Ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ανακάμπτει. Έχει κάνει την εμφάνιση του, μέχρι την Στερεά Ελλάδα, βόρεια του νομού Βοιωτίας και πιθανότατα να κατέβει και πιο κάτω. Συνεπώς είναι θα ήταν καλό να ξέρουμε πως να αναγνωρίσουμε τα ίχνη του, ώστε είτε να μην πανικοβαλόμαστε άδικα, από ίχνη σκύλων που μοιάζουν ή να είμαστε ενήμεροι για το αν υπάρχουν ή όχι, λύκοι στην περιοχή που κινούμαστε.

Αποτυπώματα γκρίζων λύκων στην λάσπη και στο χιόνι (όπου το ίχνος δείχνει πολύ μεγαλύτερο)

Ίχνη
Τα ίχνη του λύκου, είναι μεγάλα και σχετικά συμμετρικά. Οι λύκοι όπως και οι σκύλοι, έχουν 5 δάχτυλα στα μπροστινά πόδια. Όμως το πέμπτο είναι μικρό και σχετικά ψηλά στο πόδι, οπότε συνήθως δεν αποτυπώνεται στο ίχνος. Κάθε δάχτυλο έχει ένα νύχι, το οποίο συνήθως αποτυπώνεται στο ίχνος. Τα ίχνη των λύκων είναι μεγάλα και θα μπορούσε κάποιος να τα μπερδέψει μόνο με ράτσες σκύλων που είναι μεγαλόσωμες. Επίσης, οι λύκοι, ταξιδεύουν σε μία αποδοτική σχετικά ίσια γραμμή μονοπατιού και τα ίχνη τους θα τα βρείτε σε περιοχές, απομονωμένες όπου σπάνια συχνάζουν σκύλοι. Ακόμα και αν υπάρχουν τσοπανόσκυλα στην περιοχή, τα ίχνη τους θα συνοδεύονται από αυτά των αιγοπροβάτων, ενώ του λύκου, θα είναι απομονωμένα και μακριά από το κοπάδι.

  • Μήκος σώματος (χωρίς την ουρά): 105-160 εκατοστά
  • Μήκος ουράς: (29-) 40 έως 50 εκ.
  • Ύψος στο ακρώμιο: 80-85 (-100) εκ.
  • Ύψος ωτικών πτερυγίων: 11-19 εκ.
  • Μήκος κρανίου: >20 εκ.
  • Μήκος πίσω ποδιών: 22-25 εκ.
  • Βάρος: 32-50 κιλά

Στα μπροστινά πόδια, το κενό ανάμεσα στα νύχια/δάχτυλα και το πέλμα, σχηματίζει το γράμμα H. Ενώ στα πίσω πόδια, σχηματίζει το γράμμα Χ, όπως στην φωτογραφία.

Βάδισμα/Περπάτημα

Οι λύκοι είναι φτιαγμένοι για να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις. Συνήθως ταξιδεύουν με ένα ρυθμό γρήγορου βαδίσματος (trot, trotting), είτε ελαφρώς πλάγιο, είτε ίσιο. Αυτό σημαίνει ότι τα ίχνη των πίσω ποδιών, έρχονται πολύ κοντά ή και καλύπτουν τα ίχνη των μπροστά. Επίσης μπορούν να περπατήσουν αργά ή να καλπάσουν (gallop), ανάλογα την ανάγκη. To μήκος ενός τροχασμού (trot), είναι περίπου 55-85εκ.

Κόπρανα

Νωπά

Τα κόπρανα του λύκου, είναι σχετικά μεγάλα, με ινώδη υφή και στην μία άκρη κάνουν ένα χαρακτηριστικό τελείωμα, όπως στην φωτογραφία (αριστερά). Περιέχουν τρίχες, κόκαλα, δέρμα, γούνα από τα θηράματα τους. Αν περιέχουν κυρίως σάρκα και όργανα, τότε δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό σχήμα (δεξιά στην φωτό). Το μήκος τους ποικίλοι από 5-15 εκ σε μήκος, ίσως και πιο μεγάλα, ενώ σε διάμετρο περίπου 1-3 εκ. Ο λύκος χρησιμοποιεί τα κόπρανα του, ώστε να σημαδέψει μια περιοχή, να επικοινωνήσει με άλλους λύκους ή να ενημερώσει άλλα είδη, για την παρουσία του στην περιοχή. Από αυτά μπορούμε να διακρίνουμε και την κατάσταση της υγείας του.

Ξεραμένα, αρκετών ημερών

Άλλα σημάδια

Οι λύκοι αφήνουν πληθώρα σημαδιών στο πέρασμα τους. Από τα πιο εμφανή είναι τα υπολείμματα που βρίσκουμε σε περιοχές που έχουν σκοτώσει θηράματα. Έχουν πολύ δυνατά σαγόνια, που τους επιτρέπουν να δαγκώσουν και να σπάσουν ακόμα και γερά κόκαλα, όπως των πίσω ποδιών, του θηράματος. Έτσι σίγουρα θα βρούμε σπασμένα κόκαλα στο σημείο. Οι λύκοι καταναλώνουν μία μικρή ποσότητα κόκαλων. Δεν παίρνουν, ούτε θάβουν το κουφάρι του θηράματος. Κόβουν κομμάτια, αλλά δεν θάβουν το υπόλοιπο κουφάρι. Αν παρατηρήσετε ότι, το κουφάρι είναι μετακινημένο ή θαμμένο, τότε κάποιο άλλο ζώο το έχει πειράξει, πιθανόν αρκούδα.

Πηγές και άλλες πληροφορίες