Με την παρακάτω μέθοδο, μπορούμε να μετατρέψουμε το μέλι σε σκόνη, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν γλυκαντικό σε γλυκά και αρτοποιήματα. Στο εξωτερικό υπάρχουν ανάλογα προϊόντα που ονομάζονται σαν “honey powder”. Εδώ δεν έχω δει κάτι. Ίσως να υπάρχει σε “ψαγμένα” καταστήματα. Όπως και να έχει όμως, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας.

Γιατί να μετατρέψουμε το μέλι σε σκόνη, θα σκεφτεί κανείς. Βασικά για πρακτικούς λόγους. Μπορεί να μεταφερθεί πιο εύκολα και με ασφαλή τρόπο, σε κάποιο σακίδιο, για camping ή ορεινή πεζοπορία. Δεν υπάρχει φόβος να ανοίξει το βαζάκι και να μας χυθεί όλο το μέλι στο σακίδιο. Ακόμα και αν γίνει, σε μορφή σκόνης, σίγουρα καθαρίζεται πιο εύκολα. Από κει και πέρα, μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει σαν υποκατάστατο ζάχαρης σε γλυκά, ψωμί και άλλα αρτοποιήματα. Έχω δει παρόμοια προϊόντα, τα οποία με λίγο νερό και ζέσταμα, μπορεί να ξανά μετατραπεί σε μέλι, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν κανονικό μέλι. Δεν γνωρίζω αν με αυτή τη μέθοδο, γίνεται και δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Σίγουρα όμως αξίζει την προσπάθεια.

Θα χρειαστούμε μέλι και άμυλο καλαμποκιού. Μπορεί να είναι κορν φλάουερ, νισεστέ, άνθος αραβοσίτου. Σχεδόν ίδια είναι όλα και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Σκοπός είναι να καραμελώσουμε το μέλι και να φτιάξουμε μια στέρεη καραμέλα, όταν κρυώσει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία 150C ή με την εμπειρία να καταλάβετε πότε έφτασε σε αυτό το σημείο, από την υφή και την οσμή. Απομακρύνουμε από την φωτιά, χύνουμε την καραμέλα σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν γίνει στέρεη και έχει κρυώσει για τα καλά, την σπάμε και την ρίχνουμε στο μπλέντερ/multi, με λίγο κορν φλάουερ. Ο λόγος που ρίχνουμε το αλεύρι, είναι ώστε η καραμέλα, να μην κολλήσει μεταξύ της και σχηματίσει σβόλους. Το μπλέντερ, το ανοιγο-κλείνουμε κοφτά και όχι συνεχόμενα, γιατί πάλι θα κολλήσει η καραμέλα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες, με το μάτι και την εμπειρία. Ρίξτε το μείγμα, πάλι σε ένα ταψί και αν νομίζετε πως κολλάει, κάνει σβόλους, προσθέστε και άλλο αλεύρι. Περάστε το από σήτα, ώστε να πάρετε ψιλή σκόνη και τα πιο χοντρά κομμάτια, τα ξανά ρίχνεται στο μπλέντερ με την υπόλοιπη ποσότητα.

Advertisements