Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε ένα δικό σας ακόνι (ή λίμα), χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Διαλέξτε γυαλόχαρτο της αρεσκείας σας, ψιλό, χοντρό, όσα grit νομίζετε πως κάνουν για την δουλειά που το θέλετε. Μάλιστα, μπορείτε να βάλετε δύο ειδών γυαλόχαρτο, μπρος-πίσω, σε κάθε όψη του ακονιού. Σαν επιφάνεια, χρησιμοποιείστε ένα χοντρό λαμάκι από σίδηρο, ώστε να μην λυγίζει εύκολα. Το ξύλο, καλό είναι να το αποφύγετε, καθώς μπορεί να κάνει βαθουλώματα, με την πίεση κατά το ακόνισμα και να κόβετε το γυαλόχαρτο πχ με το μαχαίρι ή δεν θα έχει ομοιόμορφη, λεία επιφάνεια. Αν έχετε κάποιο γερό ξύλο, με πολύ λεία επιφάνεια, χρησιμοποιείστε το.

Κόψτε το γυαλόχαρτο, στο μέγεθος που έχει το λαμάκι. Αν θέλετε κάντε και τρύπες στο λαμάκι, ώστε να το στηρίζετε με βίδες/πρόκες σε ξύλινη επιφάνεια ή να το κρεμάτε. Απλώστε κόλλα και στις δύο επιφάνειες ή βάλτε ταινία διπλής όψεως και κολλήστε το/τα γυαλόχαρτο/α. Αφήστε να στεγνώσει καλά, περίπου ένα 24ώρο για σιγουριά. Το ακόνι, είναι έτοιμο.

Σίγουρα δεν είναι ότι πιο ανθεκτικό, αλλά σαν κόστος, δεν κοστίζει τίποτα. Μπορείτε να φτιάξετε αρκετά, ώστε όταν το ένα χαλάει να χρησιμοποιείτε το επόμενο, μέχρι να ξανακολλήσετε νέο γυαλόχαρτο στο παλιό ακόνι. Φυσικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ότι δουλειά απαιτεί τρίψιμο/λιμάρισμα και όχι μόνο σαν ακόνι.

Advertisements