…κοινώς ελληνιστί, της μόδας. Είναι οτιδήποτε μαθαίνετε, φοριέται, τραβιέται από πολύ κόσμο, μέσα σε μικρό διάστημα, για λίγο καιρό. Συνήθως έχει να κάνει με συμπεριφορές και τρόπους διασκέδασεις. Για παράδειγμα, κάποτε ήταν mainstream, να πηγαίνουν διακοπές στη Μύκονο. Ότι και καλά έγινε της μόδας και πήγαιναν αρκετοί, μόνο και μόνο επειδή ήταν της μόδας. 😯 Και επειδή εδώ δε μιλάμε για Μύκονο και super paradise, πάμε στο θέμα μας.

Με την κρίση και ειδικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ξαφνικά έγιναν mainstream, κάποια πράγματα, που για αρκετό καιρό ήταν ξεχασμένα. Ο κόσμος έτρεξε να πάρει σόμπες, για να ζεσταθεί (και καλά έκανε) και γύρισε στην καύση ξύλου. Ταυτόχρονα, για να γλυτώσει και από την αγορά των ξύλων, προμηθεύτηκε αλυσοπρίονα και βγήκε στα βουνά/δάση να κόβει ότι βρίσκει μπροστά του. Είναι σίγουρο όμως, ότι μόλις βρει κάποιο άλλο τρόπο θέρμανσης, σίγουρα θα γυρίσει σε αυτόν, καθώς με το βαθμό τεμπελιάς που έχουμε σαν κοινωνία δεν μας αρέσει η σομπούλα. Άρα η σόμπα/τζάκι – κόψιμο ξύλων… κατάντησαν mainstream. Τι σημαίνει όμως αυτό και γιατί είναι κακό;

Καταρχάς, ο κόσμος πλέον έχει ξεχάσει να ζει με σόμπα. Δεν ήξερε ότι θέλει καθάρισμα κάθε τρεις και λίγο, βάψιμο κάθε καλοκαίρι το σπίτι και απαραιτήτως προσοχή, για να μην λαμπαδιάσει το σπίτι ή να πεθάνει κάποιος από δηλητηρίαση μονοξειδίου. Αποτέλεσμα… κόσμος πέθανε, κάηκε, έμεινε χωρίς σπίτι. Άλλοι πιο τυχεροί, απλά βρίζουν την σόμπα, γιατί βγάζει κάπνα και κάθε 30-40 μέρες, γίνονται κατάμαυροι στο καθάρισμα της. Που σημαίνει ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα την πετάξουν ή θα δοκιμάσουν άλλο τρόπο θέρμανσης. Ταυτόχρονα, αγοράζοντας αλυσοπρίονα και βγαίνοντας στα δάση για κόψιμο ξύλων, ξεχύθηκαν πολλοί άσχετοι με το θέμα και εκτός ότι έκοβαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, αρκετοί από αυτούς τραυματιζόντουσαν και άλλοι ακρωτηριάστηκαν (από δάχτυλα ως πόδια). Όλα αυτά, επειδή πολλοί άσχετοι με το θέμα, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες, επειδή είδαν ότι άλλοι κάνουν το ίδιο, θεώρησαν ότι μπορούν να το κάνουν και αυτοί, χωρίς συνέπειες ή κινδύνους. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο, μια σοβαρή εργασία, η κοπή και καύση ξύλων, θεωρήθηκε κάτι το απλό, μόνο και μόνο επειδή το όλο θέμα έγινε maistream και κάθε άσχετος νομίζει ότι με ένα αλυσοπρίονο στα χέρια γίνεσαι μάστορας. Άλλο παράδειγμα των ημερών, ίσως πιο ελαφρύ, είναι η αυτάρκεια. Όλη τρέχουν να γίνουν αυτάρκεις. Αγοράζουν εξοπλισμό (θαμνοκοπτικά, φρέζες, ποτιστικά, τσάπες) αλλά και άλλα υλικά, χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις χειρισμού για αυτά. Μα θα πει κανείς, πως κανείς δεν ξέρει και ότι όλοι μαθαίνουν. Ναι, αλλά με τι κόστος; Δεν κόβουν όλοι τα ποδάρια τους, αλλά γιατί να συμβεί έστω και σε έναν; Γιατί να μην ρωτήσει κάποια πράγματα, να συμβουλευτεί κάποιον, να κάνει ένα σεμινάριο, να δει ένα βίντεο στο youtube βρε αδερφέ… πάει ο άλλος και βάζει σε λειτουργία την φρέζα και κάθεται μπροστά της… Αφήστε δε την επιβίωση, όπου λόγω των καιρών, ο καθένας την έχει δει Ράμπο. (τα φωτοβολταϊκά που έτρεξαν όλοι να βάλουν, την υγραεριοκινηση που στην αρχη γινόταν χαμός κα).

Ως γνωστών η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Ακόμα χειρότερα όμως, επειδή κάτι γίνεται mainstream, μέσα από το internet και τα ΜΜΕ, απομυθοποιήτε/αποενοχοποιήτε/αθωωποιήτε και ο καθένας νομίζει ότι είναι κάτι εύκολο, βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφοντας και το περιβάλλον. Επίσης, επειδή αυτός που ασχολείται με κάτι που είναι maistream, ασχολήθηκε μόνο και μόνο για αυτό το λόγο, είτε θα χάσει το ενδιαφέρον του γρήγορα, είτε μόλις φύγει από την “μόδα” θα τα παρατήσει. Συνεπώς, εκτός από τους κινδύνους, θα ξοδέψει και τζάμπα χρόνο και χρήμα. Το καλό όμως της υπόθεσης, είναι ότι από όλους αυτούς που θα ασχοληθούν με το όποιο maistream θέμα, ορισμένοι από αυτούς τελικά θα μάθουν, θα τους αρέσει και θα το “υπερασπιστούν”. Συνεπώς θα φέρει νέο κόσμο, που θα μάθει και θα συνεχίσει αυτό που, από μια “μόδα” ξεκίνησε να ασχολείται. Άρα, μην παρασύρεστε από το κάθε τι, που βλέπετε να κάνουν οι πολλοί ή έστω αν πρέπει να ασχοληθείτε και εσείς με αυτό, φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά και να μάθετε δύο πράγματα, πρώτα για δικό σας καλό και σίγουρα ύστερα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Advertisements