Πλέον έχει γίνει της μόδας ( ή πραγματικά ανάγκη;) η αυτάρκεια και όλοι ψάχνουν νέους τρόπους ή μάλλον καλύτερα παλιούς, για το πως να γίνουν αυτάρκης. Έτσι μπαίνουμε σε έναν “αγώνα” να το πούμε, στο να αποκτήσουμε όσο πιο πολλές γνώσεις/δεξιότητες μπορούμε, είτε επειδή τις χρειαζόμαστε, είτε επειδή μπορεί να τις θεωρούμε σαν ένα ανταλλάξιμο είδος/υπηρεσίες, σε μια δύσκολη περίοδο, θεωρώντας ότι ένας άνθρωπος με πολλές γνώσεις, τεχνικές, δεξιότητες είναι και πιο “πολύτιμος” στην νέα κοινωνία που σιγά-σιγά σχηματίζεται.

Ως ένα σημείο αυτό έχει κάποια βάση και είναι σωστό. Όσο πιο πολλά γνωρίζουμε τόσο το καλύτερο… αλλά… αναρωτηθείτε λίγο, πως επιλέγετε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Τους επιλέγετε βάση τον όγκο γνώσεων που έχουν ή με βάση τον χαρακτήρα τους; Τους επιλέγετε με βάση το πόσες τέχνες/δεξιότητες έχουν ή την συμπεριφορά τους; Σίγουρα θα πείτε, με βάση τον χαρακτήρα τους, μιας και αυτό βλέπεται, αυτό γνωρίζεται με την καθημερινή σας επαφή και φυσικά αυτό ξεχωρίζει πρώτα-πρώτα σε έναν άνθρωπο. Τι να τον κάνεις τον άλλον, αν είναι ο καλύτερος μάστορας του κόσμου, αλλά σαν χαρακτήρας είναι “λέρας” ή δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του.

Συνεπώς, ο άνθρωπος δεν είναι ένα είδος εγκυκλοπαίδειας, όπου θα τον επιλέγει κάποιος με βάσει τον όγκο γνώσεων που έχει. Αυτά που μετράνε ακόμα περισσότερο είναι τα χαρακτηριστικά του εαυτού μας. Αν είμαστε κοινωνικοί, καλοί, έμπιστοι, ακέραιοι, αγαθοί (με την καλή έννοια), αντικειμενικοί, θαρραλέοι κοκ. Αυτά βλέπουμε στους άλλους γύρω μας και σίγουρα και οι άλλοι αυτά ψάχνουν σε εμάς. Μπορεί να γνωρίζουμε ένα σωρό πράγματα, αλλά αυτό κανείς δεν το ξέρει. Δεν έχουμε καμιά ταμπέλα κολλημένη που να λέει τι ξέρει ο καθένας. Όμως το ποιοι είμαστε πραγματικά, φαίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τον ανθρώπων, ακόμα και σε μια πρώτη επαφή. Ναι σίγουρα, κάποιος μπορεί να μας ξεγελάσει ή να τον κρίνουμε λάθος, αλλά αυτό θα κρατήσει για λίγο. Ο “στραβός” χαρακτήρας όσο και να θέλει να κρυφτεί, κάποια στιγμή θα φανεί.

Ακόμα και αν κάποιος επιλέξει ή επιλεγεί, με βάση το πόσο χρήσιμος είναι, από θέμα γνώσεων/εμπειριών κτλ. αυτό θα κρατήσει για λίγο. Στην ουσία πρόκειται για εκμετάλλευση. Θα τον κρατήσετε κοντά σας, για όσο τον χρειάζεστε και μετά θα τον κάνετε στην άκρη… αυτό είναι σίγουρο. Άρα, καλό είναι να μαθαίνουμε νέα πράγματα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πραγματική αξία του ανθρώπου δεν είναι αυτή, αλλά το ποιος πραγματικά είναι, ο χαρακτήρας του. Είναι πιο σημαντικό να είσαι με άτομα που εμπιστεύεσαι και σε εμπιστεύονται, ακόμα και αν με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουν την ίδια “αξία” σε γνώσεις/εμπειρίες, με κάποιος άλλους που όμως είναι άγνωστοι στην ουσία. Συνεπώς, θα έλεγα ότι είναι καλύτερο, ταυτόχρονα με τον “αγώνα” απόκτησης νέων γνώσεων, να κάνουμε και έναν πραγματικό αγώνα, να βρούμε φίλους/συγγενείς που πραγματικά αξίζουν και μας αγαπάνε και να τους κρατήσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε.

Advertisements