπως των οικόσιτων σκύλων. Το μέγεθος τους είναι περίπου 1-1.6εκ. σε διάμετρο και 7-15εκ. σε μήκος.

Πηγές και πληροφορίες

 

 

Advertisements