Με λίγο ελεύθερο χρόνο, ένα κομμάτι ξύλο, το μαχαίρι σας και υπομονή μπορείτε να φτιάξετε μια απλή σφεντόνα. Κάποιοι ίσως θυμηθείτε και τα παιδικά σας χρόνια ή μεταφέρετε τις εμπειρίες σας, στην νεότερη γενιά.

Διαλέγουμε ένα κομμάτι ξύλο, ότι μας αρέσει, αρκεί να είναι γερό και να μην έχει κόμπους, μάτια, ρόζους.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ…

Καθαρίζουμε το ξύλο από τον φλοιό.

Κόβουμε τις άκρες στο επιθυμητό μέγεθος και ανάλογα το μέγεθος του χεριού μας.

Στρογγυλεύουμε τις άκρες…

…και με το μαχαίρι μας κάνουμε μια εγκοπή/λούκι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έκανα μια μικρή εγκοπή, μπορείτε όμως να κάνετε πιο φαρδύ. Ο σκοπός αυτής της εγκοπής, είναι να πιάσει/σφίξει το σχοινί, το λάστιχο της σφεντόνας, ώστε να μην φύγει.

Η σφεντόνα είναι έτοιμη για χρήση. Το λάστιχο είναι απλό αιμοστατικό λάστιχο, καθώς δεν είχα κάτι άλλο εύκαιρο. Την δουλειά του όμως την κάνει αρκετά καλά. Η “φωλιά” όπου μπαίνουν τα “πυρομαχικά” είναι από δέρμα. Μπορείτε να κόψετε διαμορφώσετε το κομμάτι αυτό, από μια παλιά δερμάτινη τσάντα ή να την κάνετε από ύφασμα.

Το δέσιμο του λάστιχου, είναι παίδεμα. Χρειάζεται γερό σφίξιμο και δέσιμο. Αν υπάρχει κάποιος άλλος να σας βοηθήσει, είναι πιο εύκολο. Δοκίμασα με δύο τρόπους, ένα πιο φαρδύ και ένα πιο στενό δέσιμο και παρατήρησα ότι και τα δύο είναι αρκετά γερά και το λάστιχο δεν φεύγει από την θέση του. Όλη την δουλειά την κάνει το λούκι/εγκοπή, η οποία σφίγγει και γαντζώνει το λάστιχο, πάνω στο ξύλο.

Advertisements