Το Lucet, είναι ένα είδος πλέξης σχοινιού/κορδονιού, που μας έρχεται από την εποχή των Βίκινγκς. Το χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν πιο χοντρά και γερά σχοινιά ή απλά σαν ένα είδος διακόσμησης, καθώς μπορεί κανείς να φτιάξει βραχιόλια και κολιέ. Οι άντρες χρησιμοποιούσαν σχοινί πλεγμένο με την τεχνική Lucet, για να κρεμάνε εργαλεία από την ζώνη τους ή στο εργαστήρι τους. Γενικά, είναι ένας ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος, να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου, φτιάχνοντας κάτι όμορφο.

Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε για την πλέξη αυτή, μετά το σχοινί / κορδόνι, που θα επιλέξουμε και είναι απαραίτητο, είναι ένα ειδικό εργαλείο, που στο πάνω μέρος του, έχει το σχήμα της λύρας. Πάνω σε αυτό, πλέκουμε το σχοινί, με διαφορετικούς τρόπους, καθώς υπάρχουν αρκετοί. Αν και αρχικά χρησιμοποίησα ένα απλό κομμάτι από κλαδί σε σχήμα U, τελικά έφτιαξα μόνος, το παρακάτω εργαλείο για ευκολία, αλλά και ψυχαγωγία 😉

Μου είχε περισσέψει ένα πλακίδιο από ξύλο οξειάς, που χρησιμοποιούσα σαν λαβές για τα μαχαίρια μου και μιας και ήταν και στο κατάλληλο μέγεθος, το χρησιμοποίησα. Σημειώνουμε με ένα μολύβι (καλύτερα) το σχήμα που θέλουμε, είτε απευθείας στο ξύλο, είτε πρώτα σε ένα χαρτί και μετά το περνάμε στο ξύλο, εφαρμόζοντας πιο μεγάλη πίεση στο μολύβι/στυλό, ώστε να αφήσει αποτύπωμα/βαθούλωμα στο ξύλο.

Με ένα απλό πριονάκι, αρχίζει η επίπονη διαδικασία του κοψίματος στο κατάλληλο σχήμα. Υπομονή και προσοχή. Μια βιαστική κίνηση, μπορεί να σπάσει το ξύλο και η δουλειά να πάει για πέταμα. Με μια ράσπα ή χοντρό γυαλόχαρτο, αν δεν έχουμε, στρογγυλεύουμε τις άκρες και λειαίνουμε την επιφάνεια, από τα κοψίματα.


Η τρύπα στο μέσο περίπου του εργαλείου, δεν είναι υποχρεωτική και απαραίτητη. Αν την κάνετε όμως, φροντίστε να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να περνά άνετα από μέσα, το πλεγμένο σχοινί που θα φτιάχνετε. Το τελικό φινίρισμα, έγινε με μια κεραλοιφή, όπου σκούρινε λίγο το χρώμα και ανέδειξε κάπως τα νερά του ξύλου. Με ένα κολλητήρι, μπορείτε να κάνετε σχέδια. Μπορείτε επίσης, να το χρωματίσετε ή να το διακοσμήσετε όπως αλλιώς θέλετε. Στο Διαδίκτυο, θα βρείτε πολλά σχέδια, για να πάρετε ιδέες.

Αυτά προς το παρόν για το Lucet, καθώς το πλέξιμο χρειάζεται παρουσίαση με βίντεο. 😉 Αν βιάζεστε, με μια έρευνα στον Γούγλη, θα βρείτε αρκετά βίντεο, που δείχνουν πως μπορείτε να κάνετε απλή πλέξη ή και πιο περίπλοκη, με χάντρες, κουμπιά και διακοσμητικά. Για αρχή, έφτιαξα το παρακάτω βραχιόλι, με micro cord (πολύ λεπτό αρτάνι/paracord). Καλές δημιουργίες.

Advertisements