Το μάζεμα της ελιάς, έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές. Φέτος η παραγωγή, σε γενικές γραμμές φαίνεται καλή και σε συνδυασμό με την κακή/μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας, το Ελληνικό λάδι φέτος, θα γίνει ανάρπαστο. Η τιμή του σε σχέση με πέρσι ήδη έχει τσιμπήσει λίγο προς τα πάνω. Θα δείξει και στην πορεία που θα σταθεροποιηθεί. Δυστυχώς όμως, σε ορισμένες περιοχές το χαλάζι κατέστρεψε ολικά την παραγωγή και οι παραγωγοί είναι αβοήθητοι, περιμένοντας και αυτοί για αποζημιώσεις. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν άλλα τέτοια φαινόμενα.

Οπότε, να ευχηθούμε όλοι καλή παραγωγή, καθότι ειδικά σήμερα με την κρίση και όλα της τα επακόλουθα, το λάδι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικογένεια, είτε το μεταπωλεί, είτε απλά για προσωπική κατανάλωση. Άλλωστε, όλοι θα έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια, ελαιώνες που ήταν παρατημένοι για χρόνια, πλέον καλλιεργούνται κανονικά και συλλέγεται η ελιά τους. Κάποιοι “πρωτευουσιάνοι” τελικά αναθεώρησαν τις απόψεις τους για τα χωράφια και επέστρεψαν στην μάνα Γη… 🙂

Η ελιά δεν θεωρείτε άδικα από τα πολυτιμότερα δένδρα της Ελλάδας και γι’ αυτό έχει συνδεθεί στενά με την μυθολογία και την ιστορία μας. Το πολύτιμο λάδι της, έχει θρέψη γενιές και γενιές Ελλήνων και μάλιστα σε εποχές πολύ πιο δύσκολες από την σημερινή. Όπως λένε και οι παλιοί… “αν έχεις λάδι και αλεύρι, ζεις”. Το μάζεμα της ελιάς, είναι μια δύσκολη εργασία και χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Η κούραση, ανταμείβεται όταν βλέπεις την λαδίκα να γεμίζει και να ξέρεις ότι για 1-2 χρόνια, έχεις λάδι. Πολλοί θεωρούν αυτή την εργασία ως αγγαρεία, σαν κάτι το αναγκαστικό που πρέπει να τελειώνει όπως, όπως. Θύματα της νέας εποχής βλέπεται. Το μάζεμα της ελιάς, πιο παλιά ήταν μια εργασία για όλη την οικογένεια, για ολόκληρο το σόι. Αδέρφια, μπατζανάκια, γαμπροί, νύφες, ξαδέρφια, φίλοι έσμιγαν για να βοηθήσουν, σε αυτή την δύσκολη εργασία. Και όλη μέρα στο χωράφι, οι άνθρωποι μίλαγαν, έλεγαν τα νέα τους, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους.

Σήμερα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν περιπτώσεις που φίλοι και συγγενείς αλληλοβοηθιούνται, αλλά σαν κατάλοιπο των “καλών ημερών”, οι περισσότεροι προτιμούν αλλοδαπούς για αυτή την εργασία. Όχι άδικα από μια άποψη. Και οι αλλοδαποί άνθρωποι είναι και μάλιστα όσοι έχουν μείνει είναι “δουλευταράδες” όπως λέμε στο χωριό. Όμως δεν είναι δυνατόν, στην Ελλάδα της κρίσης, με τους τόσους άνεργους και ανθρώπους να πεινάνε, αυτή την εποχή που όλοι ψάχνουν για “χέρια” να μην βρίσκουν ή να μην προτιμάνε Έλληνες. Ας μην το αναλύσω το θέμα παραπέρα, τα πως και τα γιατί… αλλά ειλικρινά αν αυτή την στιγμή κάποιος είναι άνεργος στην επαρχία κυρίως, ας βγει έξω στα χωράφια να ζητήσει ένα μεροκάματο. Ακόμα και οι παραγωγοί, ας προτιμήσουν για μια φορά έναν πατριώτη ή ας μην βάλουν το αυτόματο εργαλείο, που καταναλώνει βενζίνη/ρεύμα και ας πληρώσουν ένα μεροκάματο παραπάνω. Ειλικρινά είναι κρίμα…

Ένα άλλο θέμα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες, είναι σε πιο ελαιοτριβείο να πάει κανείς, για να βγάλει το λάδι. Οι φήμες, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι “αδικημένοι” σπέρνουν κατηγορίες, κάνουν υποθέσεις για τι δεν έβγαλαν πολύ λάδι και εκθέτουν και εκθέτονται. Όσο αλήθεια και να είναι αυτές οι “φήμες” για το πως τα ελαιοτριβεία κλέβουν, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι να μην βγάλουμε όλες μας τις ελιές σε ένα ελαιοτριβείο, αλλά να τις μοιράσουμε στα ίσια (ανακατεύοντας τα τσουβάλια, αν έχουμε 2-3 χωράφια), σε δύο ή περισσότερα διαφορετικά. Ακόμα όμως και έτσι, δεν είναι σίγουρο ότι το ελαιοτριβείο που θα μας δώσει λιγότερο λάδι, κλέβει, καθώς υπάρχει η περίπτωση το ένα ελαιοτριβείο να χρησιμοποιεί πιο σύγχρονα μηχανήματα ή να μην ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία στο μείγμα, για να κρατήσει ποιότητα, με αποτέλεσμα την μικρότερη ποσότητα λαδιού, αλλά σίγουρα πιο ποιοτικό.

Και πάλι, καλή σοδειά σε όλους… Το μάζεμα της ελιάς είναι μια καλή ευκαιρία για να βγείτε από την καθημερινή ρουτίνα, να “δέσετε” περισσότερο την οικογένεια, να δώσετε ένα μικρό “μάθημα” σε νύφες, γαμπρούς, πεθερές, παιδιά 😉 (καθώς ως γνωστών “έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λένε”), να βρείτε εργασία, να ξεκολλήσετε από καναπέδες, laptop, tablets κτλ, να έρθετε περισσότερο σε επαφή με την Φύση, καθώς και να ξανασκεφτείτε ορισμένα πράγματα σχετικά με την ζωή, πως ήταν, πως ζούμε τώρα, που πάμε κτλ.

Advertisements