Για όσους εκτρέφουν κότες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι οι αλεπούδες, οι οποίες δυστυχώς δεν συγχωρούν λάθη και παρανοήσεις. Αν στην περιοχή σας, έχετε ακούσει ότι υπάρχουν αλεπούδες, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας, τα οποία λίγο πολύ τα έχουμε ακούσει/μάθει όλοι. Δυστυχώς δεν είναι και πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και χρειάζεται συνεχείς επαγρύπνηση και προσοχή, καθώς η αλεπού είναι ένα ζώο που δεν το βάζει κάτω, εύκολα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να χάσεις όλες τις κότες σου, μέσα σε ένα βράδυ.

Ο πιο γνωστός τρόπος προστασίας από τις αλεπούδες, είναι φυσικά η περίφραξη. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά πολλοί είναι που την πατάνε, είτε επειδή το κόστος είναι μεγάλο, είτε επειδή ο ερασιτέχνης εκτροφέας θέλει οι κότες του να βόσκουν ελεύθερες, ώστε να έχει φρέσκο/φυσικό/υγιή κρέας και αυγά. Η περίφραξη θα πρέπει να είναι από χοντρό/γερό σύρμα, με μικρά κενά στην πλέξη. Το πιο κατάλληλο είναι το κουνελόσυρμα, το οποίο όμως είναι πανάκριβο, για να αγοράσει κάποιος πολύ. Το κοτετσόσυρμα που λέμε, ναι μεν έχει μικρά κενά στην πλέξη, αλλά είναι εύκαμπτο πολύ, με αποτέλεσμα είτε να ανοίγει, να κάνει μεγαλύτερες τρύπες, είτε να μαζεύει, αφήνοντας κενά σε ενώσεις ή να χαμηλώνει το ύψος. Μια σωστή περίφραξη θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1.8μ και να μπαίνει στο έδαφος 20-30εκ. Η αλεπού είναι ικανή να πηδήσει μέχρι και αυτό το ύψος (1.8μ) ή και να το ξεπεράσει αν βρει κάποιο πάτημα (πχ δέντρο, πέτρες, άλλη κατασκευή). Συνεπώς, θα ήταν καλό να σκεπάσουμε ακόμα και το πάνω μέρος με κάποιο φτηνό υλικό, γλιτώνοντας έτσι ακόμα και από ιπτάμενα αρπακτικά (αετούς και γεράκια). Υπάρχει και η λύση με ηλεκτροφόρα περίφραξη, όμως ανεβάζει το κόστος αγοράς, αλλά και λειτουργίας, συντήρησης. Η αλεπού, παρόλο που δεν το παίρνουμε είδηση, έρχεται ξανά και ξανά, εξετάζοντας κάθε πιθανό τρόπο, ώστε να μπει στο κοτέτσι. Θα δοκιμάσει να σκάψει, να τραβήξει ή να κόψει την περίφραξη, να την παρακάμψει. Θα πρέπει λοιπόν, σε καθημερινή βάση να κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο για πιθανές ζημιές στην περίφραξη ή σημάδια ότι η κυρ’ αλεπού μας επισκέφτηκε. Αν υπάρχει οικονομικό περιθώριο, μπορείτε να βάλετε διπλό σύρμα, ώστε ακόμα και αν κάποια στιγμή η αλεπού καταφέρει να ανοίξει τρύπα στο εξωτερικό, να μην περάσει το δεύτερο, μέχρι φυσικά να το επιδιορθώσετε.

Δείτε εδώ πως μια αλεπού τρυπώνει κάτω από την περίφραξη. Δείτε πόσο μικρό άνοιγμα έχει.

Μια άλλη λύση, πάντα σε συνδυασμό με περίφραξη, είναι να έχουμε έναν σκύλο. Οι αλεπούδες, ακόμα και από την μυρωδιά του σκύλου, θα απομακρυνθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνουν κάποια απόπειρα. Μάλιστα αν μια αλεπού, δεν μπορεί να ξεγελάσει το σκύλο, υπάρχει η πιθανότητα να επιτεθούν δύο ή και περισσότερες, όπου η μια θα απασχολεί τον σκύλο και η άλλη θα πάει για τις κότες. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στον σκύλο, αν αυτός επιτίθεται στις κότες, καθώς δεν είναι όλα τα σκυλιά, φιλικά με τις κότες και κάποια μπορεί ακόμα και να τις φάνε. Επίσης, δεν ισχύει ο μύθος ότι οι αλεπούδες, επιτίθενται μόνο το βράδυ. Η αλεπού αν πεινά και είναι απελπισμένη ή έχει μικρά, θα βγει και το πρωί και το μεσημέρι και όποτε αυτή θέλει. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αφήνουμε ελεύθερες τις κότες να βοσκούν, όχι χωρίς επιτήρηση.

Όταν μια αλεπού επιτεθεί στις κότες, αυτή από την λαιμαργία της, μπορεί να τις σκοτώσει όλες, άσχετα αν στο τέλος, θα πάρει μόνο μια μαζί της. Κάποια στιγμή θα γυρίσει να πάρει και άλλη ή να θάψει κάποια για αργότερα. Η αλεπού, πιάνει την κότα από το λαιμό και με δυνατές κινήσεις, καθώς και με τα κοφτερά της δόντια, την πνίγει ή της σπάζει το λαιμό. Ορισμένες φορές κόβει το κεφάλι. Όταν δε, τις τρώει, δεν τις καθαρίζει καλά και έτσι καταπίνει πολλά φτερά και κόκαλα. Το μόνο ίχνος που θα βρείτε από επίθεση αλεπούς, είναι λίγα φτερά τις κότας διάσπαρτα σε συγκεκριμένο σημείο. Αν μια κότα, δεχτεί επίθεση από αλεπού και τελικά καταφέρετε να τη σώσετε την τελευταία στιγμή, καλό θα ήταν είτε να θανατώσετε την κότα, εφόσον έχει δεχτεί δάγκωμα, είτε για αρκετό καιρό να την απομονώσετε και να την παρακολουθήσετε για συμπτώματα κάποιας αρρώστιας. Οι αλεπούδες ως άγρια ζώα, φέρουν πολλές αρρώστιες και ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου έχει επανεμφανιστεί έντονα η λύσσα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές λύσεις για το θέμα, που να είναι ταυτόχρονα και αποδοτικές και φτηνές και νόμιμες. Θα μπορούσατε να βάλετε παγίδες γύρω από το κοτέτσι, αλλά α) είναι παράνομο β) μπορεί να πιάσετε κάποιο άλλο ζώο πχ μια γάτα ή άλλο οικόσιτο ζώο. Συνεπώς μια καλή περίφραξη και συνεχή επαγρύπνηση είναι η καλύτερη λύση, ώστε να μειωθούν, αν όχι μηδενιστούν οι απώλειες από επιθέσεις αλεπούδων.

Advertisements