Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποια προϊόντα, τα οποία είναι οινόπνευμα σε μορφή gel ή μιας πιο πικτής πάστας. Πωλούνται σαν προσάναμμα για το τζάκι ή για διακοσμητική φλόγα στο τζάκι. Δεν είναι πολύ ακριβά, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας, μια ανάλογη, με φτηνά υλικά που πιθανόν να έχουμε και στο σπίτι.

Θα χρειαστούμε:

  • Κιμωλία
  • Λευκό ξύδι
  • Καθαρό οινόπνευμα

Παρασκευή:

Κονιορτοποιούμε την κιμωλία, ώστε να γίνει σκόνη. Όσο πιο καλά την κάνουμε σκόνη, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία μετά. Σε ένα πλαστικό δοχείο, βάζουμε την σκόνη κιμωλίας και ρίχνουμε τετραπλάσια ποσότητα λευκού ξυδιού. Το ξύδι το ρίχνουμε λίγο-λίγο, καθώς θα κάνει φυσαλίδες και φουσκώνει, όταν αντιδρά με την κιμωλία. Επίσης να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο, καθώς παράγεται μια περίεργη μυρωδιά και εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να αντιδράσει το ξύδι με την κιμωλία. Από αυτή την διαδικασία, θα πάρουμε:

  • Διοξείδιο του άνθρακα, που εξατμίζεται άμεσα
  • Νερό, που παραμένει μέσα στο δοχείο
  • Μια σκόνη που λέγεται (calcium acetate) και είναι το προϊόν, που χρειαζόμαστε.

Αφήνουμε το δοχείο σε ένα μέρος με ήλιο, ώστε να εξατμιστεί το νερό και να παραμείνει μόνο η σκόνη. Για να βοηθήσουμε την κατάσταση, ρίξτε σιγά-σιγά το νερό ή απορροφήστε το με κάποιο σφουγγαράκι, χωρίς όμως να τραβάτε και το ίζημα, από τον πάτο. Αφού εξατμιστεί το νερό και στεγνώσει η σκόνη, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από το τελικό στάδιο, όπου και θα παράξουμε την πάστα.

Μέσα στο δοχείο με την σκόνη, ρίχνουμε σιγά-σιγά το καθαρό οινόπνευμα και ανακατεύουμε καλά. Η δοσολογία είναι περίπου 1 μέρος σκόνη – 9 μέρη οινόπνευμα, αλλά ανάλογα με το πόσο πηκτή θέλετε να κάνετε την πάστα ρίχνεται λιγότερο ή περισσότερο. Η πάστα οινοπνεύματος είναι έτοιμη.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε μια στόβα οινοπνεύματος (penny stove), για να ζεστάνουμε ένα ρόφημα ή σαν προσάναμμα για μια φωτιά. Το καλό είναι πως, όταν καεί το οινόπνευμα που περιέχει η πάστα, η σκόνη θα παραμείνει και μπορούμε να την ξανά χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά, απλά προσθέτοντας οινόπνευμα. Την φυλάγουμε σε αεροστεγές δοχείο, καθώς το οινόπνευμα, θα εξατμιστεί με τον καιρό. Ένα άλλο θετικό, είναι ότι χρησιμοποιώντας αυτή την πάστα σε μια στόβα αλουμινίου, αντί για σκέτο καθαρό οινόπνευμα, ρυθμίζουμε κατά κάποιο τρόπο την καύση του οινοπνεύματος και καίει για περισσότερη ώρα. Επίσης, σε περίπτωση που κατά λάθος ρίξουμε την στόβα, δεν θα λαμπαδιάσουμε, όπως με το απλό οινόπνευμα που είναι υγρό και έφλευκτο, αφού η πάστα είναι παχύρρευστη και θα παραμείνει στο δοχείο.

Πηγή

http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_acetate