Αν παρατηρήσουμε την Φύση και τα ζώα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτά ενεργούν με έναν τρόπο, που σκοπό έχει να εκοικονομήσει όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί. Έτσι ένα ζώο, δεν θα περπατήσει μέσα από τα βάτα, αλλά από το μονοπάτι που έχει σχηματιστεί παραδίπλα ή ένα αρπακτικό δεν θα κυνηγήσει το δυνατότερο και το πιο υγιεί θήραμα, αλλά το πιο αδύναμο, εξοικονομώντας έτσι την ενέργεια του. Το νερό που κυλά σε μια πλαγιά, δεν θα ανέβει από βράχους ή κάποιον λόφο, αλλά θα ακουληθήσει το δρόμο με την λιγότερη αντίσταση. Είναι σαν να υπάρχει ένας άγραφος κανόνας, όπου τα πάντα θα πρέπει να γίνουν με εκείνο το τρόπο, που καταναλώνει την λιγότερη ενέργεια. Βασικά έχει να κάνει με την εντροπία του συστήματος, αλλά ας μην το εξηγήσουμε επιστημονικά.

Αυτός ο κανόνας λοιπόν, εφαρμόζεται παντού. Στο πως μεγαλώνουν τα φύτα, πως τρέφονται τα ζώα, πως μετακινούνται, αλλά και ακόμα πιο πέρα και στους ανθρώπους το ίδιο συμβαίνει. Έτσι και εμείς, ως λογικά όντα, θα εφαρμόσουμε τον τρόπο που είναι ενεργειακά συμφέρων ή πιο απλά, πιο ξεκούραστος, πάντα όμως μιλώντας για την προσωπική μας ενέργεια είτε σωματική, είτε ψυχική. Για παράδειγμα, σε έναν περίπατο, θα πάμε από το πιο βατό μονοπάτι ή αντί να πάρουμε το ποδήλατο, πάμε με το αυτοκίνητο. Σε αυτό το παράδειγμα, το αυτοκίνητο σίγουρα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αλλά εμείς σαν οδηγεί όχι και για αυτό το προτιμάμαι. Αντί να σκαλίσουμε με την τσάπα, θα το κάνουμε με τη φρέζα κοκ.

Λες και είναι γραμμένο στο DNA μας, θα εφαρμόσουμε τον πιο απλό και ξεκούραστο τρόπο. Το περίεργο όμως είναι, ότι η εφαρμογή αυτού του κανόνα, έχει ταυτόχρονα μια μαγεία αλλά και εγκυμονεί μεγάλους κυνδίνους. Μαγεία, γιατί στην προσπάθεια να εξευρεθεί ο απλούστερος και οικονομικότερος τρόπος, επιστρατεύεται όλη η νοημοσύνη και εξυπνάδα του ζώου/ανθρώπου και έτσι εφευρίσκει νέους και έξυπνους τρόπους για να πετύχει το σκοπό του. Αλλά και κυνδίνους γιατί ο πιο απλός τρόπος, δεν είναι πάντα και ο πιο ασφαλής. Το ζώο που θα πάρει το εύκολο μονοπάτι, ναι μεν εξοικονομεί ενέργεια, αλλά εκθέτει τον εαυτό του, στα αρπακτικά ή σε έναν κυνηγό, που θα εκμεταλευτούν αυτή την ευκαιρία για να το πιάσουν. Ή μπορεί το κλείσιμο μιας βάνας/ασφάλειας να σταματά μια διαρροή νερού/ρεύματος, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνιμος και ασφαλής τρόπος.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι για να εξασφαλίσουμε κάποια πράγματα παραπάνω όπως η ασφάλεια μας, χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας/προσπάθειας. Και εδώ είναι που το πράγμα περιπλέκεται…

Για τα ζώα, εντάξει υπάρχει δικαιολογία, καθώς δεν έχουν την δική μας νοημοσύνη. Ο ανθρώπος όμως, παρόλο που την διαθέτει λες και έχει πέσει κατάρα πάνω του, σχεδόν πάντα προτιμά την εύκολη οδό. Ειδικά σε καθημερινές αποφάσεις, που μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά κρύβουν και εγκυμονούν κυνδίνους. Μιλάμε πάντα για την πλειοψηφία των ανθρώπων στο σύνολο τους, καθώς σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά όχι αρκετές για να κάνουν την διαφορά.

