Η κρίσιμη μάζα, βασικά αναφέρεται σε ένα μέγεθος μάζας που έχει να κάνει με την πυρηνική φυσική. Εν ολίγοις, μέχρι μια ποσότητα ορισμένου υλικού, μπορεί να γίνει πυρηνική έκρηξη (ας την πούμε), ενώ αν είναι πιο λίγη, όχι. Ακριβώς η ποσότητα αυτή που χρειάζεται για να γίνει η πυρηνική σχάση, είναι η κρίσιμη μάζα. Ας δούμε ένα πιο απλό παράδειγμα.

Έχουμε κόσμο που ανεβαίνει σε μία σκηνή/πλατό. Η σκηνή αντέχει ορισμένο βάρος. Ο κόσμος συνεχώς ανεβαίνει, χωρίς να γίνεται τίποτα, όμως την στιγμή που ανεβαίνει ένας άνθρωπος και βρίσκεται πάνω, η σκηνή από το βάρος, υποχωρεί. Το πλήθος των ανθρώπων αυτών, για εμάς, αποτελεί την «κρίσιμη μάζα», δηλαδή χρειάζονται πχ 68 άνθρωποι για να υποχωρήσει η συγκεκριμένη σκηνή. Αν βρίσκονται 67, δεν πέφτει… με 68 όμως πέφτει. Το παράδειγμα, είναι λίγο ανεπιτυχές, καθώς είναι φυσικό, κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετικό βάρος, αλλά πιστεύω καταλάβατε τι εννοώ.

Στην φυσική, είναι εύκολο να καταλάβουμε πως λειτουργεί το «φαινόμενο» της κρίσιμης μάζας. Τι γίνεται όμως στην κοινωνία, την ψυχολογία, την έκφραση ιδεών; Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται λίγο, καθώς οι παράμετροι είναι πολλές, αλλά πάνω κάτω, ισχύει η ίδια αρχή. Αρκεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, ώστε να ξεκινήσει κάποιο φαινόμενο/ιδέα και να γίνει πράξη.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε μία ομάδα 100 ανθρώπων. Μία μέρα, σε κάποιον του «καρφώνετε» η ιδέα, ότι πχ υπάρχουν εξωγήινοι. Με ένα άτομο, απλά δεν γίνεται τίποτα. Αυτός ο ένας, το λέει σε έναν άλλον κοκ. Κάποιοι υποστηρίζουν την ιδέα, άλλοι όμως την απορρίπτουν. Κάποια στιγμή, όταν πχ ο 43ος μαθαίνει και αποδέχεται την ιδέα, τότε αποφασίζεται από αυτούς τους 43 ανθρώπους, να στήσουν πχ ένα ραδιοτηλεσκόπιο και να αρχίσουν να ψάχνουν για εξωγήινους. Αυτοί οι 43 άνθρωποι, αποτελούν την κρίσιμη μάζα του παραδείγματος μας. Ο 43ος έκανε την ειδοποιώ διαφορά, ώστε να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί κάτι νέο. Το γιατί έγινε, υπάρχουν πολύ τρόποι για να εξηγηθεί πχ με αυτούς τους 43 ανθρώπους, συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για να στηθεί το ραδιοτηλεσκόπιο ή είχαν την κατάλληλη επιρροή, ώστε οι υπόλοιποι που ναι μεν δεν πίστευαν στην ιδέα, απλά να επιτρέψουν να γίνει η έρευνα.

Καλά μέχρι εδώ, απλό το παράδειγμα, όλα καλά. Ας πάρουμε όμως μία άλλη περίπτωση, πιο κοντά στην πραγματικότητα. Στην Ευρώπη γενικά υπάρχει εισροή Ισλαμιστών. Μέρος των Ευρωπαίων, φοβάται και έχει την άποψη/ιδέα πως θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Μέχρι στιγμής δεν γίνεται τίποτα. Όμως αν αυτή η ιδέα, εξαπλωθεί (δικαιολογημένα ή μη, δεν το εξετάζουμε αυτό) τότε αν φτάσει σε μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων, η ιδέα θα γίνει πραγματικότητα και ο κόσμος θα πάρει πχ τα όπλα. Καθόλου απίθανο θα πείτε. Πως όμως εξαπλώνεται η ιδέα αυτή; έχετε παρατηρήσει; Γίνεται με πραγματικά γεγονότα ή μέσω παραπληροφόρησης, από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο; όπου στην ουσία χρησιμοποιούν τεχνικές εκφοβισμού. Δυστυχώς ο φόβος «πουλά» και είτε λόγω κάποιων τυχαίων γεγονότων, είτε γίνεται επίτηδες, αυτός ο φόβος εξαπλώνεται. Άρα είναι θέμα χρόνου, το πότε θα φτάσουμε στην κρίσιμη μάζα, που θα αλλάξει τα πράγματα με τον έναν ή άλλον τρόπο.

