Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, η επαναχρησιμοποίηση υλικών, είναι πιο σωστή και πρέπει να προτιμάται σε σχέση με την απλή ανακύκλωση τους. Αν επαναχρησιμοποιείται υλικά, είναι σαν να κάνετε ανακύκλωση, χωρίς όμως να υπάρχει η κατανάλωση ενέργειας και χρήματος, για να γίνει αυτή. Επίσης, τα υλικά παραμένουν στην κατοχή μας και όποτε τα χρειαστούμε, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που πέταξα κάτι στην ανακύκλωση και μετά έψαχνα να το βρω πχ τσίγκινα κουτιά, πλαστικά μπουκάλια.

Έτσι, αν έχουμε τον χώρο, μπορούμε να φτιάξουμε δικούς μας κάδους “επαναχρησιμοποίησης”, δημιουργώντας έτσι μια οικιακή μάντρα υλικών. Όπως και στους κάδους ανακύκλωσης, μπορούμε να έχουμε ξεχωριστά δοχεία πχ για πλαστικά, για γυάλινα μπουκάλια, για χαρτί, για αλουμίνιο. Μπορούμε ακόμα να συγκεντρώνουμε παλιά ξύλα, κομμάτια από καλώδια, σίδερα παντός είδους, παλιές ηλεκτρικές συσκευές και gadgets, πεταμένα οικοδομικά υλικά (τούβλα, μπάζα, πόρτες, κάσες). Γενικά ότι μπορεί να έχει “αξία” για εμάς και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά πχ σε καλλιέργειες, επισκευές και γιατί όχι, ακόμα και για πώληση, είτε σαν σκραπ, είτε σαν μεταχειρισμένα υλικά.

Με την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά διάφορων ειδών. Συνεπώς το DIY/οι ιδιοκατασκευές/οι πατέντες, θα είναι η μόνη λύση για να φτιάξουμε/ κάνουμε κάτι που θέλουμε. Ακόμα και στην Κούβα, που είχε/έχει(;) εμπάργκο, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κάνουν παντός είδους πατέντες με υλικά που είχαν διαθέσιμα, επαναχρησιμοποιώντας τα, με ιδιαίτερα έξυπνους τρόπους. Οπότε συγκεντρώστε υλικά, που θα σας βοηθήσουν στα χόμπι σας και στην προσπάθεια σας για αυτάρκεια. Αν από την επαναχρησιμοποίηση τους, μας απομείνουν ρετάλια, τρίμματα κτλ, τότε αυτά μπορούμε να τα πετάξουμε στον κάδο ανακύκλωσης. Αν πρόκειται για μέταλλα όμως, μπορούμε, αν θέλουμε, να τα λιώσουμε και να τα μετατρέψουμε σε ότι είδους εξαρτήματα θέλουμε. Με λίγα λόγια… δεν πετάμε τίποτα…

Advertisements