Σε αγώνα off road, είναι δυνατόν να νικήσει ένα αυτοκίνητο δρόμου; Σε αγώνα drag racing είναι δυνατόν να νικήσει ένα απλό αυτοκίνητο; Σε μαραθώνιο αγώνα, είναι δυνατόν να νικήσει ένας αθλητής ταχύτητας; Σε αγώνα 100m είναι δυνατόν να νικήσει ο μαραθωνοδρόμος; Σε αγώνα κατάδυσης βάθους, είναι δυνατόν να νικήσει ο απλός αθλητής κολύμβησης; Είναι δυνατόν να νικήσει ο αθλητής του επι κοντό, στο τριπλούν και το αντίστροφο; Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι άχρηστοι οι αθλητές ή ότι ανάλογα το είδος του αγώνα, χρειάζεται ο αθλητής, ο αγωνιζόμενος να έχει τις αντίστοιχες ιδιότητες;

Αν πάρουμε τον αγώνα της ζωής, ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να ζήσει και να επιβιώσει; Ταχύτητα; Εξυπνάδα; Ομορφιά; Δύναμη; Αντοχή; Είναι δυνατόν όλοι μας να διαθέτουμε όλα τα προηγούμενα και ακόμα περισσότερα; Μα φυσικά όχι. Αυτό τι σημαίνει, ότι είμαστε άχρηστοι και ανάξιοι να ζούμε, επειδή δεν έχουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που στην τελική μόνο ένας “τέλειος” άνθρωπος θα είχε; Δηλαδή όποιος δεν έχει κάτι από αυτά είναι καταδικασμένος; Μήπως υπάρχει ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά που ισορροπούν την κατάσταση αν δεν έχουμε κάποιο από τα προηγούμενα; Αντί για παράδειγμα να είμαστε εμείς δυνατοί, μήπως αν είμαστε φίλοι με κάποιον που είναι, να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε μαζί; Μήπως κάποιος που δεν έχει αντοχή και κουράγιο, αν έχει κάποιον που τον αγαπά, τα καταφέρουν μαζί; Άρα η φιλία και η αγάπη, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα που δεν έχουμε. Το καλό με την φιλία/αγάπη είναι ότι δεν είναι σωματικά χαρακτηριστικά, αλλά ψυχικά. Μπορεί να μην γεννηθείς νταγλαράς, αλλά την φιλία/αγάπη μπορεί να την καλλιεργήσεις, άσε δε που είναι κάτι έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους. Βλέπουμε λοιπόν ότι στον αγώνα της ζωής, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ο “τέλειος” άνθρωπος, με την έννοια των σωματικών χαρακτηριστικών, ακόμα και ανάπηρος να είναι κανείς, αν έχει ανθρώπους να αγαπά και να τον αγαπούν, μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Αναφερθήκαμε στον αγώνα της ζωής… ποιος να είναι αυτός άραγε; Να καταφέρουμε να κερδίσουμε όσο πιο πολλά χρήματα, πιο πολλά κτίρια, αυτοκίνητα, χρυσαφικά; Να ταξιδέψουμε σε όσο πιο πολλά μέρη και να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο “τρελές” διακοπές; Δηλαδή αυτοί που δεν το καταφέρουν αυτό, είναι άχρηστοι; Γιατί έτσι, μάλλον αποκλείουμε το 99% των ανθρώπων που πέρασαν ποτέ από αυτή τη Γη και ζωή. Άρα δεν πρέπει να είναι κάτι τέτοιο. Ο αγώνας σε αυτή τη ζωή, πρέπει να είναι κάτι που μπορεί να το πραγματοποιήσει ο καθένας και να έχει ίσες ευκαιρίες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους του κόσμου… και αυτό δεν μπορεί να είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, αλλά κάτι πιο πνευματικό και ψυχικό.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή και ποιος είναι ο σκοπός του καθενός. Αποκλείουμε με σιγουριά την συγκέντρωση υλικών αγαθών και την ικανοποίηση των πόθων μας, καθώς αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά άπιαστα όνειρα. Επίσης, είναι σίγουρο πως όλοι μας ξεκινάμε από διαφορετικό σημείο και αυτό συνεπάγεται ότι ο καθένας μας, θα διαγράψει και διαφορετική πορεία στη ζωή του. Μπορεί ο κάτοικος μιας Αφρικανικής χώρας να μην έχει να φάει, ενώ ένας Αμερικάνος να έχει… αλλά είναι σίγουρο ότι και οι δύο τους… όλοι μας… θα δοκιμαστούμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε. Το τι είναι αυτό, είναι ξεχωριστό για τον καθένα. Και όταν κάποιος πεθαίνει… ίσως τελικά πεθαίνει, γιατί με το δικό του μοναδικό τρόπο, εκπλήρωσε αυτό που ήρθε να κάνει σε τούτη τη ζωή.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ορισμένες θρησκείες στον κόσμο, πιστεύουν ότι όταν γεννιέται ένα μωρό, ήρθε για να περάσει μια δοκιμασία και όταν πεθαίνει, αναπαύεται. Γι’ αυτό όταν γεννιέται ένας άνθρωπος κλαίνε, ενώ όταν πεθαίνει χαίρονται. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το βάζουμε ποτέ κάτω, ότι και αν μας συμβεί. Αυτή είναι η δοκιμασία μας. Δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε την ζωή, να κλέψουμε στο παιχνίδι της αλλά ούτε και να τα παρατήσουμε. Ίσως και για αυτό η αυτοκτονία, καταδικάζεται από τις θρησκείες ή το ένστικτο της επιβίωσης, δεν μας αφήνει απλά να τα παρατήσουμε και να παραδοθούμε. Στον αγώνα λοιπόν…

Advertisements