Τα «θύματα του δρόμου» λοιπόν, που ανήκουν στο άγριο ζωικό βασίλειο, θα μπορούσαν να ήταν ένας καλομαγειρεμένος μεζές στο τραπέζι σας, αρκεί αυτά να είναι υγιεί και να μην έχουν σαπίσει. Θα ήταν σαν να είχατε πάει για κυνήγι, και να «χτυπάγατε» ένα άγριο ζώο, απλώς εδώ η διαφορά είναι ότι το κάνατε εσείς ή κάποιος άλλος με το αυτοκίνητο σας (τυχαία ελπίζω). 🙂 Οπότε γιατί να αφήσετε ένα τέτοιο «κυνήγι» να πάει χαμένο. Πριν όμως το πάρετε για να το φάτε, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι το κρέας του ζώο είναι κατάλληλο για βρώση, διαφορετικά, μάλλον θα βρεθούμε σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα πρέπει να εξηγήσουμε, το πως βρεθήκαμε εκεί…

Roadkill θεωρείτε κάθε άγριο ζώο που σκοτώνεται στην άκρη του δρόμου, από διερχόμενα αυτοκίνητα. Συνεπώς τα κατοικίδια ζωάκια μας, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, καθώς και τα οικόσιτα, πχ κότες, πρόβατα κτλ, αν και τα τελευταία, θα μπορούσαν και αυτά να φαγωθούν, με μια όμως λεπτομέρεια, ότι κανονικά θα πρέπει να ενημερώσετε τον κάτοχο τους ή την όποια αρμόδια αρχή.

 

Τα στοιχεία/χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ελέγξουμε είναι τα παρακάτω:

Ζημιά: Πόση ζημιά έχει πάθει το ζώο; έχει λιώσει από το χτύπημα; είναι ανοιγμένο; ακρωτηριασμένο; Σε αυτές τις περιπτώσεις που η ζημιά στο ζώο είναι μεγάλη, αυξάνοντια οι πιθανότητες να έχουν μπει σκουλήκια, μικρόβια από το οδόστρωμα, μύγες κτλ. Συνεπώς αν το δούμε ανοιχτό, καλύτερα να το αφήσουμε.

Μάτια: Αν τα μάτια του ζώου είναι θολά, τότε το πτώμα είναι για αρκετό χρόνο εκτεθειμένο ή έχει κάποια αρρώστια. Τα μάτια θα πρέπει να είναι κανονικά, με ζωηρό/λαμπερό χρώμα, όπως ένα υγιές ζώο.

Ψήλλοι & Μύγες: Αν το πτώμα έχει ακόμα ψύλλους, αυτό είναι καλό! Σημαίνει ότι το ζώο σκοτώθηκε πριν από λίγο και δεν έχει κρυώσει ακόμα. Οι ψύλλοι, νιώθουν ακόμα την ζέστη από το ζώο και για αυτό παραμένουν προσκολήμμένοι. Αν όμως έχει μύγες, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει επέρθει αλλοίωσει και οι μύγες ήδη έχουν αφήσει τα αυγά τους. Συνεπώς το παρατάμε.

Νεκρική Ακαμψία: Αν το ζώο έχει κάποια νεκρική ακαμψία, αυτό είναι καλό. Η νεκρική ακαμψία, επέρχεται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το θάνατο, οπότε σημαίνει πως το ζώο σκοτώθηκε πρόσφατα. Αν όμως δεν έχει και δεν είναι ακόμα ζεστό, τότε σημαίνει ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από το θάνατο και ήδη έχει αρχίση η σήψη. Στα αρνιά/κοτόπουλα που τρώμε καθημερινώς η νεκρική ακαμψία έχει γίνει ήδη και το κρέας ήδη παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα σήψης. Αυτό το λέμε σίτεμα. Στην ουσία, το κρέας όσο πιο μαλακό γίνεται, τόσο πιο πολλή έχει σαπίσει. Οπότε μπορείτε να κάνετε πλάκα στους κολλητούς σας και να τους πείτε ότι τρώνε σάπιο κρέας… 🙂

Δέρμα: Κοιτάμε αν το δέρμα είναι προσκολλημένο στο κρέας/μυς. Αν όχι και το αισθανόμαστε σαν να γλιστρά, τότε έχει περάσει αρκετός χρόνος μετά το θάνατο και καλό θα ήταν να το αποφύγουμε.

Αίμα: Το χρώμα του αίματος είναι άλλος ένας παράγοντας, καθώς και η ποσότητα που υπάρχει γύρω από το πτώμα. Το χρώμα θα πρέπει να είναι ζωηρό κόκκινο. Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αίματος τριγύρω, σημαίνει ότι η ζημιά είναι μεγάλη.

Νόμος: Όπως είπαμε και παραπάνω. Αν το ζώο ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία πχ αγριογούρουνο, ελάφι, θα πρέπει να ενημερώσουμε τις αρχές και όχι να το πάρουμε, έτσι απλά.

Μυρωδιά: Μυρίζουμε το πτώμα και ψάχνουμε για μυρωδιά σήψης, σαπίσματος. Εννοείτε πως αν εντοπίσουμε κάτι τέτοιο, το αφήνουμε.

Καιρικές Συνθήκες: Οι καιρικές συνθήκες, βοηθάνε ή καθυστερούν τα σημάδια της σήψης. Σε ζεστό κλίμα, το πτώμα σαπίζει γρήγορα, ενώ σε κρύο, καθυστερεί. Επίσης, αν ο καιρός είναι βροχερός, η βροχή και βοηθά στο να σαπίσει πιο γρήγορα το πτώμα, αλλά και κρίβει πιθανών κάποια άλλα σημάδια. (πχ ξεπλένει το αίμα, φεύγουν οι μύγες).

Όπως αναφέρει και η κυρία στο βίντεο, δεν είναι θέμα απλά οικονομίας ή επιβίωσης, αν δεν έχετε να φάτε. Η βρώση άγριων ζώων, προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Είναι κρέας, που δεν έχει υποστεί παρεμβάσεις από τον άνθρωπο, με φάρμακα, βιταμίνες, ορμόνες κτλ. ούτε το ζώο έχει μεγαλώσει σε συνθήκες αιχμαλωσίας και ποιος ξέρει, κάτω υπό ποιες συνθήκες. Συνεπώς είναι ένας τρόπος για να φάει κάποιος «αγνό» κρέας, όπως μας το προσφέρει η Φύση.

Εννοείτε ότι όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την «αναγνώριση» οποιουδήποτε πτώματος πχ αν μας πέθανε μια κότα και να καταλάβουμε τον χρόνο και ίσως τις συνθήκες που επήλθε ο θάνατος. Συνεπώς, ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει η βρώση κάποιου σκοτωμένου ζώου, έχετε στα υπόψιν σας.