Είμαστε μαθημένοι στις ευκολίες που μας παρέχει η τεχνολογία και στην καλοπέραση των τελευταίων ετών. Τι γίνεται όμως, όταν όλα αυτά μας τα πάρουν ή τα χάσουμε. Όπως γυρίσαμε στην θέρμανση με σόμπες, έτσι αναζητάμε και γυρνάμε σε τεχνικές και τακτικές, παλαιότερων χρόνων. Μια από αυτές είναι και το άλεσμα των δημητριακών.

Τα δημητριακά καθώς και τα όσπρια, μπορούμε να τα αλέσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε από κει και πέρα, με διάφορους τρόπους. Ο πιο γνωστός φυσικά είναι το αλεύρι ή το σπάσιμο του καλαμποκιού για τις κότες. Σήμερα τα παίρνουμε έτοιμα ή με έναν ηλεκτρικό μύλο, τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Κάποτε όμως, χρησιμοποιούσαν πέτρινους χειρόμυλους, στο σπίτι, για την δουλειά αυτή η οποία απαιτούσε χρόνο και κόπο. Και σήμερα υπάρχουν χειρόμυλοι που μπορεί κανείς να προμηθευτεί, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει χρήματα για την αγορά ή βρέθηκε σε μια περίπτωση εκτάκτου ανάγκης (πχ πόλεμο, αναταραχές κτλ). Δυστυχώς στις μέρες που ζούμε, όλα είναι πιθανά.

Ένας τρόπος λοιπόν, είναι ο παρακάτω, όπως θα δούμε και στο βίντεο. Χρησιμοποιούμε 3-4 σωλήνες δεμένες μαζί, με τις οποίες κοπανάμε μέσα σε ένα τσίγκινο δοχείο τον καρπό. Οι σωλήνες θα πρέπει να είναι απλές σιδηροσωλήνες ή ανοξείδωτες (όπως στο βίντεο). Δεν πρέπει να είναι βαμμένες, γιατί θα φύγει η μπογιά και εντέλει θα την φάμε, αλλά ούτε χαλκοσωλήνα, που είναι μαλακή και θα στραβώσει. Το μήκος τους, να είναι τόσο, ώστε να μπορούμε με άνεση να τις χειριστούμε σε όρθια ή καθιστή θέση. Σε όρθια θέση, το αποτέλεσμα είναι πιο καλό, καθώς μπορείς να ασκήσεις μεγαλύτερη δύναμη και ο θρυμματισμός να γίνει ευκολότερα.

Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να πάρουμε από θρυμματισμένο καρπό, μέχρι και αλεύρι. Εξαρτάται τι θέλουμε εμείς. Κατά διαστήματα, αδειάζουμε το δοχείο και ανάλογα τι θέλουμε, κοσκινίζουμε με την ανάλογη κοσκίνα (πχ για αλεύρι). Σε περιόδους συγκρούσεων, το αλεύρι (όχι μόνο των σιτηρών), είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για να φτιάξουμε μια παιδική τροφή. Αλεσμένο ρύζι, μαγειρεμένο αρκετά σε νερό, γίνεται ένας χυλός σαν κρέμα για τάισμα μικρών παιδιών κα.

Ο τρόπος αυτός έχει τα θετικά ότι γίνεται με μέσα, που μπορούμε να βρούμε εύκολα γύρω μας και προσφέρει μια σχετική άνεση. Το να σπάει κανείς σιτηρά με πέτρες, σφυριά κτλ, σε μια έκτακτη ανάγκη, δεν είναι βολικό. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε, στο να φοράτε γάντια ή έστω οι σωλήνες να είναι καλυμμένες με κάποιο πανί, ώστε να μην βγάλουν τα χέρια φουσκάλες. Οι φουσκάλες σε δύσκολες περιόδους, είναι επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουμε.

Πηγές

Advertisements