Παραδείγματα:
Οι περισσότεροι προτιμούν να μην γυμναστούν γιατί είναι κουραστικό, αλλά κάθονται στο καναπέ.
Οι περισσότεροι δεν θα πάρουν μέτρα ασφαλέιας (πχ για σεισμό), γιατί είναι κουραστικό, απαιτεί χρόνο και σκέψη.
Οι περισσότεροι δεν θα ασχοληθούν με το παιδί, αλλά θα του πουν να πάει να δει τηλεόραση.
Οι περισσότεροι δεν θα αντιδράσουν σε ένα άδικο μέτρο, αλλά απλά θα το υποστούν παθητικά.

… και ένα σωρό άλλα. Με λίγα λόγια… η πλειοψηφία του κόσμου σε μεγάλο ποσοστό, θέλει τα πράγματα να γίνονται με τον όσο πιο απλό τρόπο είναι δυνατόν, ώστε να μην κουραστούν και ασχοληθούν πολύ με αυτό, άσχετα αν ο τρόπος αυτός τους εκθέτει σε τεράστιους κυνδινούς και όχι αναγκαία κυνδίνους που έχουν να κάνουν μόνο με την σωματική ακαιρεότητα, αλλά και την υποδούλωση του πνευμάτος και της ψυχής.

Αν θέλετε να γίνεται ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας/εφευρέτης, απλά βρείτε τον πιο απλό τρόπο που μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που έχει η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα. Πάρτε για παράδειγμα τον χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών. Ξεκίνησαν ως πολύπλοκες μηχανές και πλέον έχουν καταστεί μηχανήματα για πραγματικά ηλίθιους ανθρώπους. Ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί με εντολές σε DOS και UNIX, δώστους παράθυρα εκεί, να μην βλέπουν τι γίνεται και από πίσω κίολας… τι; είναι κουραστικό το πληκτρολόγιο; πάρε οθόνες αφής να κάνεις την δουλειά σου. Δεν έχεις χρόνο για ψώνια; πάρε το ηλεκτρονικό εμπόρια, πιστωτικές κτλ και κάτσε σπίτι σου να ξεκουραστείς. Τα παραδείγματα αμέτρητα και όχι μόνο στον τομέα των ηλεκτρονικών. Ανέφερα επίτηδες τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς τελευταία έχει μπει πολύ δυναμικά στην ζωή μας, όλοι “τρέχουν” προς τα εκεί, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τον κύνδινο που κρύβει. Κάποιες επιπτώσεις τις βλέπουμε ήδη, άλλα δεν μπορούμε να συνηδητοποιήσουμε το μέγεθος των επιπτώσεων.

Έτσι λοιπόν, για χάρην της ευκολίας, παραμερίζουμε και ξεχνάμε βασικά πράγματα. Τρανό παράδειγμα της εποχής, οι νέες γενιές, που απλά δεν ξέρουν πως να καλλιεργήσουν κάτι ή να εκθρέψουν ένα ζώο. Δεν έχουν δει την τροφή τους, πέρα από το super market και πως φτάνει στο πιάτο τους. Η εύκολη οδός λοιπόν, έχει δημιουργήσει άβουλα όντα, που παράδωσαν ακόμα και ατομικά δικαιώματα τους, ώστε να μην κουραστούν τα ίδια. Αντί να διεκδικήσουν και να προσπαθήσουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν και να διεκδικούν, προτίμησαν να αφήσουν άλλους να επιλέξουν για αυτά, καθώς αυτή βλέπετε είναι η εύκολη λύση. Όταν όμως προτιμάς τον εύκολο δρόμο, να ξέρεις ότι εκεί, σίγουρα σε περιμένουν τα αρπακτικά…

Advertisements