Τα δέντρα είναι από τους λίγους ζωντανούς οργανισμούς που κρατάνε μέσα τους, την ιστορία της ζωής τους και όταν πεθαίνουν, μπορούν να στην πουν με τον τρόπο τους. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι μετρώντας τους κύκλους στο εσωτερικό ενός κορμού, μπορούμε να βρούμε την ηλικία ενός δέντρου. Αυτοί οι κύκλοι όμως, μας λένε και άλλα πράγματα, για την ζωή του ίδιου του δέντρου, αλλά και πιθανόν για το περιβάλλον.

Κάθε καλοκαίρι-άνοιξη, το δέντρο προσθέτει και από ένα κύκλο. Αυτό γίνεται γιατί το χειμώνα ο κορμός αναπτύσσεται πιο γρήγορα (το ανοιχτό χρώμα στον κορμό), ενώ το καλοκαίρι που ανθίζει, η ανάπτυξη του κορμού είναι μικρότερη, τα κύτταρα του ξύλου πιο πυκνά/μικρά και αναπαριστάται με το σκούρο χρώμα στους κύκλους. Αυτή η “ταχύτητα” ανάπτυξης, που στον κορμό αναπαριστάται με τις λωρίδες/κύκλους, είναι που μας δίνει τις πληροφορίες. Αν είναι ομοιόμορφη περιμετρικά, αν είναι μικρή για μεγάλο διάστημα, αν είναι ανομοιόμορφη κα, μας δίνουν τα στοιχεία που θέλουμε. Ας δούμε τις περιπτώσεις.

 


A. Αν οι λωρίδες είναι στενές από την μια πλευρά του κορμού, ενώ για τις ίδιες λωρίδες, σε άλλη πλευρά του κορμού είναι πιο φαρδιές, αυτό σημαίνει ότι το δέντρο από εκείνη την μεριά, είχε κάποιο εμπόδιο που δεν το άφηνε να αναπτυχθεί ομοιόμορφα. Ίσως κάποιο άλλο δέντρο, κάποιο κτίσμα, βράχος.

Β. Όταν ένα δέντρο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που βοηθάνε την ανάπτυξη του, όπως φως, νερό, πλούσιο χώμα, τότε αναπτύσσεται γρήγορα και οι λωρίδες είναι πιο μεγάλες και ομοιόμορφες.

C. Αν η γενική εικόνα είναι καλή, αλλά φαίνεται το δέντρο να έχει αργή ανάπτυξη, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν το άφηνε να αναπτυχθεί σωστά και πιθανότατα άλλα δέντρα, που μπορεί να έκρυβαν το φως ή είχαν πιο μεγάλο ριζικό σύστημα και “έκλεβαν” την τροφή.

D. Αν αφαιρεθούν τα γύρω δέντρα, τότε η ανάπτυξη του δέντρου θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και αυτό θα αποτυπωθεί στους κύκλους.

E. Αν το δέντρο καεί και επιζήσει, θα καλύψει το καμένο φλοιό, αλλά το σημάδι από την φωτιά θα μείνει κρυμμένο για πάντα στο εσωτερικό του.

F. Αν δούμε για αρκετά χρόνια ότι οι λωρίδες είναι στενές, αυτό σημαίνει ότι το δέντρο για αρκετό καιρό δεν αναπτυσσόταν κανονικά, που πιθανόν να δείχνει μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας.

G. Στενές λωρίδες, μπορεί να προκαλέσει και μια επιδημία/προσβολή από έντομα, που προκαλούν αρρώστια και αργή ανάπτυξη στο δέντρο.

Advertisements