Συμβαίνει συχνά σε μαχαίρια (πτυσσόμενα, σουγιάδες) και πολυεργαλεία, ειδικά Κινέζικης προέλευσης, μετά από λίγη χρήση, να λασκάρουν και να ξεβιδώνουν οι βίδες τους. Κυρίως στα μέρη που περιστρέφονται, αλλά και σε σταθερά ακόμα, που δέχονται πίεση όπως το κλιπ για το πιάσιμο στην ζώνη. Είναι καλό, λοιπόν, πριν αρχίσουν να λασκάρουν οι βίδες και χάσουμε μία ή κάποιο εξάρτημα, να επέμβουμε και να εφαρμόσουμε κάποια κόλλα.

Όχι όμως ότι κόλλα βρούμε. Θα πρέπει να επιλέξουμε ειδική κόλλα για σπειρώματα, οι οποίες είναι ειδικές, δεν χαλάνε το σπείρωμα, στερεοποιούνται χωρίς αέρα και προσφέρουν ένα γερό “δέσιμο” στην βίδα, ώστε να μην ξεβιδώνει.

Η κόλλα σπειρωμάτων είναι ειδικής σύνθεσης υλικό που γεμίζει τα κενά ανάμεσα στο σπείρωμα και στο πάσο. Στερεοποιούνται με την πλήρη απουσία αέρα η την επαφή με το μέταλλο με την μορφή σκληρού θερμικού πλαστικού. Παράλληλα δε αυξάνουν κατά πολύ την τριβή μεταξύ των μερών που εφάπτονται δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα εξαναγκάζοντας τα συγκολλημένα μέρη να παραμένουν σταθερά. Για την μέγιστη απόδοση τα μέρη που θα γίνει η εφαρμογή θα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά (λάδια – γράσα).

Στο εμπόριο, σε καταστήματα εργαλείων θα την ζητήσουμε ως κόλλα για σπείρωμα και θα πρέπει και να πούμε, πόσο δυνατή θέλουμε να είναι. Οι κόλλες αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Χαμηλής αντοχής – Εύκολη αποσυναρμολόγηση με εργαλεία χειρός [Loctite 243]
  • Μεσαίας αντοχής –  Πιθανή αποσυναρμολόγηση με εργαλεία χειρός [Loctite 542]
  • Μεγάλης αντοχής – Δύσκολη έως απίθανη αποσυναρμολόγηση με εργαλεία χειρός – εφαρμοστέ τοπικά θερμοκρασία (>250°C)  αποσυναρμολογήστε  & καθαρίστε όσο είναι ακόμα ζεστό. [Loctite 290]

Για την χρήση που θέλουμε εμείς, θα επιλέξουμε ή μια κόλλα χαμηλής αντοχής ή μια μεσαίας αντοχής. Η μεγάλης αντοχής, μόνο πρόβλημα θα μας δημιουργήσει. Ποια όμως από τις δύο θα επιλέξετε. Σαν κανόνα, θα πάρετε το εξής… αν η βίδα είναι τύπου Allen ή Αστέρι και έχετε το σωστό! κλειδί, προτιμήστε κόλλα μεσαίας αντοχής. Αν η βίδα είναι απλή με ίσιο κεφάλι ή σταυρό, προτιμήστε μια κόλλα χαμηλής αντοχής. Έτσι όταν επιχειρήσετε για τον οποιοδήποτε λόγο, να αποσυναρμολογήσετε το εργαλείο, δεν θα κόψετε ή χαλάσετε το κεφάλι της βίδας, επειδή δεν έχετε το σωστό κατσαβίδι ή επειδή η βίδα είναι της πλάκας.

Για να εφαρμόσετε την κόλλα, ξεβιδώνετε την βίδα και χωρίς να πιάσετε με το χέρι/δάχτυλα, το σπείρωμα, εφαρμόζετε μια σταγόνα κόλλα πάνω στο σπείρωμα, κοντά στο τελείωμα της (όχι κοντά στο κεφάλι). Την βιδώνετε και σφίγγετε καλά. Βάζουμε την κόλλα στο τελείωμα, ώστε βιδώνοντας να απλωθεί κατά μήκος όλου του σπειρώματος και να “πιάσει” καλά. Αφήστε να στεγνώσει καλά πριν χρησιμοποιήσετε το εργαλείο, για ασφάλεια, αφήστε 24 ώρες. Αν νομίζετε ότι η βίδα, έχει λάδι, λίπος κτλ. καθαρίστε με λίγο διαλυτικό πριν εφαρμόσετε την κόλλα και αφήστε να στεγνώσει καλά. Εφαρμόστε σε όλες τις βίδες του εργαλείου, ποτέ δεν ξέρεις ποια θα λασκάρει 😉

Πηγές

http://www.modelteam.gr/index.php?topic=9828.0

Advertisements