Πιθανόν να έχετε δει σε κάποια ταινία, το χημικό φως. Είναι ένα πλαστικό σωληνάριο το οποίο περιέχει δύο ουσίες οι οποίες αντιδρώντας προκαλούν φως, διαφόρων χρωματισμών. Για να ενεργοποιήσουμε το χημικό φως, πιέζουμε το σωληνάριο, με τα δύο μας χέρια, σαν να σπάμε ένα μολύβι. Εσωτερικά, υπάρχει ένα δεύτερο, μικρότερο δοχείο, το οποίο με αυτή την κίνηση σπάει και απελευθερώνει την δεύτερη ουσία, η οποία αντιδρά και προκαλεί το φως. Σκέτη χημεία δηλαδή…

Το χημικό φως, έχει διάφορες χρήσεις από τις οποίες η πιο σημαντική είναι για να κάνουμε σινιάλο σε περίπτωση διάσωσης. Ενεργοποιούμε ένα, ώστε τα σωστικά συνεργεία να μας εντοπίσουν εύκολα στο σκοτάδι, στο χιόνι, στην ομίχλη. Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο ευδιάκριτο σινιάλο, δένουμε το χημικό φως με ένα σχοινί και το περιστρέφουμε στον αέρα. Έτσι δημιουργείτε ένα μεγάλο σινιάλο σε σχήμα κύκλου, που είναι ορατό από πολύ μακριά. Το σινιάλο με χημικό φως, έχει ιδιαίτερη επιτυχία σε εναέρια μέσα διάσωσης.

Άλλη χρήση, είναι σε πεζοπορία, μέσα στην ομίχλη, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. Εκεί, μπορούν όλα τα μέλη ή μόνο συγκεκριμένα (πχ οι αρχηγοί), να έχουν τοποθετημένο ένα χημικό φως στο σακίδιο τους, ώστε αυτοί που έπονται να τους βλέπουν. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε συγκεκριμένα μέλη πχ παιδιά, ώστε σε περίπτωση που απομακρυνθούν να εντοπιστούν εύκολα.

Αυτές είναι και οι βασικότερες χρήσεις του. Υπάρχουν και άλλες, όπως στο κυνήγι/ψάρεμα ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σίγουρα ξεπερνούν τα όρια της “απλής” χρήσης. Σαν φωτισμό χώρου, δεν προσφέρει και πολλά. Για έναν αμυδρό φωτισμό, εσωτερικά σε μια σκηνή, είναι αρκετό, αλλά μην περιμένετε να το χρησιμοποιήσετε σαν φακό/φανάρι, για να περπατήσετε στο δάσος, σε καμία περίπτωση.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δωθεί στην ποιότητα του χημικού φωτός, καθώς κυκλοφορούν διάφοροι τύποι και είδη, τα οποία δεν προορίζονται όλα για χρήση σε διάσωση/πεζοπορία. Κάποια είναι απλά για διακόσμηση, άλλα είναι μόνο για ψάρεμα και έχουν μικρό μέγεθος ή/και χρόνο διάρκειας φωτισμού. Αυτά που χρειάζεται ένας πεζοπόρος/διασώστης, αναγράφουν ότι προορίζονται για στρατιωτική χρήση, το μέγεθος τους είναι περίπου 16εκ (155χιλ) και έχουν χρονική διάρκεια 12 ωρών. Επίσης προσέξτε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης του προϊόντος. Στο εμπόριο υπάρχουν και κάποια, που έχουν πολύ πιο έντονο φως, αλλά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα (περίπου 30 λεπτά). Συνεπώς προσέξτε τι θα πάρετε και για το πως θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Τοποθετείστε ένα-δύο στο σακίδιο σας και ας είναι αχρείαστα. Ποτέ δεν ξέρεις που και αν θα τα χρειαστείς. Μια απλή ιδέα, είναι να τοποθετήσουμε ένα από αυτά στο κομοδίνο μας, σε περίπτωση εγκλωβισμού σε σεισμό. Δεν χρειάζεται μπαταρίες και έτσι δεν θα σας “προδώσει” ποτέ. Δεν κοστίζουν, σχεδόν τίποτα και η αίσθηση ασφάλειας που δίνει το φως τους, είναι ανεκτίμητη. 😉

Advertisements