Σε παλαιότερο άρθρο, είχαμε δείξει έναν τρόπο, για να μπορεί να φυτρώνει χορτάρι και αγριόχορτα μέσα στο κοτέτσι, ώστε να έχουν άφθονη τροφή και με φυσικό τρόπο. Εκείνη η κατασκευή, είχε το αρνητικό ότι χρειάζεται να πάρουμε ξύλα, να τα διαμορφώσουμε, να αγοράσουμε σίτα ή οποία πρέπει να τεντώσει καλά και να είναι γερή. Όσο καλά και αν φτιαχτεί, με το πέρασμα του χρόνου, η σίτα, από το βάρος των πουλερικών, άρχιζε να κάνει κοιλιά. Επί πλέον, όταν τα ξύλα ήταν πια, ακατάλληλα λόγω της φθοράς από τον καιρό, πρέπει να φτιάχνουμε από την αρχή την κατασκευή, με καινούργια ξύλα.

Υπάρχει όμως, ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος και βολικότερος. Αρκεί να πάρετε μια παλέτα, ότι βρείτε, αν και η ευρωπαλέτα δεν βολεύει και πολύ, και να τις προσαρμόσετε απλά μια σίτα ή πλέγμα, ακόμα και πλαστικό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι το καλό, καθώς το βάρος πλέον το κρατά η παλέτα και όχι η σίτα/πλέγμα. Την σίτα ίσα-ίσα που την πιάνουμε σε μερικά σημεία πάνω στην παλέτα, για να μην φύγει. Ακόμα και να μην την καρφώσετε/πιάσετε, απλά τυλίξτε την κάτω από την παλέτα, της οποίας το βάρος είναι αρκετό, για να την πιάσει. Φροντίστε η σίτα να καλύπτει την παλέτα και περιμετρικά, ώστε οι κότες να μην πηγαίνουν από κάτω για να φάνε.

Το καλό με την παλέτα, είναι ότι είναι πολύ ανθεκτική και μπορούμε να την μετακινούμε όπου θέλουμε στο κοτέτσι, αλλάζοντας μέρος. Δώστε μόνο λίγο προσοχή, στον τύπο της παλέτας, καθώς ορισμένες είναι εμποτισμένες με χημικά, για να είναι πιο ανθεκτικές. Δείτε εδώ για την ασφάλεια των παλετών http://fugazigr.com/viewtopic.php?f=5&t=3412

Παρακάτω είναι μια δική μου κατασκευή, με μια ελαφριά, απλή παλέτα και πλαστικό πλέγμα, σαν αυτό που βάζουμε στα κάγκελα. Τίποτα το ιδιαίτερο. Τώρα περιμένουμε την Φύση να κάνει τα υπόλοιπα, αν και το χώμα όπως βλέπετε στην φωτογραφία, είναι πατημένο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να σκαλίσουμε και να ρίξουμε λίγο καλό χώμα, πριν βάλουμε την παλέτα από πάνω, ώστε τα χόρτα να βρουν, πρόσφορο έδαφος για να βγουν.

Advertisements