…λέει μια παροιμία. Δεν ξέρω πόσοι την γνωρίζετε. Εγώ την έμαθα σχετικά πρόσφατα από ένα φιλικό forum το kalliergo.gr. Oύτως ή άλλως όμως, εν μέρη, την παροιμία αυτή την είχα «μάθει» λόγω της τρέχουσας κατάστασης, μιας και πείραμε το μάθημα μας…. και εξηγώ.

«Σπίτι όσο χωρείς»… με τρεις λέξεις δίνεται ένα τόσο βαθύ νόημα, που και μια ζωή να το αναλύεις δεν πρόκειτε να μας φτάσει. Αυτό δεν είναι άλλο από το νόημα του μινιμαλισμού, της απλής ζωής, χωρίς υπερβολές. Δεν χρειαζόμασταν ούτε μεγάλα σπίτια, ούτε μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα, ούτε ταξίδια στο εξωτερικό, λούσα, πολυτέλειες κτλ. Με τον τρόπο αυτό σπαταλήσαμε όχι μόνο υπερβολικό χρήμα, αλλά και πολύτιμο χρόνο από την ζωής μας. Αναλώσαμε το χρόνο μας, στο να επιλέξουμε το ακριβό, το καλό, το πιο in, το πιο μοδάτο. Με τον τρόπο αυτό όμως, κάναμε άλλο ένα μεγάλο κακό. Σπαταλήσαμε τα χρήματα μας, σε πράγματα που στην ουσία δεν αποφέρουν κάτι. Με το να χτίσεις ένα μεγάλο σπίτι, δεν πρόκειτε να βγάλεις χρήματα, παρά μόνο θα χρειάζεσαι ακόμα περισσότερα χρήματα για να το συντηρείς. Το ίδιο και με ένα ακριβό αυτοκίνητο και με οτιδήποτε άλλο το οποίο στην τελική είναι μόνο για προσωπική ευχαρίστηση, ας πούμε και όχι σαν επένδυση για το μέλλον. Όλα αυτά είναι παθητικές επενδύσεις, που δεν αποφέρουν κέρδος και συνεπώς σε αυτές θα πρέπει να αναλωνόμαστε με μέτρο… ίσα ίσα για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Εδώ έρχεται το δεύτερο μισό της παροιμίας, να μας προσδιορίσει τι έπρεπε να κάνουμε και πως πρέπει να σκεφτόμαστε. Με το «χωράφι όσο θωρείς» εννοεί, ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε ως επενδυτές. Αυτό που αγοράζουμε, που φτιάχνουμε, που κάνουμε, θα πρέπει να μας αποφέρει κέρδος, όποιο και αν είναι αυτό και δεν εννοώ μόνο χρηματικό. Όταν αυτό που κάνεις στο μέλλον, αφήνει κάτι, τότε όχι μόνο δεν χάνεις χρήματα/χρόνο/ενέργεια, αλλά κάνεις μια πραγματική επένδυση και θα την βρεις μπροστά σου. Αν για παράδειγμα, αντί να πάρεις ένα νέο υπολογιστή, αγοράσεις ένα εργαλείο/μηχάνημα, αυτό και θα σε βοηθήσει στην δουλειά σου και θα σου αποφέρει κάτι, σε αντίθεση με τον υπολογιστή, που αν τον χρησιμοποιούμε μόνο για σερφάρισμα, απλά θα καταναλώσουμε χρόνο και χρήμα. Όσα «χωράφια»/επενδύσεις κάνουμε δεν πρόκειτε να χάσουμε, θα τις βρούμε μπροστά μας. Άρα, αγοράστε όσα «χωράφια» μπορείτε και «καλλιεργείστε» τα.

Ακόμα και μια νέα φιλία είναι ένα είδος τέτοιας «ενεργητικής επένδυσεις», αφού όπως έχουμε καταλάβει όλοι μας, ο τρόπος ζωής που είχαμε επιλέξει μέχρι τώρα μας περιόριζε ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Και δεν μιλώ για γνωριμίες, αλλά για πραγματικές φιλίες. Οπότε αυτό που έπρεπε/πρέπει να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας σε απλά πράγματα, χωρίς υπερβολές και να έχουμε έναν «επενδυτικό» ή μελλοντικό προσανατολισμό στις αγορές, στις ενέργειες μας, στον τρόπο ζωής μας.