Με διάφορους σπόρους που μπορούμε να αγοράσουμε ή να συλλέξουμε, είναι δυνατόν να φτιάξουμε δικά μας γλυκίσματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ψίχουλα από το τραπέζι μας. Αντί να τα πετάμε, τα μαζεύουμε και όταν έχουμε αρκετά, κάνουμε την παρακάτω διαδικασία. Θα χρειαστούμε ακόμα, ένα ασπράδι από αυγό, το οποίο είναι το συστατικό που θα κάνει το μείγμα μας, στέρεο.

Βάζουμε τους σπόρους μας σε ότι ποσότητα και αναλογία θέλουμε και φυσικά ανάλογα το πτηνό που έχουμε. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο ασπράδι από αυγό και ανακατέβουμε καλά. Μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε ότι σχήμα θέλουμε, να κάνουμε τρυπούλες για να περάσουμε κάποιο σχοινάκι ή κορδέλα, να περάσουμε κάποιο ξυλάκι/καλαμάκι ή να το αφήσουμε έτσι όπως είναι. Τοποθετούμε τα γλυκίσματα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά. Δεν θέλουμε να ψήσουμε τους σπόρους, απλά να ψηθεί το ασπράδι και να στερεοποιηθούν τα γλυκίσματα. Όταν τα βγάλουμε και κρυώσουν, θα είναι στέρεα και οι φτερωτοί σας φίλοι θα καταευχαριστηθούν να τα “πελεκάνε” με το ράμφος τους. Ακριβώς τα ίδια γλυκίσματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν δολώματα για παγίδες πτηνών.

Advertisements