Όμως ο φόβος σήμερα, αν το προσέξετε, είναι παντού. Όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης και των Ισλαμιστών. Έρχεται το τέλος του κόσμου, θα πέσει κομήτης, τελείωσε το ημερολόγιο των Μάγιας, οι εξωγήινοι είναι εδώ, οικονομική κατάρρευση κτλ κτλ κτλ. Προσέξτε, δεν εξετάζουμε το αν είναι ορθές οι απόψεις. Εξετάζουμε ότι «προσφέρονται» στον κόσμο μέσα από ένα πέπλο εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Κανείς δεν κάθεται ούτε να σκεφτεί, ούτε να πει στον κόσμο αν έχουν λογική βάση. Είτε ο κόσμος, είτε τα ΜΜΕ, αρέσκονται σε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς και τίτλους. Γιατί όμως τόσος φόβος σήμερα; Αν κάτσετε και μετρήσετε τα σενάρια καταστροφολογίας, αλλά και πως «προωθούνται» μέσα από τα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο και τους διάφορους «επιστήμονες», είναι να απορεί κανείς; Μήπως τελικά ο φόβος που προβάλετε και προωθείτε, είναι ένα μέσο, ώστε να πιστέψουμε σε κάτι; Να μας περάσουν την ιδέα, ότι τελικά όντως δεν υπάρχει σωτηρία και ότι έρχεται ένα είδος «τέλους»; Πολύ σωστά, κάποιοι θα πουν, πως ο φόβος είναι μέσο ελέγχου και εξουσίας. Θα συμφωνήσω, αλλά αν πιστέψουμε αυτά που μας λένε και μας δείχνουν πχ σε ταινίες και στο Διαδίκτυο, μάλλον ήδη έχουν τον απόλυτο έλεγχο μας. Ελέγχουν την οικονομία, που μάλλον επίτηδες καταστρέφουν, ελέγχουν χώρες, στρατούς, εξοπλισμούς, όπλα. Ελέγχουν το νερό, την γη, τα τρόφιμα μέσω νόμων και εταιριών. Άραγε, αφού έχουν τον απόλυτο έλεγχο μας, γιατί επιμένουν στο να μας εκφοβίζουν; Αν ήθελαν να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης, αρκεί ένα κουμπί, μία δήλωση, μία παρεξήγηση, δεν θέλει και πολύ.

Για μένα, όλη αυτή η τρομοκράτηση του κόσμου, μόνο ένα σκοπό έχει. Τον έλεγχο του νου και της καρδιάς μας. Να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Αν χάσουμε την ελπίδα, τότε είναι που θα χάσουμε τα πάντα. Τότε, ναι, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Συνεπώς, δεν πρέπει να φτάσουμε στην κρίσιμη μάζα, όπου θα χάσει την ελπίδα της, γιατί όντως ένας-ένας την χάνουμε. Μέσα από την φτώχεια, την μιζέρια, την δυστυχία, την χάνουμε. Και όταν η κρίσιμη μάζα χάσει την ελπίδα της, την προσπάθεια να αναζητήσει το Φως, τότε θα χάσουμε τα πάντα. Μην πιστεύετε σε όσα μας προβάλουν. Κρίνεται αυτά που βλέπετε, αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν πχ σε ένα βίντεο του Youtube, να αναφέρει πληροφορίες που μόνο λίγοι ξέρουν. Γιατί πχ σε μια ταινία να βάζουν στοιχεία, που ξέρουν πως «κάποιοι» θα τα βρουν και θα τα βγάλουν στην φόρα; Τόσο χαζοί είναι; Αν θέλετε να πιστέψετε σε κάτι, πιστέψτε πως όλα αυτά είναι περαστικά και αύριο, θα ξεκινήσει μια καινούργια μέρα/εποχή. Πιστέψτε στην ελπίδα, πιστέψτε στο Θεό (όποιον πιστεύετε), αλλά κυρίως πιστέψτε στον άνθρωπο. Στην οικογένεια σας, στον συγγενή, στον δίπλα σας, στον φίλο σας, στον ξένο. Δώστε του την ευκαιρία να σας δείξει πως κάνετε λάθος για αυτόν και ότι δεν είναι αυτός, που κάποιοι θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε πως είναι. Αν χάσουμε την πίστη στον άνθρωπο, χάνουμε την ελπίδα, χάνουμε τον ίδιο τον Θεό. Πολλοίς κόσμος νομίζει ότι όλα αυτά είναι μέρος γεωπολιτικών παιχνιδιών, για την εξουσία, το χρήμα. Λάθος. Όλα αυτά γίνονται για την πίστη μας και την ψυχή μας.

Advertisements