Έχετε πάρει έναν πανάκριβο φακό, όμως διαπιστώνετε πως, δεν βολεύει να τον κρατάτε με το χέρι, καθώς έτσι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο σας χέρια. Από την άλλη, πείρατε έναν φακό κεφαλής, αλλά είτε δεν σας βολεύει, είτε σας αναγκάζει να μεταφέρετε περισσότερες μπαταρίες, μιας και οι φακοί κεφαλής συνήθως χρησιμοποιούν τρεις, είτε δεν θέλετε να έχετε δύο ξεχωριστούς φακούς. Ας φτιάξουμε λοιπόν μια βάση, με την οποία μετατρέπουμε τον οποιοδήποτε φακό, σε φακό κεφαλής και έτσι όποτε θέλουμε, τον βγάζουμε/βάζουμε και είτε τον έχουμε σαν φακό κεφαλής, είτε σαν απλό φακό.

θα χρειαστούμε:

  • Ένα κομμάτι φαρδύ λάστιχο (στις φωτογραφίες, είναι λάστιχο από παλιό εσώρουχο 🙂 )
  • Ένα κουτάκι αναψυκτικού
  • Ένα συρραπτικό ή βελόνα/κλωστή, για να ενώσουμε τις άκρες του λάστιχου
  • Λίγο μονωτική ταινία.
  • Δεματικά ή σύρμα ή λεπτό λάστιχο, για το πιάσιμο/δέσιμο του φακού
  • Ψαλίδι, μαχαίρι, καρφί ή σουβλί

Κόβουμε το κουτί αναψυκτικού/μπύρας, ώστε να πάρουμε όλη την διαθέσιμη επιφάνεια του, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε σαν λαμαρίνα. Από αυτό, θα κόψουμε δύο κομμάτια. Ένα κομμάτι που θα είναι η βάση για τον φακό και άλλο ένα που θα χρησιμοποιήσουμε για να ενώσουμε το λάστιχο στο σημείο που θα το κόψουμε. Σχηματίζουμε με το φύλλο αλουμινίου ένα Π, μέσα στο οποίο θα μπει το λάστιχο.

Σημαδεύουμε πάνω στην «βάση» μας πλέον, που θα ανοίξουμε τρύπες, ώστε να περάσουμε το σύρμα/λάστιχο, που θα συγκρατά τον φακό μας. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει κανονικό σύρμα, που δεν βολεύει και ψιλό σύρμα, σαν αυτό που δένουν τα καλώδια, το οποίο είναι βολικό, ανοίγει/κλείνει εύκολα και δένετε σφιχτά γύρω από το φακό.

Επιλέξτε προσεκτικά τα σημεία, ώστε να ωφεληθείτε από καμπύλες, πτυχές, κλιπς που έχει ο φακός και έτσι το δέσιμο να γίνει καλό. Δεν θέλουμε να μας πέσει ο φακός και να τον χάσουμε.

Περνάμε άλλο ένα κομμάτι αλουμινίου, στις άκρες του λάστιχου, τις οποίες θα ενώσουμε με συρραπτικό. Αν θέλετε για πιο καλά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κλιπ/buckle από παλιά τσάντα/τσαντάκι, ώστε να ρυθμίζετε το άνοιγμα του λάστιχου.

Για να κάνουμε την εμφάνιση πιο tactical, τυλίγουμε την αλουμινένια επιφάνεια με μαύρη μονωτική ταινία. Η βάση μας είναι έτοιμη και τώρα μπορούμε να βγάζουμε/βάζουμε, όποτε θέλουμε τον φακό μας.

Φυσικά αν θέλουμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε και άλλο ένα κομμάτι αλουμίνιο και να φτιάξουμε άλλη μια βάση. Έτσι θα μπορούμε να στερεώσουμε δύο φακούς, για περισσότερο φως ή αν χρειαστεί βγάζουμε και δίνουμε τον έναν σε κάποιον που τον χρειάζεται. [Η παρακάτω φωτογραφία είναι μονταζ]