http://peopleandideas.gr/2012/03/01/fridge/

“Shaping Traditional Oral Knowledge–Save Food From The Fridge”

Το ψυγείο (και ο καταψύκτης) είναι μια αρκετά ενεργοβόρα συσκευή καθώς λειτουργεί ασταμάτητα και έτσι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος από το συνολικό ρεύμα που καταναλώνει ένα σπίτι. Μπορούμε όμως χωρίς αυτό; Η σχεδιάστρια Jihyun Ryou επινόησε μια σειρά αντικειμένων για την συντήρηση τροφίμων χωρίς ψυγείο: προσάρμοσε με μια κομψή εμφάνιση παλιές τεχνικές συντήρησης από την εποχή που δεν υπήρχε ψυγείο. Ουσιαστικά κάνει μια επιστροφή στο παρελθόν και στη γνώση των πρώτων υλών, όχι μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων) αλλά επίσης για καλύτερη σχέση με τα τρόφιμα -ώστε να γνωρίζουμε οι ίδιοι πώς να τα συντηρούμε, κάνοντας κόπο για αυτό, πώς να προσέχουμε καλύτερα το τι καταναλώνουμε και να δημιουργούμε λιγότερα απόβλητα.

Προτείνει λοιπόν πέντε δοχεία για τον τοίχο από φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το γυαλί, τα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνουν ρύζι και νερό.

Σε ένα κουτί με άμμο τοποθετεί τα λαχανικά όπως είναι τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε κάθετη θέση και ρυθμίζει το ποσοστό υγρασίας της άμμου ώστε να τα κρατάει φρέσκα περισσότερο καιρό.

Τα φρούτα παράγουν αιθυλένιο, το οποίο επισπεύδει την ωρίμανσή τους όπως και αυτή των λαχανικών που αποθηκεύονται μαζί τους, ενώ αποτρέπει τις πατάτες από το να φυτρώνουν. Η Jihyun Ryou εποφελήθηκε από αυτή τη σχέση και κατασκεύασε ένα ξύλινο κουτί όπου βάζει στο πάνω μέρος μήλα και στο κάτω μέρος τις πατάτες.

Τα κολοκύθια, η μελιτζάνα, το αγγουράκι ονομάζονται λαχανικά αλλά είναι αυστηρώς φρούτα άρα αποθηκεύονται καλύτερα έξω. Στη σωστή υγρασία συντηρούνται καλύτερα οπότε ενσωμάτωσε και μια παροχή νερού.

Μικρά δοχεία με μπαχαρικά με ένα καπάκι εφοδιασμένο στο εσωτερικό τους με ρύζι, φυσικό απορροφητή της υγρασίας, βοηθούνε στο να μην αλλοιώνεται η γεύση και τα συστατικά τους.

Τέλος είναι ένα δοχείο με όνομα “Η αναπνοή των αυγών”. Όπως εξηγεί “Ένα αυγό έχει χίλιους πόρους στο κέλυφός του και από “κεί απορροφά μυρωδιές και ουσίες. Καλύτερα είναι να φυλάσσεται εκτός ψυγείου μακριά από άλλα τρόφιμα. Η κατασκευή του περιλαμβάνει και ένα ενσωματωμένο δοχείο με νερό στο οποίο ρίχνοντας μέσα το αυγό αξιολογεί κανείς το πόσο φρέσκο είναι.“

Η ιστοσελίδα της ενθαρρύνει τους αναγνώστες να καταθέσουν άλλες προτάσεις συντήρησης τροφίμων χωρίς ψυγείο. Απλές και χρήσιμες.

Αρχική πηγή: Χ

Advertisements